Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Hoe omgaan met klimaatverandering: Koen Stuyck (WWF) geeft tips

"Verandering roept angst op en dat is bij deze klimaatverandering niet anders"

De klimaatverandering is een van de grootste veranderingen waarmee iedereen wereldwijd wordt geconfronteerd. Wat zijn de gevolgen voor ons leven? Koen Stuyck van het WWF vertelt meer over de effecten van klimaatopwarming én hoe we hiermee kunnen omgaan. 

Wat houdt klimaatverandering in?

Klimaatverandering of klimaatopwarming is iets waar we vandaag niet meer omheen kunnen. “Door onder meer de sterk gestegen uitstoot van koolstofdioxide (CO2) leven we in een wereld die 1,2 graden warmer is dan zo’n 200 jaar geleden.”

“De klimaatopwarming is geen verre toekomst, ze is volop bezig”, zegt Koen Stuyck, woordvoerder van het World Wide Fund for Nature (WWF) in België.  

De gevolgen van de klimaatverandering zijn overal ter wereld merkbaar. “Het gaat vooral over extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen, enorme stormen. Denk aan de grote bosbranden in onder meer Australië, Griekenland en Frankrijk.”

“Of aan de periodes van langdurige droogte met watertekorten, ook in ons land. En in 2021 waren er de grote overstromingen in Wallonië en Duitsland. Het was de 1ste keer dat we een gevolg van de klimaatverandering zo dramatisch en zo dichtbij meemaakten.” 

Impact van de klimaatopwarming op ons leven

De klimaatverandering heeft een grote impact op onze gezondheid en maatschappij. “Tijdens de hittegolf van 2003 vielen er in Europa 70 000 hittedoden. Op zulke hete dagen worden we ook meer blootgesteld aan ozon en fijn stof. Dat is zeer slecht voor onze luchtwegen en kan astma veroorzaken”, legt Koen uit.  

“De droogte brengt dan weer mislukte oogsten met zich mee, waardoor de voedselprijzen stijgen. Het oppervlaktewater zakt, transporten via de rivieren lukken niet meer en leveringen aan bedrijven komen in gevaar. Het grondwater wordt niet genoeg aangevuld, waardoor een tekort aan drinkwater ontstaat. Kerncentrales, die water nodig hebben om af te koelen, en waterkrachtcentrales vallen stil. In Noorwegen ontstond daardoor een elektriciteitstekort.” 

Hoe omgaan met klimaatangst?

Veranderingen roepen angst op en dat is bij deze klimaatverandering niet anders. “De klimaatangst is reëel. Maar de oplossing is niet om het dan allemaal maar te laten gebeuren”, zegt Koen.

“We moeten jongeren die op straat komen voor het klimaat alle steun en vertrouwen geven. De beste remedie tegen angst is om niet bij de pakken te blijven zitten en actie te ondernemen. We mogen niet het gevoel hebben dat dit een onoverkomelijk drama is waaraan we niets kunnen doen.”

“De beste remedie tegen klimaatverandering en klimaatangst? Actie!”   

Wat kan je doen tegen de klimaatopwarming?

“In 1ste instantie moet deoverheid ingrijpen: er zijn maatregelen nodig om de CO2-uitstoot te verminderen. We moeten absoluut stoppen met het investeren in fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas.”

“We moeten ook ophouden met bouwen in overstromingsgebied. We moeten de natuur beschermen, want die is onze grootste bondgenoot. Natte gebieden, zoals moerassen en veengebieden, vangen bijvoorbeeld enorm veel water op bij overstromingen.” 

“We moeten ophouden met bouwen in overstromingsgebied”

Daarnaast kan ieder van ons iets doen. “Eet meer groenten en fruit in plaats van vlees, want de vleesproductie zorgt voor een hoge CO2-uitstoot en groot waterverbruik. Laat de auto staan en neem het openbaar vervoer of de fiets.”

Isoleer je huis zo goed mogelijk, kies voor zonnepanelen als je kan. Heb je een tuin? Maak hem dan biodivers door bijvoorbeeld binnenlandse planten te zaaienen een stuk gazon door bomen en struiken te vervangen. Het zijn kleine dingen die een wereld van verschil maken.”