Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Motoriek oefenen met je baby

De ontwikkeling van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichamelijk groeien bijna helemaal vanzelf gebeurt. Je kan niet vooruitlopen op die ontwikkeling, maar je kan je baby wel spelenderwijs ondersteunen hierin. 

Alles op zijn tijd

Het is belangrijk te weten dat je als ouder niet kunt vooruitlopen op de ontwikkeling en dat je geen onrealistische verwachtingen mag koesteren. Het heeft geen zin om je baby van 4 maanden oefeningen te laten doen als voorbereiding op stappen … Je baby is nog niet aan stappen toe. Oefenen en stimuleren zal er niet voor zorgen dat je baby sneller leert stappen.

Heeft oefenen dan helemaal geen zin? Jawel, maar enkel als je de lichaamsbewegingen oefent die je baby net begint te beheersen. Een baby die bijna kan zitten, moet vooral de gelegenheid krijgen om te zitten. De spieren en de hersendelen die die bewegingen aansturen worden zo gestimuleerd. Bovendien zal je baby het leuk vinden net dat te oefenen wat hij al een beetje kan.

Ook kruipen start pas als de hersenen er klaar voor zijn, ergens tussen 6 en 10 maanden. Kruipen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Vanaf dit ogenblik is je kind niet meer beperkt in de ruimte en wordt bewegen een doel op zich. Alles wordt onderzocht, vastgepakt en in het mondje gestopt.

Er is een heel klein percentage kinderen dat kruipen overslaat. Zij schakelen van omrollen of op het zitvlak schuiven onmiddellijk over op lopen.

Hoe kan je een handje helpen?

Misschien wil je baby wel kruipen, maar weet hij niet goed hoe eraan te beginnen. Leg een leuk stukje speelgoed net buiten zijn bereik. Dit zal je baby motiveren om het te pakken te krijgen. Maar het wordt nog veel leuker als mama of papa zijn pogingen nadoen en ondertussen tonen hoe het wel moet. Oefenen lukt ook beter als er geen kleertjes in de weg zitten. Kleed je baby bij het oefenen zo licht mogelijk aan.

Moedig je kind aan, wees trots op wat het kan of probeert. Aandacht en complimenten zijn goed voor de volharding en het zelfvertrouwen van je baby.

Snelle kinderen, slimme kinderen?

Sommigen denken dat kinderen die vroeg kruipen en lopen verstandiger zijn dan trage kinderen. Dit klopt niet. Snelle baby’s worden niet noodzakelijk intelligente kinderen en trage baby’s worden geen domme kinderen. Alleen wanneer de ontwikkeling abnormaal traag verloopt, kan er ook een verstandelijk probleem aanwezig zijn. Als je hierover twijfelt, vraag je best een gesprek aan met de arts van het consultatiebureau, je huisarts of kinderarts.

Hou het veilig

Als je baby begint te kruipen, is er niets nog veilig voor die grijpgrage, zeer nieuwsgierige rondkruipende hummel. Als ouder moet je extra aandacht besteden aan de veiligheid van je kindje. Tijd dus om een traphekje te plaatsen, stopcontacten af te sluiten en kleine scherpe voorwerpen zorgvuldig op te bergen.

Bronnen:

  • Baby, Desmond Morris , 2008, Kosmos uitgevers B.V. Utrecht/Antwerpen

  • Oei, ik groei! , Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij, 1993, Kosmos uitgevers, B;V; Utrecht/Antwerpen