Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Ingrid heeft diabetes type 2: “Even wennen, maar perfect leefbaar”

"Leven met het dieet wordt een gewoonte"

Diabetes of suikerziekte, de term is gekend. Maar wat betekent het concreet als je diabetespatiënt bent? Hoe ziet je leven eruit, welke aanpassingen maak je? Vrijwilligster bij ons ziekenfonds, Ingrid, heeft al 6 jaar diabetes type 2. “De diagnose was schrikken, maar ik leerde ermee omgaan.”

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte verhoogd is. Dat kan 2 oorzaken hebben: ofwel maakt je lichaam niet genoeg insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline niet werkzaam genoeg.

Die insuline heb je nodig. Als die er niet is, nemen je lichaamscellen geen of bijna geen bloedsuiker (glucose) uit het bloed op. Het resultaat: de suiker (glucose) hoopt zich op in je bloed.

Type 1 of 2

Er zijn verschillende vormen van suikerziekte. Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn de meest gekende.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij de cellen van de alvleesklier weinig tot geen insuline meer aanmaken (omdat ze beschadigd zijn). Daardoor blijft je bloedsuiker te hoog en word je ziek. Dit type diabetes ontstaat meestal in de kindertijd of op jongvolwassen leeftijd.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Bij dit type zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Zo wordt de bloedsuiker niet of niet genoeg opgenomen en blijft er te veel van in je bloed zitten. Dit type diabetes kan ontstaan op alle leeftijden, maar treft vooral oudere mensen en personen met overgewicht. Ook erfelijkheid speelt hier een belangrijke rol.

Zorgtraject en diabeteseducator

In 2014 krijgt Ingrid (52) de diagnose dat ze diabetes type 2 heeft. “Ik bleef bijkomen en mijn huisarts trok aan de alarmbel. Ze liet mijn metabolisme onderzoeken. Uit de suikertest bleek dat ik diabetes had”, vertelt ze.

Een uitslag die haar in 1ste instantie van streek maakt. “’Wat overkomt me?’ en ‘Ga ik nog iets mogen eten?’, vroeg ik me af. Ik ben in tranen naar mijn ouders gereden. Gelukkig werd ik snel goed begeleid. Ik ging naar de endocrinoloog (gespecialiseerd in stoornissen van het metabolisme en hormoonproducerende klieren) en werd opgenomen in een zorgtraject. Een diabeteseducator kwam langs om me alles uit te leggen en te helpen met de opstart van de behandeling.”

Voeding aanpassen

Een behandeling die heel wat aanpassingen met zich meebrengt in Ingrids dagelijkse leven. Een diëtiste leerde haar alvast wat een gezond voedingspatroon is. “Ik moet behoorlijk op mijn voeding letten. Een diëtiste maakte een dagschema, op basis van mijn gewicht en de hoeveelheid insuline die ik nodig heb. Het komt er vooral op neer om zoveel mogelijk verzadigde vetten en snelle koolhydraten (suikers) te vermijden.”

“Dat wil ook zeggen dat ik bij het winkelen goed moet letten op wat er op de etiketten van etenswaren staat. En zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten, daarin zit heel wat suiker. Het best zet ik zoveel mogelijk groenten (de helft van een maaltijd), mager vlees en wat aardappelen op het menu.”

Bloedsuiker te laag? Snel reageren

En er komt ook elke dag medicatie bij kijken. “’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds, ja. En voor ik ga slapen spuit ik insuline. Elke 2 dagen moet ik ook 4 keer in 1 dag mijn bloedsuikerwaarden meten”, zegt Ingrid.

Wat als die niet in orde zijn? “Zit er te veel suiker in mijn bloed, dan moet ik vooral veel water drinken. Zijn mijn suikerwaarden te laag, dan moet ik zo snel mogelijk druivensuiker of een suikerrijke koek eten. 1 keer ging het bijna mis, op een kerstavond bij mijn zus. Ik vroeg meteen om een cola, want je moet dan snel reageren. Daarom heb ik altijd druivensuiker of frisdrank in mijn handtas zitten.”

Lekkere dingen genoeg

Intussen is Ingrid haar ‘nieuwe’ manier van leven gewoon. “Eerst wist ik niet goed wat ik moest doen. Er flitsten allerlei vragen door mijn hoofd. Maar dan draaide ik de knop om en ik leerde ermee leven. Ik ontdekte ook dat ik niet alleen was en dat het best lukt.”

