Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Fruitige desserts

Wat is het leukste aan de maaltijd? Het dessert! Wat als je al feestelijk gegeten hebt? Serveer dan een licht en simpel dessert. En daarvoor is er 1 onmisbaar ingrediënt: fruit! 

1. Crumble

Crumble

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bekend en populair gerecht, en dat heeft z’n redenen. Crumble is heel gemakkelijk om te maken en het is gewoon lekker. Je kan variëren met verschillende soorten fruit waardoor je verrassend uit de hoek kan komen. Appels zijn populair, maar pimp het eventueel met wat rozijnen of blauwe bessen. Rabarber zorgt voor een frisse toets, of gebruik rood fruit zoals bessen, frambozen of zoals in deze heerlijke aardbeiencrumble!  . Werk af met wat noten, zaden of pitten voor extra crunch. Een bolletje ijs erbij maakt het helemaal af.

Hoe maak je het?

Voor de vulling heb je nodig:

  • 750 g fruit naar keuze (vers of diepvries). Hiermee vul je een grote ovenschaal.
  • Beetje citroensap
  • Kruiden zoals kaneel, gember of nootmuskaat

Het kruimeldeeg is natuurlijk het belangrijkste.

  • 130 g bloem
  • 50 g suiker
  • 50 g gemalen havervlokken
  • 125 g (plantaardige) boter
  • Snuifje zout
  • 1 kl vanille-essence
  • Extra: wat noten, zaadjes of pitten

2. Zoete soep

zoete aardbeisoep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soep wordt meestal voor het hoofdgerecht geserveerd, maar dat hoeft niet. Met deze fruitsoep verras je iedereen. En er zijn nog voordelen: het is snel gemaakt en je kan het gemakkelijk op voorhand maken.

Hoe maak je het?

Voor 4 personen heb je ongeveer 500 -750 g rood fruit nodig (vers of diepvries). Aardbeien zijn ideaal, maar een mengeling met frambozen, blauwe bessen, kersen … is ook heel lekker. Andere ingrediënten:

  • 3 of 4 (pers)appelsienen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Beetje citroensap
  • 4 el Griekse yoghurt
  • Snuifje zout

Hou een beetje fruit aan de kant voor de garnering, pureer de rest. Meng met het versgeperst appelsiensap, een beetje citroensap en een snuifje zout. Meng de suiker met de yoghurt en werk elk bordje soep af met 1 el yoghurt.

3. Gegrild fruit 

gegrilde perzik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warm fruit eten we niet zo vaak. Dat is jammer, want het is ongelofelijk lekker. Banaan op de BBQ is al een populair dessert, maar er zijn nog zoveel andere opties. Een paar ideetjes:

  • Gegrilde nectarines met Griekse yoghurt
    Halveer een stevige nectarine, verwijder de pit en grill de platte kant een paar minuten op het barbecuerooster (of in een grillpan). Meng ondertussen Griekse yoghurt met wat vanille-essence en vul daar de holtes van de warme nectarine op. Werk af met geroosterde amandelschilfers en serveer onmiddellijk.
     
  • Gegrilde ananas met gember
    Schil een ananas en snij in gelijke, niet te dunne plakken. Verwijder de harde kern. Bestrijk de plakken met een kwast met een dun laagje pure gembersiroop. Grill elke zijde een 5-tal minuten op een heet barbecuerooster (of in een grillpan). Serveer de gekarameliseerde ananas met wat gehakte munt en eventueel een bolletje vanille-ijs.
     
  • Vijgen uit de oven met kruidenroomkaas en pistachenoten
    Je kan dit recept in de oven maken, of op de barbecue. Snij in de bovenkant van je vijg 2 inkepingen in de vorm van een kruis. Vul de holte met een lepeltje kruidenkaas. Zet 5 minuten in de oven of verpak de vijgen losjes in een 'pakketje' van aluminiumfolie dat je binnenin ingestreken hebt met wat gesmolten boter en zet circa 15 min op het barbecuerooster. Werk voor het serveren af met wat gehakte pistachenootjes en een blaadje basilicum.
    Liever een zoete versie? Vul dan met ricotta en werk af met een drupje honing.
     
  • Peren uit de oven gemarineerd met sinaasappel
    Meng een klein glas vers geperst sinaasappelsap met een snuifje kaneel, 2 kruidnagels en 1 kl vloeibare honing. Was de peren (schillen hoeft niet) en snij het harde hartje eruit. Bedek de peren met de marinade en leg op de platte kant in een ingevette ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet circa 25 minuten in een oven van 200°c. Je kan het ook op de barbecue leggen met de techniek die hierboven staat bij het vijgenrecept. Schep voor het serveren de vrijgekomen sappen nog over de peer. Lekker met een lepeltje slagroom waaronder je wat zeste van de schil van je uitgeperste sinaasappel roert.

Schuim het internet eens af met het fruit dat je in huis hebt en je vindt gegarandeerd iets dat je bevalt. Dresseer de borden mooi en je hebt een dessert dat geserveerd kan worden in een sterrenrestaurant.

4. IJs

ijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een klassiek dessert, maar daar is niets mis mee. In plaats van de standaard dame blanche, kan je eens voor fruitijs gaan. Het is eigenlijk heel gemakkelijk zelf te maken. Ook een granita is heerlijk fris én gemakkelijk te maken. Kies je eigen smaak: appelsien, watermeloen, mango… Pureer het fruit, meng met suikerwater en zet 4 uur in de diepvries. Roer elk halfuur eens om zodat de ijskristallen niet te groot worden. Serveer het in een mooi glaasje en klaar is kees.

Hoe maak je het?

Voor dit heerlijke mango-banaanijs heb je nodig:

  • 250 g mango (vers of diepvries)
  • 1 grote rijpe banaan, in stukjes ingevroren
  • 50 ml melk
  • 1 el honing

Mix alle ingrediënten fijn tot je een romig mengsel krijgt. Serveer direct en werk af met passievrucht of granaatappelpitjes.

5. Gemarineerd fruit

gemarineerd fruit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vind je fruit op zichzelf al lekker genoeg zonder veel tierlantijntjes? Breng het gewoon verder op smaak met een simpele marinade. Marineer aardbeien met limoensap en fijngesnipperde munt en basilicum. Ook ander fruit valt goed te marineren, zoals perzik, meloen, banaan of peer. Qua marinades kan je het weer zo moeilijk maken als je zelf wil. Het je het graag met of zonder alcohol? Hou je van gember? Is vanille je favoriete smaak? Het kan allemaal!