Baby's eten vaak en veel, ze lijken wel alles te lusten. Dat kan plots veranderen als je baby een echte peuter wordt. Enerzijds worden ze een beetje koppig, anderzijds hebben ze ook minder behoefte aan eten.
Koppigheid ontwikkelen
Vanaf 18 maanden zie je dat de meeste peuters een zekere koppigheid ontwikkelen als het over voeding gaat. Ze willen niet eten, of niet nu, of niet wat jij hen voorzet, enzovoort. Dit is een vaste stap in de ontwikkeling.
Enerzijds is de voedingsbehoefte in het tweede levensjaar heel wat lager dan in het eerste. Hoewel een peuter volop bezig is met de wereld ontdekken en experimenteren met zijn omgeving, zal hij minder voeding nodig hebben. Verder kan een peuter op deze leeftijd een voor- en afkeur ontwikkelen voor bepaalde zaken. Tenslotte zal hij al eens nee zeggen als uiting van zijn onafhankelijkheid. Hij ontdekt namelijk dat hij een zekere macht kan uitoefenen op zijn ouders, bijvoorbeeld door eten te weigeren.
Het is belangrijk dat je kordaat bent, maar maak geen strijd van het eten. Peuters hebben al een goed hongergevoel en een goed verzadigingsgevoel. Dat wil zeggen dat je erop kan rekenen dat ze zullen eten als ze honger hebben. Als ze bijvoorbeeld een maaltijd slecht gegeten hebben zullen ze volgende keer wel beter eten. Het komt er dan op aan hen niets tussendoor te geven. Spreek dat ook zo af met je kind: heeft je peuter nu slecht gegeten, dan krijgt hij niets meer tot de volgende maaltijd.
Respecteer het verzadigingsgevoel van je kind. Als je peuter genoeg heeft, dan mag hij stoppen met eten. Ga hem niet voller proppen, want dan raakt zijn verzadigingsgevoel ontregeld.
Waarom eet mijn peuter zo weinig?
Ieder kind is verschillend, ook wat de eetlust betreft. Kleine eters zijn niet meer uitzonderlijk dan normale en grote eters. Bovendien is elke dag anders. Net als bij volwassenen raken kindjes de ene dag maar niet verzadigd, terwijl ze het de volgende dag maar bij een paar hapjes houden. Daarnaast groeit je kind in zijn tweede levensjaar minder, waardoor ook zijn behoefte aan voedsel afneemt. Zolang je kind gevarieerd eet, moet je je over de hoeveelheid niet te veel zorgen maken. Een kind kan aangeven wanneer hij honger heeft.
Mijn kind wil geen groenten meer eten. Hoe komt dit?
Naast het feit dat peuters vaak minder eten, streven ze op die leeftijd ook naar onafhankelijkheid en ontwikkelen ze een eigen persoontje. Voor het eerst ontdekken ze het woordje ‘macht’ en proberen ze dit ook dolgraag uit. Voeding is het middel bij uitstek om dingen te weigeren en/of heel kieskeurig te zijn.
Vanaf 18 maanden ontwikkelt de smaak verder. Je kind ontdekt nu de verschillende smaken, en krijgt bepaalde voorkeuren. Vooraleer je besluit dat je kind een bepaalde groente niet lust, moet hij die groente minstens 10 keer proeven. Blijven proberen is de boodschap.
Tot zijn derde jaar geef je je kind best dagelijks zo’n 50 à 100 gram groentjes, daarna mag je het verhogen naar z’n 100 à 150 gram per dag. En het vertelseltje dat fruit groenten zou vervangen, gaat niet op. De voedingswaarden verschillen en zijn niet onderling verwisselbaar.
Kan ik mijn peuter dwingen om groenten te eten?
Neen. Dreigen of dwingen doe je best niet. Dit heeft zelfs een omgekeerd effect. Je peuter spuwt het toch terug uit. Grenzen stellen en deze consequent aanhouden, is veel doeltreffender.
Je kan bijvoorbeeld afspreken dat alles wat je kind nu niet op eet, je later terug voorschotelt. Je laat best ook niet merken dat jij weigering erg vindt, maar negeer het. Op die manier voelt je kind niet dat hij voeding in zijn macht heeft.
Als je kind na een uurtje om eten komt vragen, kan je zijn bord terug voorschotelen. Je geeft hem best niets anders. Als je hem toch iets geeft, kies dan voor een gezond tussendoortje (bv. een yoghurt). Kies zeker niet voor zoetigheid, want dat is hij snel gewoon.
Kan ik mijn peuter gemakkelijker smaken laten ontdekken?
Jazeker. Bekijk hier onze tips voor een geslaagde maaltijd. Pas je één of meerdere tips al een tijdje toe, en ondervind je geen verbetering? Dan raadpleeg je best een professionele hulpverlener, zoals je huisarts of kinderarts.
Nog een laatste tip, als afsluiter!
Lust je peuter bepaalde groenten écht niet? Maak de groenten onzichtbaar! Groenten in puree, spaghetti saus of soep bereiden, kan helpen. Wie weet lust je peuter ze ook op pizza. Zo leert je kleine dreumes de smaken van groenten ontdekken.