Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Slapen

Slapen met rugpijn, het is niet altijd makkelijk… Ontdek hier welke slaaphoudingen je pijn kunnen verlichten en voor welke je beter niet kiest.

Zijlig

Slapen in zijlig is een goed idee voor mensen met rugpijn. Voor een goede zijlig trek je best je benen op. Plaatst hierbij een kussentje onder je knie(ën). Op die manier wordt je rug het minst belast.

zijlig

slapen fout

Vermijd aangepaste zijlig

Veel mensen slapen in een aangepaste zijlig: halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been of arm. Dat is niet slecht, maar zuivere zijlig is toch beter, zeker wanneer je rugpijn hebt. Meestal wordt die houding uitgelokt door een iets te harde matras, waar je schouders en bekken niet diep genoeg in kunnen zinken. 

vermijd aangepaste zijlig

Ruglig

In ruglig wordt je lichaam vrij goed ondersteund. Je lage rug kan wel pijn beginnen doen omdat hij niet volledig ondersteund wordt. Bij lage rugpijn plaats je daarom best een kussentje onder je benen om je onderrug te ontlasten. Het nadeel is dan wel dat je moeilijker van houding kan veranderen. Een ander nadeel van ruglig is dat deze houding slaapapneu en snurken kan uitlokken.

ruglig

Buiklig

Buiklig is de slechtste houding voor je rug. Dan lig je in een kuil, zeker als je bed doorhangt. Die felle kromming van de onderrug belast je rug te hard. Om dat wat te verhelpen, kan je een kussen onder je buik leggen.

Voor je nek is buiklig nog slechter: je moet hem tegelijkertijd draaien en buigen om te kunnen ademen. Veel buikslapers slapen daarom zonder hoofdkussen.

buiklig

 

Andere slaaphouding bij pijn

Wanneer je rugpijn hebt, kan het tijdelijk nodig zijn om je slaaphouding aan te passen om de pijn te verlichten. Soms ga je dan ongebruikelijke houdingen aannemen die de pijnplek maximaal ontlasten. Je voelt dat zelf aan. Je kunt jezelf meestal helpen met kussens of door je lattenbodem anders in te stellen.

Dergelijke aanpassingen zijn prima voor enkele dagen. Langer dan dat pas je ze beter niet toe, want zo belast je andere delen van je rug te veel en kan je bijvoorbeeld een hernia uitlokken.