Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Babyboomers: de generatie die de kloof wil dichten

"Je bouwt geen toekomst zonder het verleden te kennen"

Elke generatie heeft haar eigenheid, haar gedacht, haar stem. Verschillen generaties radicaal van elkaar? Denken ze altijd anders? Zetten ze zich per definitie tegen elkaar af? Wij brengen babyboomers Gilbert (66), Jos (67) en Ingrid (69) (coronaproof) samen en polsen naar hun ideeën. Over hun generatie en de 3 generaties die volgen.

Wie is de generatie babyboomers?

  • Ook bekend als de boomers.
  • Geboren: 1946-1960.
  • Groep van vele kinderen die geboren worden na WO II.
  • Slaat bewust een andere weg in dan hun ouders.
  • Kiest voor zelfontplooiing, experiment, studie, andere vormen van samenwonen.

Ook de generaties die volgen op de babyboomers delen hun kijk op zichzelf en de generaties rond hen. Gen Z laat graag en luid van zich horen. Gen Y kreeg naar eigen zeggen meer keuze. En Gen X is helemaal niet zo verloren als ze wordt voorgesteld.

Maak kennis met:

  • Gilbert (66) – houdt van muziek en de computer
  • Jos (67) – houdt van werken in de tuin en lekker eten
  • Ingrid (69) – houdt van fietsen, petanque en toneel

Wat denken zij over …

GENERATIE

Bestaat er zoiets als een generatiekloof?

Gilbert: “Ja, maar niet tussen generatie X, Y en Z of de babyboomers, zoals dat nu benoemd wordt, maar simpelweg tussen jong en oud. Wij hebben gewoon een andere visie dan jongeren. Al kunnen we veel problemen oplossen door naar elkaar te luisteren.”

Jos: “Wij kijken vaak naar het verleden, jongeren naar wat komt. Maar we leven in een maatschappij waarin kloven heersen: tussen generaties, tussen arm en rijk, tussen links en rechts. Dat betreur ik. Wij moeten die generatiekloof overbruggen, want je bouwt geen toekomst zonder het verleden te kennen. Jongeren zullen niks leren als ze niet kijken naar wat onze generatie (fout) heeft gedaan. Daarom zijn geschiedenislessen zo belangrijk.”

Ingrid: “Ik merk niet zo’n groot verschil met de 40'ers van vandaag, wel met de generatie daarna. Ik moest bijvoorbeeld al gaan werken op mijn 14de. Daardoor hadden wij veel vroeger levenswijsheid. Dat heeft de jeugd vandaag niet meer. Jongere generaties lijken ook bepaalde waarden, zoals beleefdheid, kwijt te raken. Dat vind ik een beetje spijtig. Vroeger moesten de kinderen zwijgen als de volwassenen praatten. Maar als ik dat nu zeg, krijg ik te horen ‘dat die tijd toch wel voorbij is’. Onzin. Kinderen mogen hun mening gerust uiten, maar discipline moet er zijn.”

Babyboomers: de generatie die de kloof wil dichten

Gilbert (66)
©Stijn Wils

PERSOONLIJKHEID EN RELATIES

Hoe staat jullie generatie tegenover personen die holebi of transgender zijn?

Ingrid: “Ik denk dat het tegenwoordig wel geaccepteerd is. Ik heb er zelf helemaal geen probleem mee. Ik heb vriendinnen die lesbisch zijn. Al moeten ze wel niet gaan shockeren, door bijvoorbeeld in het openbaar te vrijen. Maar dat moeten hetero’s ook niet, hé. Dat is gewoon een kwestie van opvoeding.”

Gilbert: “Ik zie dat er nog altijd oudere holebi’s zijn die zich nog niet of pas laat hebben geout. In de oudere generaties is het dus toch nog altijd niet helemaal aanvaard.”

Jos: “Vroeger was het veel meer een taboe. Het werd weggemoffeld: als homoseksueel werd je pastoor of ging je in het klooster. Of trouwde je toch maar met een vrouw. Dat hoeft nu niet meer, maar dat betekent zeker niet dat het taboe vandaag helemaal verdwenen is. Onze samenleving is schijnbaar toleranter geworden, maar er zijn nog altijd veel jongeren die niet over hun geaardheid durven spreken. En het vergt nog altijd veel moed om te zeggen dat je ‘anders’ bent. Ook in ons land zijn er plekken waar je in elkaar geslagen wordt als je hand in hand durft te lopen met iemand van hetzelfde geslacht.”

“Ik vind jongeren preutser”

Zijn we preutser geworden?

Ingrid: “Zeker niet op het vlak van homoseksuele relaties. Al vind ik zelf dat het niet aan anderen is om te oordelen over de relatie die jij hebt.”

Jos: “Wij waren de generatie van de monokini, maar nu zie ik dat toch niet meer. Ik vind jongeren preutser. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het toenemende individualisme: ze zijn veel met zichzelf bezig, willen mooi zijn en hun zwakheden niet tonen.”

Gilbert: “Anderzijds zijn er nu tv-programma’s zoals ‘Naked Attraction’, een datingshow waarin je mogelijke date in zijn of haar blootje staat. Dat kon vroeger toch niet. Ik denk dat we vooral toleranter geworden zijn.

Jos: “Maar daar hebben mensen als Paula Sémer (tv-icoon die mee aan de wieg stond van de Vlaamse televisie en die taboes doorbrak met programma’s over seksualiteit) wel een heel gevecht voor moeten leveren. Zij heeft meegeholpen om dat ‘anders zijn’ aanvaardbaar te maken.”

Babyboomers: de generatie die de kloof wil dichten

Jos (67)

CORONA

Verscherpt corona het conflict tussen de generaties?

