De trap opgaan of een bad nemen: is dat voor jou een hele onderneming? Twijfel je of je woning klaar is voor je ‘oude dag’? Of wil je weten hoe je dagelijkse leven makkelijker kan met enkele simpele tips? Dan kan je gratis een beroep doen op een ergotherapeut.
Kleine ingrepen in huis, wereld van verschil
Zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis wonen: dat willen we allemaal. Alleen kunnen problemen met je gezondheid, een handicap of ouderdom roet in het eten gooien. Maar vaak kunnen kleine ingrepen of aanpassingen in je huis al een wereld van verschil maken. Een ergotherapeut kan je daarbij prima helpen.
Uit de praktijk: Jozefien geraakt moeilijk in en uit bad
Jozefien (77) neemt al enkele jaren geen bad meer, omdat de rand te hoog is. Ze geraakt moeilijk in en uit het bad. Bovendien kan de kuip best glibberig zijn. Het laatste wat ze wil, is uitglijden en een heup breken. Haar badkamer verbouwen is geen optie. En elke keer haar zoon vragen om haar te helpen in en uit bad te raken: dat is helemaal een gek idee, vindt ze.
Oplossing: een ergotherapeut komt ter plaatse en adviseert een antislipmatje op de badbodem. Dat helpt tegen het schuiven. Een badplank kan ook helpen, als in en uit bad stappen en zitten op de badbodem niet mogelijk is. Met een handgreep kan Jozefien zich goed vasthouden.
De ergotherapeut toont Jozefien hoe ze met de hulpmiddelen overweg moet, tot Jozefien het zelf onder de knie heeft. Enkele weken later neemt de ergotherapeut nog even contact op om te horen hoe het vlot.
“Een ergotherapeut helpt mensen die problemen hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen”
Wij helpen je graag
Heb je regelmatig zorg nodig? Of heb je een familielid of kennis die in die situatie zit? Dan kan je terecht bij de Dienst Maatschappelijk Werk van ons ziekenfonds. Onze medewerkers bieden je niet alleen een luisterend oor. Ze helpen je ook oplossingen te vinden. Als lid van ons ziekenfonds kan je gratis een beroep doen op de dienst.
De medewerkers kunnen je wijzen op mogelijke financiële tegemoetkomingen en je helpen om ze te krijgen. Of je helpen om gepaste thuiszorg te regelen en je begeleiden zolang dat nodig is.
“Heb je de indruk dat het moeilijker wordt om thuis te wonen? Ben je al eens gestruikeld over een vervelende drempel? Of heb je moeite om ‘s morgens (letterlijk) uit bed te komen? Ook dan kan je bij dit team terecht. Voor ergotherapeutische begeleiding”, legt ergotherapeut Caroline Van Herck uit.
Uit de praktijk: ’s morgens uit bed komen is lastig voor Roger
Roger (81) geraakt ‘s morgens moeilijk uit bed. 1 keer was hij bijna uitgeschoven over het tapijtje naast zijn bed. Ook uit de zetel komen is soms een beproeving. Hij probeert zo weinig mogelijk naar het toilet te gaan, want hij moet serieus door zijn knieën gaan. Omdat hij daarom een toiletbezoek weleens uitstelt, heeft hij vaak last van zijn buik.
Oplossing: een ergotherapeut leert Roger een techniek aan om makkelijk uit bed te komen – door eerst op zijn zij te draaien. Als dat voor Roger werkt, hoeft hij geen beugel boven het bed te plaatsen.
Alle tapijtjes worden weggehaald en Roger wordt attent gemaakt op zijn zolen die versleten zijn. Met een simpele toiletverhoger hoeft hij niet meer zo diep door de knieën te buigen. En dankzij een aangepast kussen geraakt hij makkelijker uit de zetel.
Roger kan al het materiaal rustig uittesten en vergelijken als er verschillende oplossingen zijn.
Ergotherapeut is er voor iedereen
“Een ergotherapeut helpt mensen die problemen hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld aardappelen schillen, brieven schrijven, een douche nemen, of gewoon dingen onthouden”, vertelt Caroline.
Een ergotherapeut is er trouwens voor iedereen: kinderen, volwassenen en ouderen. Ergotherapeuten werken niet alleen in rusthuizen, maar ook in ziekenhuizen, psychiatrische centra, het bijzonder onderwijs, bij mensen thuis en op het werk.
Uit de praktijk: Hanan is zelfstandig met aangepaste hulpmiddelen
Hanan (31) heeft een spieraandoening, waardoor haar handen en benen niet altijd mee willen. Zelf haar sokken en schoenen aandoen, is telkens een gevecht. De was ophangen en koken neemt soms erg veel tijd in beslag.
Oplossing: een ergotherapeut leert Hanan haar kousen aantrekken met behulp van een kousenaantrekker. Schoenen aandoen lukt beter met een verlengde schoenlepel en elastische veters.
Dankzij aangepaste wasknijpers voor zwakke handen heeft ze minder kracht nodig om de was op te hangen. De wasmachine en droogkast komen op een sokkel te staan, zodat ze zich minder moet bukken.
In de keuken werkt ze makkelijker met een aangepaste snijplank en een aangepast mes. Met een kookmandje verloopt het koken veiliger. Een uitwringsysteem voor de vaatdoek zorgt ervoor dat Hanans handen minder belast worden.
Ergotherapeut gratis op huisbezoek
“Om een goed zicht te hebben op je situatie, is het handig dat de ergotherapeut eens bij jou langskomt”, vervolgt Caroline. “Zo’n bezoek is gratis. De ergotherapeut geeft je advies over mogelijke aanpassingen aan je woning (bijvoorbeeld een inloopdouche, verbrede deuren ...), over hulpmiddelen of over de manier waarop je bepaalde activiteiten uitvoert (koken, wassen, aankleden …).”
Alleen, niet iedereen heeft tijd en geld om zijn huis te verbouwen of dure toestellen te kopen. “Gelukkig hoeft dat vaak helemaal niet. Kleine en goedkope ingrepen of hulpmiddelen maken al een immens verschil. Zoals een toiletverhoger, een handgreep, badplank of grijptang. We geven je graag een demonstratie en heel wat hulpmiddelen kan je uitproberen of huren”, zegt Caroline.
Uit de praktijk: Tom heeft moeite met zijn geheugen
Tom (43) had enkele jaren geleden een arbeidsongeval. Lichamelijk is hij helemaal hersteld en alle klachten houdt hij onder controle met medicatie. Maar sinds zijn hersenschudding is hij vergeetachtig en meer verstrooid. Soms vergeet hij zijn medicatie te nemen. 1 of 2 keer per nacht staat hij op om naar het toilet te gaan.
Oplossing: tussen de slaapkamer en het toilet komt er nachtverlichting. Daar hoeft geen elektricien aan te pas te komen. Enkele simpele ledlampen in het stopcontact of op batterijen volstaan. De thuisverpleegkundige legt de medicatie voor de hele week klaar in een medicatiedoosje met een alarmpje. Zo vergeet Tom zijn medicatie niet in te nemen en neemt hij elke keer de juiste medicatie.
De thuisverpleegkundige en de ergotherapeut spreken af om contact te houden. Zo blijft de ergotherapeut ook op de hoogte van de evolutie van Tom en kan ze indien nodig nog eens langsgaan mocht er een ander probleem opduiken.