Al is het in het begin even zoeken. “Je moet de juiste voedingsproducten vinden. Maar na verloop van tijd is het een gewoonte. Ik heb genoeg nieuwe receptjes om lekkere dingen te maken. Neem bijvoorbeeld een croque monsieur. Dat kan ik maken, maar dan met ontvette ham en dieetkaas. Of gewone pannenkoeken vervang ik door havermoutpannenkoeken.” Een extra tip: bij croque monsieurs kies je ook het best voor donker brood en bij iedere maaltijd verse groenten.

Als je zelf achter het fornuis staat, heb je het onder controle. Maar wat als je gaat uiteten? “Dan moet ik inderdaad weleens dingen afslaan. Vooral dessertjes. Krijg ik een menu, dan eet ik mee. Ik weet dat ik die avond wel te hoge suikerwaarden zal hebben. Maar als ik het op voorhand weet, kan ik de dagen ervoor én erna mijn eetpatroon aanpassen. Zo houd ik het in balans.”

    Bewegen, bewegen

    Ingrid paste niet alleen haar voedingspatroon aan, ze moet ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. “Daar kan je niet onderuit. Vroeger ging ik op eigen houtje naar de fitness. Maar als je tijd tekort hebt, weet je dat die activiteiten er als eerste aan moeten geloven hé … Dus ik nam een personal trainer onder de arm. Ja, dat kost wat meer geld, maar het was voor mij de enige oplossing. Nu train ik 2 keer per week. ” 

    Terugbetaling door het ziekenfonds

    Een diabetesdiagnose en de gepaste behandeling: het neemt ook een grotere hap uit je portemonnee. Gelukkig kunnen Ingrid en andere diabetespatiënten rekenen op ons ziekenfonds. “Ik zit in een zorgtraject en ontvang regelmatig de nodige terugbetalingen. Ik kan ook 2 keer per jaar een terugbetaling krijgen als ik langsga bij de podoloog”, weet ze.

    “Ook mijn diabeteseducator staat altijd voor me klaar. Ik kan haar altijd bellen als ik met een vraag zit of iets wil overleggen. Verder zorg ik ervoor dat ik altijd insuline bij me heb.”

    Bewegen, bewegen

    Ingrid paste niet alleen haar voedingspatroon aan, ze moet ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. “Daar kan je niet onderuit. Vroeger ging ik op eigen houtje naar de fitness. Maar als je tijd tekort hebt, weet je dat die activiteiten er als eerste aan moeten geloven hé … Dus ik nam een personal trainer onder de arm. Ja, dat kost wat meer geld, maar het was voor mij de enige oplossing. Nu train ik 2 keer per week. ” 

    Terugbetaling door het ziekenfonds

    Een diabetesdiagnose en de gepaste behandeling: het neemt ook een grotere hap uit je portemonnee. Gelukkig kunnen Ingrid en andere diabetespatiënten rekenen op ons ziekenfonds. “Ik zit in een zorgtraject en ontvang regelmatig de nodige terugbetalingen. 

    “Ook mijn diabeteseducator staat altijd voor me klaar. Ik kan haar altijd bellen als ik met een vraag zit of iets wil overleggen. Verder zorg ik ervoor dat ik altijd insuline bij me heb.”

    Tips voor diabetespatiënten

    • Kies voor gezonde voeding. Via het zorgtraject krijg je elk jaar 2 consultaties bij een diëtist terugbetaald. Maak een afspraak bij een van onze diëtisten, sommigen zijn ook gespecialiseerd als diabeteseducator. 
    • Lang stilzitten is niet goed. Sta minstens om het half uur even recht om je metabolisme aan de gang te houden.
    • Meer lichaamsbeweging nodig? Onder het motto ‘meten is weten’ geraak je met een stappenteller al goed op weg. Een beweegplan maak je samen met de beweegcoach of ga aan de slag met personal training voor concrete oefeningen op jouw niveau. 
    • Laat jaarlijks je voeten controleren bij de podoloog om te zien of de gevoeligheid in de kleine zenuwen en de doorbloeding nog goed zijn. Ook daar heb je als diabetespatiënt recht op een terugbetaling voor 2 consultaties per jaar. Maak een afspraak bij een van onze podologen.