Scoliose is een zijwaartse verdraaiing van de ruggengraat. Wanneer je een gezonde rug van de achterkant bekijkt, loopt de ruggengraat loodrecht in het midden naar beneden. Bij iemand met scoliose is hij C- of S-vormig. Soms draait de ruggengraat ook om haar as. Die verdraaiing kan een bochel veroorzaken.
Scoliose begint meestal in de late kinderjaren en vroege tienerjaren, tijdens een groeispurt. Meisjes hebben het vaker en erger dan jongens. Je kan de rug van je kind ook zelf controleren op scoliose.
Oorzaken scoliose
- Meestal is de oorzaak onbekend. Het zit vaak in de familie.
- Als scoliose samengaat met een andere neurologische aandoening, valt dat niet onder de gewone scoliose.
Symptomen scoliose
- Het scheefgroeien zelf veroorzaakt geen pijn.
- Volwassenen met een ernstige scoliose die nooit gecorrigeerd werd, hebben meestal voor een lange tijd geen problemen. Vanaf de leeftijd van 40 jaar kunnen ze zware rugpijn krijgen. De rug wordt namelijk ongelijk belast omdat hij scheef is. Zo ontstaat er meer artrose aan 1 kant.
Scoliose behandelen
Bij kinderen en tieners
Hoe sneller scoliose bij een kind ontdekt wordt, hoe beter het behandeld kan worden. De hoek van de scoliose wordt berekend om te bepalen wat er het best gebeurt.
Afwijking van 0 tot 20 graden | Afwijking van 20 tot 40 graden | Afwijking van meer dan 40 graden |
Dan is er meestal geen behandeling nodig. Je moet wel af en toe op controle bij de dokter om te controleren of het niet erger wordt. | Als je nog groeit, moet je een tijdje een korset dragen. Dat voorkomt dat de scoliose verder evolueert. Een bestaande scoliose kan je daarmee niet meer ongedaan maken. | Je hebt een operatie nodig. De verdraaide wervels worden daarbij gedeeltelijk rechtgezet en vastgezet. Daarna mag je 1 jaar geen sport doen. |
Scoliose moet goed opgevolgd worden door een arts. Wanneer de scoliose niet in de gaten wordt gehouden, wordt geschat dat de aandoening nog 1 graad per jaar evolueert nadat je volgroeid bent. Na 30 jaar betekent dat nog eens 30 graden erbij. Daarom is de behandeling bij een arts belangrijk. Als de arts jouw toestand nauwkeurig opvolgt, heb je de mogelijkheid om op tijd de juiste beslissingen te nemen.
Bij volwassenen
De behandeling bestaat vooral uit
- kinesitherapie
- bewegingstherapie
- geneesmiddelen tegen de pijn
Een korset helpt niet meer als je volwassen bent. Een operatie gebeurt alleen in de ergste gevallen, bijvoorbeeld wanneer je kromloopt van de pijn. Het herstel en het aaneengroeien van de wervels gaat niet zo vlot meer als bij jonge mensen. Ook de operatierisico’s worden groter met de leeftijd. Soms is het te gevaarlijk om nog zo’n langdurige operatie te ondergaan.