Elke generatie heeft haar eigenheid, haar gedacht, haar stem. Verschillen generaties radicaal van elkaar? Denken ze altijd anders? Zetten ze zich per definitie tegen elkaar af? Wij brengen babyboomers Gilbert (66), Jos (67) en Ingrid (69) (coronaproof) samen en polsen naar hun ideeën. Over hun generatie en de 3 generaties die volgen.
Wie is de generatie babyboomers?
- Ook bekend als de boomers.
- Geboren: 1946-1960.
- Groep van vele kinderen die geboren worden na WO II.
- Slaat bewust een andere weg in dan hun ouders.
- Kiest voor zelfontplooiing, experiment, studie, andere vormen van samenwonen.
Ook de generaties die volgen op de babyboomers delen hun kijk op zichzelf en de generaties rond hen. Gen Z laat graag en luid van zich horen. Gen Y kreeg naar eigen zeggen meer keuze. En Gen X is helemaal niet zo verloren als ze wordt voorgesteld.
Maak kennis met:
- Gilbert (66) – houdt van muziek en de computer
- Jos (67) – houdt van werken in de tuin en lekker eten
- Ingrid (69) – houdt van fietsen, petanque en toneel
Wat denken zij over …
GENERATIE
Bestaat er zoiets als een generatiekloof?
Gilbert: “Ja, maar niet tussen generatie X, Y en Z of de babyboomers, zoals dat nu benoemd wordt, maar simpelweg tussen jong en oud. Wij hebben gewoon een andere visie dan jongeren. Al kunnen we veel problemen oplossen door naar elkaar te luisteren.”
Jos: “Wij kijken vaak naar het verleden, jongeren naar wat komt. Maar we leven in een maatschappij waarin kloven heersen: tussen generaties, tussen arm en rijk, tussen links en rechts. Dat betreur ik. Wij moeten die generatiekloof overbruggen, want je bouwt geen toekomst zonder het verleden te kennen. Jongeren zullen niks leren als ze niet kijken naar wat onze generatie (fout) heeft gedaan. Daarom zijn geschiedenislessen zo belangrijk.”
Ingrid: “Ik merk niet zo’n groot verschil met de 40'ers van vandaag, wel met de generatie daarna. Ik moest bijvoorbeeld al gaan werken op mijn 14de. Daardoor hadden wij veel vroeger levenswijsheid. Dat heeft de jeugd vandaag niet meer. Jongere generaties lijken ook bepaalde waarden, zoals beleefdheid, kwijt te raken. Dat vind ik een beetje spijtig. Vroeger moesten de kinderen zwijgen als de volwassenen praatten. Maar als ik dat nu zeg, krijg ik te horen ‘dat die tijd toch wel voorbij is’. Onzin. Kinderen mogen hun mening gerust uiten, maar discipline moet er zijn.”
©Stijn Wils