Ingrid: “Ja. Zij zijn misschien een mooi jaar uit hun jonge leven kwijt, maar voor ons kan het het laatste jaar zijn. Jongeren hebben ook nog zoveel contact via sociale media. Bij ons is dat minder. Wij geven de voorkeur aan een face-to-face babbel, waardoor heel ons sociale leven nu stil ligt.”

Gilbert: “Ouderen missen hun dansnamiddagen, jongeren hun fuiven. Dát is corona: eenzaamheid. Ik ken iemand die al sinds 9 maart 2020 niet meer buitenkomt, omdat hij dat niet meer durft. Die man gaat zelfs niet meer naar de winkel. Zijn boodschappen worden voor hem gedaan. Die eenzaamheid zou de bepalende factor moeten zijn in de vaccinatievolgorde. Jong of oud: we hebben hetzelfde probleem.”

Jos: “Maar virologen zeggen dat we eerst de meest kwetsbaren moeten vaccineren, omdat zij het snelst in het ziekenhuis belanden. Jongeren zijn weerbaarder. Er zit een logica achter, ik vind dat we naar de experten moeten luisteren. Hoe sneller de meest kwetsbaren ingeënt zijn, hoe sneller we allemaal de draad van ons leven weer kunnen opnemen.”

“We kijken niet meer naar mensen, alleen naar de economie en wat die zal opbrengen.”

WERK EN GELD

Werkte jullie generatie harder dan de huidige starters?

Ingrid: “Een vrouw moet zich vandaag nog altijd dubbel zo hard bewijzen op de werkvloer. Ik heb wel de indruk dat wij meer werkethos en discipline hadden: ik leverde nooit half werk. Wij beseften veel meer dat hoe beter het met het bedrijf ging, hoe beter dat ook was voor de werknemers.”

Gilbert: ”Jongeren leveren ook geen half werk, maar zij doen dat op hun manier. Hun gezin komt eerst, pas dan de job. Dat is het grootste verschil.”

Jos: “Nu spreken we over het evenwicht werk-privéleven. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik gewerkt heb, omdat ik altijd bezig was met wat ik graag deed. Nu verdrinken jongeren vaak in de bureaucratie en het papierwerk. Dat gaat de verkeerde richting uit: we kijken niet meer naar mensen, alleen naar de economie en wat die zal opbrengen.”

Gilbert: “Klopt, en dat zie je heel erg in het onderwijs. Toen ik voor de klas stond, kwam het lesgeven op de 1ste plaats, terwijl jonge leerkrachten de leerlingen nu vooral moeten evalueren en bijwerken. En dat brengt enorm veel paperassen met zich mee. Dat gebeurde vroeger ook, maar in veel mindere mate.”

Babyboomers: de generatie die de kloof wil dichten

Ingrid (69)

Bestaat er in Vlaanderen een kloof tussen arm en rijk?

Gilbert: “Zeker. Er zijn nog nooit zoveel mensen naar de voedselbank geweest. Die kloof wordt door corona ook alleen maar groter.”

Jos: “Corona zorgt ervoor dat het nog sneller gaat, maar die kloof bestaat al sinds de jaren 70. We proberen daar wel iets aan te doen, maar we slagen er voorlopig niet in. In Brussel groeit bijna de helft van de kinderen op in een gezin in armoede, of in een gezin dat dicht bij de armoededrempel zit. Voor mij is dat momenteel de grootste uitdaging van de samenleving. En de overheid moet daarvoor het geld niet alleen halen bij de werkende mens, maar ook bij waar het zit: de grote kapitalen. Maar dat kan je niet enkel op lokaal vlak bereiken, dat moet wereldwijd gebeuren.”

Ingrid: “Ik denk dat migratie ook meespeelt in die kloof. Mede daardoor krijg je nu meer gezinnen met 4 tot 5 kinderen, waarin enkel de vader werkt. Dat creëert natuurlijk ook armoede. Ik heb absoluut niks tegen grote gezinnen, maar soms moet je je eigen verantwoordelijkheid nemen en niet alles op de maatschappij afschuiven.”

Jos: “Dat is een heel moeilijk debat, want die kinderen hebben we straks natuurlijk ook nodig om voor ons te zorgen …”

DIGITALISERING

Welke plaats neemt de computer in jullie leven in?

Ingrid: “Ik gebruik elke dag sociale media, maar het negativisme daar steekt mij wel tegen. En ik krijg een punthoofd van al die wachtwoorden. Bovendien vind ik het internet eigenlijk ook veel te duur. En dan moet je nog een computer hebben. Ik vraag mij af hoe alleenstaanden dat betalen.”

Gilbert: “Ik gebruik de technologie om in contact te blijven met vrienden. Maar het valt mij op hoeveel senioren niet bezig zijn met de computer. Zo vereenzamen zij helemáál in deze coronatijd. Onze generatie heeft de digitale trein toch wat gemist en daar zien we nu de weerslag van.”

Jos: “Die digitale kloof tussen wie meekan en wie achterblijft gaat onze maatschappij nog parten spelen. Ik werk vaak met mail, maar ik bereik veel ouderen er niet mee. Zij kunnen niet meer mee en worden daarvoor gestraft: als ze een overschrijving aan een loket willen doen, moeten ze daarvoor bijvoorbeeld extra betalen. Dat gaat mij te ver. De samenleving moet zo georganiseerd worden dat ook de zwaksten mee kunnen. Maar in plaats daarvan wordt het alsmaar ingewikkelder. Vroeger had ik stress door mijn werk, nu door de updates van computerprogramma’s of de wachtwoorden die ik vergeet” (lacht).