Een kritische noot, een optimistische boodschap of een duidelijke stelling. Paul Callewaert, algemeen secretaris van ons ziekenfonds, werpt een blik op onze samenleving en brengt je graag zijn visie. Moet obesitas aangepakt worden door de overheid?
Aan de vooravond van 2020 loeren de goede voornemens om de hoek, maak ik de balans op voor mezelf en kom ik tot een onthutsende vaststelling. Alle gezondheidstips ten spijt, neem ik vaker de lift dan de trap, zit ik vaker in de auto dan op de fiets, en eet ik vaker ongezonde tussendoortjes dan appels en mandarijnen. Nog verrassender? Zelden spreekt iemand me erop aan. Terwijl ik nota bene voor een gezondheidsorganisatie werk.
Oplossing voor overgewicht in 2 leefregels?
Helemaal anders is het als je overgewicht hebt. Is je BMI te hoog, dan gaat de vermanende vinger snel de hoogte in en vliegen de adviezen je om de oren. Eet gezonder. Beweeg wat meer. Ziedaar de oplossing voor overgewicht, gereduceerd tot 2 eenvoudige leefregels. Alsof je dat zelf nog niet bedacht had. Alsof je nog geen dozijn diëten achter de kiezen hebt en nog niet urenlang gezweet hebt in benauwende sportzalen.
Eigen schuld, dikke bult
Nee, we hebben niet zoveel begrip voor mensen met overgewicht. Want het is toch hun eigen schuld dat ze te dik zijn? De realiteit blijkt een pak genuanceerder. Er zijn zoveel mogelijke oorzaken van overgewicht. Genetische aanleg bijvoorbeeld, of de omgeving waarin je opgroeit. Elk verhaal is anders. Ik ken in elk geval niemand die er bewust voor kiest om ‘te dik’ te zijn.
Wil dat zeggen dat we onze overtollige kilo’s dan massaal liefdevol moeten koesteren? Helemaal niet. Overgewicht is en blijft een groot risico voor allerlei andere lichamelijke én psychologische aandoeningen, en is een van de grootste gezondheidsuitdagingen van de 21ste eeuw.
Geen mens is een eiland
Tijd voor actie. Maar zo’n complex probleem vereist een aanpak op verschillende fronten. Niet alleen individuele acties zoals ‘gezonder eten’ en ‘meer bewegen’, maar ook collectieve maatregelen vanuit de overheid. Want net zoals je niet zelf kiest of je vervuilde of schone lucht inademt, kan je niet helemaal zelf kiezen hoeveel je weegt. Voor onze gezondheid zorgen we niet alleen zelf, maar ook samen.
Een wereld met gezonde keuzes
Mijn wens voor 2020? Een maatschappij die het je makkelijk maakt om gezond te leven. Waarin er voldoende groene ruimte is die beweging stimuleert, zoals parken, bossen en speeltuinen. Waarin er veilige en voldoende wandel- en fietspaden zijn. Waarin er afspraken met de voedingsindustrie zijn over het aandeel vetten, suikers en zout in bewerkte voedingswaren. Kortom, een wereld waarin gezonde keuzes betaalbaar, toegankelijk en evident zijn. Voor iedereen.