Fietsen heeft heel wat voordelen: je kind beweegt, wordt zelfstandig en leert de verkeersregels kennen. Het is daarnaast goedkoop, én goed voor het milieu. Toch zijn ouders vaak bezorgd. Deze bezorgdheid is niet altijd ongegrond: het verkeer kan een gevaarlijke plaats zijn. Je kind moet de regels kennen, volgen en respecteren.
De eerste keer alleen in het verkeer
Voor je kind klaar is om alleen met de fiets het verkeer in te gaan, bereid je hem of haar best goed voor. Ga oefenen op een bekend traject. De weg naar school is hier vaak ideaal voor: die weg doen jullie immers vaak samen, met de fiets of de auto.
Aandachtspunten voor een testrit
- Steek altijd over aan een zebrapad of verkeerslicht.
- Kijk eerst rechts, dan links en steek daarna pas oversteken. Kijk halverwege opnieuw naar rechts.
- Wacht altijd af tot alle auto’s stilstaan of tot het licht op groen springt.
- Rij aan de rechterzijde van het fietspad, niet aan de kant van de weg, zeker op fietspaden met tweerichtingsverkeer.
- Slalom niet tussen auto’s.
- Als het nodig is om op de rijweg te rijden, hou dan uiterst rechts.
- Hou er rekening mee dat bij regenweer de weg gladder is en iedereen minder goed ziet waar hij rijdt.
- Laat kinderen op de fiets een helm en reflecterende kledij dragen, zo vallen ze goed op.
Alleen naar school
Als je vindt dat je kind klaar is om alleen te rijden, laat hem of haar dan gerust alleen gaan. Je kan je kind eventueel een gsm meegeven, zodat hij jou kan verwittigen mocht er iets verkeerd gaan.
Wanneer je kind nog twijfels heeft, herhaal dan gewoon de route nog een aantal keer. Of vraag of er klasgenoten zijn die ongeveer dezelfde weg afleggen naar school. Ze kunnen op een bepaald punt afspreken, en van daaruit samen rijden.
Maak hoe dan ook duidelijke afspraken, en maak je kind duidelijk wat kan en niet kan in het verkeer. Neem de verschillende verkeersborden door, en pols of je kind begrijpt wat ermee bedoeld wordt. Spreek bijvoorbeeld af om bij drukke kruispunten af te stappen en te voet het kruispunt over te steken.
Mijn kind rijdt met andere kinderen naar school
Een weg afleggen met andere kinderen kan ervoor zorgen dat je kind zich veiliger voelt. Maar, fietsen in een groep zorgt ook vaker voor verstrooidheid. Kinderen praten tijdens het fietsen, houden wedstrijdjes of dagen elkaar uit. Dan letten ze minder op, en durven ze ook de regels nogal eens links laten liggen. Maak ook hier duidelijke afspraken over. Herhaal wat kan en niet kan in het verkeer.
Fietsuitrusting
Een aantal onderdelen zijn verplicht aanwezig op een kinderfiets:
- twee goed werkende remmen;
- wit of geel voorlicht (op de fiets bevestigd of op de fietser, maar duidelijk zichtbaar);
- rood achterlicht;
- een bel die werkt;
- een witte reflecterende strook langs weerzijden van elke band en/of minstens twee gele of oranje reflectoren (aan beide zijden reflexterend) op ieder wiel;
- gele of oranje reflectoren aan iedere zijde van elk pedaal.
Vergeet ook niet om een fietshelm te kopen! Bij een ongeval of een valpartij wordt vaak het hoofd geraakt. Beter voorkomen dus!