Een radioprogramma, een nieuw boek, 2 kinderen én een intensieve nieuwe hobby: Tom De Cock is een drukbezet man. Wij vragen hem hoe gewoontes rust kunnen brengen in de chaos – of hoe ze dat soms net niét doen.
1. Is Tom De Cock een gewoontedier?
“Ja en nee. ‘Ja’, omdat ik nog altijd ’s avonds een radioprogramma op Qmusic presenteer. Maar ‘nee’ in die zin dat ik heel bewust mijn vaste job bij de VRT heb opgezegd om meer vrijheid te hebben. Behalve mijn programma ’s avonds zien al mijn dagen er volledig anders uit. Ik weet dat morgen helemaal anders wordt dan vandaag. En dat is superleuk. Een echt gewoontedier zou daar niet blij van worden, denk ik.”
2. Maar er zijn wel gewoontes die elke dag terugkomen?
“Dat wel. Elke mediamaker heeft zo zijn ritueeltjes. Zo drink ik bijvoorbeeld al 12 jaar lang elke werkdag 2 energiedrankjes per dag, op vaste tijdstippen. Als ik aankom op de redactie, heb ik zo’n drankje in mijn hand. Het geeft mij een soort rust.”
“Ik parkeer ook meestal op dezelfde plaats en ik zorg er altijd voor dat ik reservekledij mee heb. Voor je het weet, sta je iemand te interviewen op een bouwwerf, andere dagen gebeurt er iets waardoor je je kledij moet aanpassen. Ik was bijvoorbeeld aan het presenteren op de dag van de aanslagen op de luchthaven en in Brussel. Dan wil je niet in een T-shirt met een grote smiley erop in de studio staan. Daarom heb ik altijd een zwart T-shirt en een hemd bij.”
3. Zie je dat ook bij collega’s, die vaste rituelen?
“Ja, die kleine gewoontes zijn een beetje eigen aan de sector. Het vergt best wat zelfvertrouwen om achter een microfoon te staan. Dan heb je die kleine dingen soms nodig als houvast. Als het programma van de ene presentator eindigt, heb je maar een korte nieuwsuitzending de tijd om alles in orde te brengen voor jouw programma. Die tijd gebruiken dj’s om de studio naar hun hand te zetten.”
“Ik zet bijvoorbeeld onze 3 toetsenborden in een andere volgorde dan Vincent, die het programma voor mij presenteert. Alles moet exact juist staan, anders kan ik niet beginnen. In die zin is elke radio-dj een beetje een neurotisch gewoontedier.”
4. Op welke gewoonte ben je het meest trots?
“Ik ga sinds een tijdje 3 keer per week gewichtheffen en ik ben op korte tijd echt een sportman geworden. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou doen, maar soms sta ik zelfs een uur vroeger op om eerst nog te gaan sporten. Het is mijn voornaamste nieuwe gewoonte: eindelijk weer een beetje voor mezelf zorgen.”
5. Heb je slechte gewoontes waar je vanaf wil?
“Ik ben nogal een ‘enthousiaste’ chauffeur en houd van snelle auto’s. Ik zou graag iets minder boetes krijgen en me beter aan de maximumsnelheid houden op de snelweg. Iets anders waar ik heel hard aan werk, is luisteren. Ik ben vaak aan het woord, en dat maakt dat ik soms niet luister.”
“Als ik 1 ding aan mezelf zou veranderen, is het wel dat ik empathischer wil zijn. In gesprekken met vrienden let ik erop dat ik af en toe ook iets aan hen vraag. Ik heb dat heel lang niet gedaan en door de verstilling van corona heb ik dat beseft.”
6. Wat is je slechtste gewoonte volgens je man?
“Ik denk dat hij meteen zou beginnen over mijn akelige gewoonte om alles op te ruimen. Ik ben nogal neurotisch wat dat betreft. Elke kast in huis, tot en met de kelder en zolder: ik weet alles liggen, en alles moet liggen waar en hoe ik het wil.”
“Ik heb de akelige gewoonte om alles op te ruimen en ben nogal neurotisch daarin”
“Dat gaat best ver. De afstandsbedieningen moeten bijvoorbeeld keurig en evenwijdig naast elkaar in het midden van de salontafel liggen. Gelukkig kunnen mijn man en ik elkaar goed aan wat slechte gewoontes betreft. Hij verdraagt veel van mij en ik veel van hem. We zijn een goed team.”
7. Zijn je gewoontes doorheen de jaren veranderd?
“Uiteraard. Mijn neurotisch gedrag is altijd hetzelfde geweest. Maar ik heb 16 jaar gerookt en ik heb een periode gehad waarin ik 3 avonden per week op café zat. Dat is wel veranderd.”
“En sommige dingen veranderen noodgedwongen. Ik ga heel laat slapen, maar dan krijg je plots een kind. En dat leeft op een heel ander ritme. Ga je slapen om 1 uur? Tja, om 7 uur staat er wel een klaarwakkere 7-jarige naast je bed die al haar energie in dat 1ste uur van de dag kwijt moet. En die op tijd op school moet zijn. Dan verander je natuurlijk. Ik ga nog altijd laat slapen, maar niet meer om 4 uur. Dat is gewoon niet compatibel.”
8. Zijn er ook gewoontes waar je je aan ergert bij anderen?
“Mijn man heeft de gewoonte om een fles frisdrank altijd terug te zetten in de koelkast, ook al is die tot op een klutsje na leeg. Dat doet hij al 15 jaar, met alles. Ik vind in zijn auto ook altijd blikjes waarin nog 1 slok zit. Dan denk ik: als je uitstapt, drink je dat toch leeg en gooi je dat in de vuilnisbak? Mijn man niet.”
9. Heeft de coronacrisis ook gewoontes veranderd?
“Ik heb beslist om te stoppen bij MNM. Dat is in zekere zin mijn grootste gewoonte ooit geweest. 8 jaar lang de avondspits presenteren op zo’n zender … Dat is een machine die elke dag opnieuw begint, volgens een vast schema. Ik speelde tijdens de lockdown met mijn dochter in de tuin en dacht plots ‘dit wil ik meer kunnen doen’.”
“Over het algemeen heb ik beseft dat je voor sommige dingen tijd móét maken. We droomden al heel lang van een pleegkindje. Daar kwam pas ruimte voor omdat ik door de coronacrisis wat vertraagd ben. En schrijven bijvoorbeeld, dat heeft 20 jaar lang op de plank gelegen. Ook dat heb ik beseft: ik doe het graag en ik moet dat gewoon doen. Als het niet te combineren is met de radio, dan zal de radio moeten wijken. En zo gebeurde het.”
“In groep op vakantie gaan is moeilijk: ik heb dan niet mijn vast halfuurtje in de badkamer volgens een vast stramien.”
10. Wijk je soms af van je gewoontes?
“Zelden. Ik heb het bijvoorbeeld heel moeilijk met in groep op vakantie gaan. Want dan heb ik niet mijn vast halfuurtje in de badkamer dat volgens een vast stramien verloopt. Dat heeft iedereen, toch? (lacht) Ik heb ook nooit in de jeugdbeweging gezeten. Precies om die reden, denk ik. Daar bots ik dus soms wel op mijn limieten.”