Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Framily: als vrienden familie worden

"Soms weten we niet meer welk kind van wie is"

Velen hebben vandaag naast hun gezin ook een ‘framily’ gesticht: vrienden met wie je zo’n hechte band hebt opgebouwd dat je ze eigenlijk beschouwt als familie. Freya (37) en Lise (33) weten perfect hoe het traditionele familiegevoel zo kan evolueren.

Generation Y geeft gezin update

Het doorsnee gezin met mama, papa en 2 kinderen is anno 2020 achterhaald. Er zijn eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, holebikoppels met kinderen, kinderloze stellen of singles ... Kortom, het beeld van het gezin is toe aan een update.

Precies wat Generation Y (geboren tussen 1980 en 2000) doet. Zij betrekken meer dan ooit hun vrienden bij hun gezin. Ze creëren een ‘framily’ (samentrekking van ‘friends’ en ‘family’).

"Geen schaamte: imperfectie hoort erbij. Framily mag dat zien."

Gezin van 10

Hulp inschakelen om je gezinsleven op wieltjes te laten lopen, is niet nieuw. Maar was die rol vroeger duidelijk (of enkel) weggelegd voor familie, dan bouwen gezinnen nu ook op andere fundamenten. Vrienden krijgen een steeds grotere rol. Ze worden even belangrijk als familieleden of soms zelfs belangrijker.

Freya (37) en Lise (33) zijn beste vriendinnen. De 2 leerden elkaar kennen aan de schoolpoort, want hun oudste zonen Cis en Mathias zijn 2 handen op 1 buik. “We voelden het: dat klíkt hier”, herinnert Freya zich. “Vreemd, het was meteen heel intens. Dat is het na 7 jaar nog altijd.”

“We zien en horen elkaar dagelijks. Ook onze kinderen spelen samen, kibbelen, plagen elkaar ... kortom, ze gaan met elkaar om als broers en zussen. Het voelt aan als een gezin van 10: 4 volwassenen en 6 gezamenlijke kinderen, ‘onze’ jongens Cis (10), Mathias (10) en Sep (7), en meisjes Ella (7), Fien (5) en Oona (3)”, zegt Lise.

Framily: als vrienden familie worden

Framily ziet tranen en snottebellen

Generation Y is ambitieus. Ze willen niet het een óf het ander, maar wel het een én het ander. Ze zijn actief en sociaal, en dat willen ze zo houden. En dichte vrienden zijn cruciaal, want het is vaak dankzij de framily dat ze alles geregeld krijgen.

“Je holt van hot naar her: je hebt (kleine) kinderen – met hobby’s – een huishouden, een carrière. Een dag is snel te kort! Super als er dan iemand is op wie je kan leunen. Die je kinderen bijvoorbeeld ophaalt aan de school als jij er niet geraakt. Voor wij het goed en wel doorhadden, wisten we niet meer welk kind van wie was”, lacht Lise.

Is er eens totale chaos? Geen schaamte: imperfectie hoort erbij. Framily mag dat zien. “Als je met vrienden afspreekt, doe je dat meestal op een goed moment. Je trekt mooie kleren aan, gaat gezellig op restaurant of café ... iedereen op z’n best. Maar soms ontploft de boel. Als ik een slechte dag had, kan Freya hier even later staan. Met tranen en snottebellen zit ik dan voor haar. Je treft elkaar op heel intieme momenten”, aldus Lise.

Samenwonen?

Als 2 hartsvriendinnen zo hecht zijn, dan moeten de andere gezinsleden ‘volgen’. “Tuurlijk volgt de rest, maar we hebben ze niet gedwongen hé”, reageert Freya. “Het is heel natuurlijk gegaan. Als we met de 2 koppels weggaan, beleven we warme, fijne momenten. Een gesprek tussen onze mannen valt ook niet snel stil.”

“Onze band is van wezenlijk belang voor ons allemaal. Weet je wat we willen? Verhuizen met ons 10 naar een vierkantshoeve. Elk z’n deel en toch dicht bij elkaar”, droomt Lise.

“Als Freya’s kinderen over de vloer komen, ben ik zó gelukkig. Ze voelen zich thuis. Ik zie die kindjes doodgraag. Ik weet hoe ze in elkaar zitten, hoe ik ze moet aanpakken. En Freya weet dat van mijn kinderen.”

Framily: als vrienden familie worden

In een framily kan en mág het botsen

Als je framily een deel is van je dagelijkse leven, dan stopt dat nooit. Zo stemmen de gezinnen van Freya en Lise hun zomervakanties op elkaar af. “We zorgen ervoor dat we dezelfde 2 weken weg zijn. Stel je voor, wij 2 weken op vakantie en Lises gezin de volgende 2 weken. Elkaar zo lang missen, onmogelijk!”, weet Freya.

Het is duidelijk. Freya en Lise zijn méér dan vriendinnen. Ze zijn onafscheidelijk. Yin en yang. “We vullen elkaar aan. Lise is de durver, ik de schijtluis. Zij onderneemt snel, ik wacht af. We leren constant van elkaar”, vertelt Freya. “En we houden elkaar in balans. Freya moet me af en toe intomen. Maar we laten elkaar in elkaars waarde”, vult Lise aan.

Een familieband krijg je moeilijk stuk. Een framilyband ook niet. “Ik geloof niet dat iets ons kapot krijgt”, zegt Lise. Dat wil niet zeggen dat er nooit woorden vallen. “Uiteraard zijn er weleens akkefietjes. Dat betekent dat je durft te zeggen wat je dwarszit. Dat ik alles kan zeggen tegen Freya is net een geruststelling.” Freya knikt.

“Hoe abnormaal zou het zijn als er nooit een scheef woord valt? Niemand is altijd ‘happy happy’. Het botst soms, net zoals bij een koppel.”

“Hoe abnormaal zou het zijn als er nooit een scheef woord valt? Het botst soms, net zoals bij een koppel.”

Geen greintje jaloezie bij de ‘echte’ familie

Vrienden betrekken in je gezinsleven betekent niet dat de ‘echte’ familie naar de achtergrond verschuift. Heel wat jonge ouders kiezen vrienden als meter of peter voor hun kroost, om te tonen dat ze bij het gezin horen. Grootouders, broers en zussen verdwijnen daarom niet. Zij hebben al een duidelijke plek: oma en opa, nonkel en tante.

“Freya’s kinderen komen geregeld mee naar mijn ouders. Mijn kinderen noemen Freya’s ouders dan weer ma’ke en pa’ke. Ma’ke was een tijd geleden erg ziek. Wel, dat snijdt in mijn hart. Maar er is totaal geen jaloezie bij de grootouders”, vertelt Lise.

Freya: “Mijn ouders zeggen vaak dat zij álle kinderen kunnen opvangen als het nodig is. Het is vanzelf gegroeid.”