Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Sara bouwt IT-toepassingen op maat van het ziekenfonds

"Dat je het werk van je collega’s kan vergemakkelijken met huisgemaakte tools maakt het extra leuk"

Sara Duysburgh (56) werkt op de IT-afdeling van Solidaris. Als functioneel analist bouwt ze bruggen tussen gebruikers en ontwikkelaars. Ze staat aan de wieg van softwaretoepassingen die het werk van andere collega’s verbeteren.

Een IT-bedrijf binnenshuis

"We zijn met zo’n 200 collega’s, eigenlijk zijn wij een IT-bedrijf op zich. We werken in verschillende technologieën: van mainframe tot .NET, onder andere Angular en Blazor."

"We beheren zelf onze servers en databases en ontwikkelen heel wat toepassingen op maat voor de verschillende diensten van Solidaris, zodat ze onze leden optimaal kunnen helpen. En dat maakt het extra leuk, dat je het werk van je collega’s kan vergemakkelijken met huisgemaakte tools. Die applicaties zijn en blijven in eigen beheer en evolueren voortdurend. Heel boeiend."

Business/functioneel analist luistert en vertaalt

"Ik ben eigenlijk geen ‘echte’ IT’er, maar heb door de jaren heen behoorlijk wat ervaring opgebouwd in business en functionele analyse. Mijn job is eigenlijk een brug slaan tussen de gebruikers van de toepassingen, de ziekenfondscollega’s, en de ontwikkelaars."

"We digitaliseren processen om zo het werk van onze ziekenfondskantoormedewerkers en diensten efficiënter te maken. We kijken welke stukjes werk een toepassing kan overnemen, zodat er tijd vrijkomt voor dienstverlening die de technologie niet kan: menselijk contact."

We bouwen software, toepassingen of tools die het werk van collega’s vergemakkelijken.

"Als IT’ers ondersteunen we onze collega’s. We bouwen software, toepassingen of tools die het werk van collega’s vergemakkelijken. We maken unieke tools op maat voor onze diensten. De eerste stap is luisteren naar wat nodig is. Daarvoor zit ik samen met verschillende collega’s van op het werkveld. Iemand die elke dag tegen dezelfde zaken opbokst, weet wat er nodig is en wat niet. Die noden vertaal ik dan naar de ontwikkelaars."

"Ik ben zelf niet zo heel technisch en spreek zeker niet alle IT-taal, maar probeer alles goed uit te leggen en terug te koppelen naar alle partijen. Op die manier kan ik, mijn steentje bijdragen."

Agile werken geeft veel voldoening

"‘Agile’ werken betekent dat je projecten opdeelt, snel resultaten kan realiseren, regelmatig evalueert en het proces bijstuurt. Zo werken we ook bij Solidaris: sprintjes trekken van 14 dagen. Dat betekent dat we in stukjes werken zodat we deeltjes van een project opleveren, in plaats van iets gigantisch op poten te zetten wat tegen dat het klaar is alweer verouderd is."

"Dat constante verbeterproces, intern testen samen met eindgebruikers, uitbreiden en bijsturen vraagt veel overleg tussen alle collega’s. Maar het werkt. Na elke sprint van 14 dagen doen we nieuwe releases. Soms kleine dingen, maar je ziet een toepassing snel groeien en dat geeft veel voldoening. Je kan bovendien gaandeweg snel bijsturen. Successen vieren we. Ik bracht al eens suikerbonen mee bij de ‘geboorte’ van een nieuwe tool."

"We werken in teams en subteams. Na elke sprint of oplevering, evalueren we. Broodnodig om als team te groeien en bij te leren. Gelukkig kan dat heel veilig. Alles is bespreekbaar. We bekijken heel open wat goed of slecht ging, welke actiepunten we meenemen naar de volgende sprint ..."

IT dicht bij de gebruikers

"Het leuke aan mijn job is de mix tussen het overleggen met de gebruikers en het uittekenen en uitrollen met ontwikkelaars. Die interactie met mensen geeft me energie. Vanaf 0 iets mee uitwerken en zien groeien. Ik ben echt blij als collega’s content zijn, wanneer we iets gebruiksvriendelijk en handig hebben gemaakt."

"Het geeft me voldoening dat mijn werk de collega’s hun werk gemakkelijker maakt en ze zich meer kunnen focussen op leden. En dat ik zo ook onrechtstreeks leden help en de maatschappij beter maak."

Tegenstander werd promoter

"Het mooiste compliment kreeg ik van een oudere collega die eerst heel wat weerstand had tegen een nieuw systeem. Toen ik  de toepassing evalueerde met de betrokken ziekenfondsmedewerkers, vertelde ze me hoe blij ze was met de software. We hadden geluisterd en hadden de dingen die ze aangaven niet op de lange baan geschoven. Ik had er een fan bij. De grootste tegenstander werd de grootste promotor."

Ik ben echt blij als collega’s content zijn, wanneer we iets gebruiksvriendelijk en handig hebben gemaakt.

Open cultuur waar iedereen zichzelf kan zijn

"Ik koos voor Solidaris, als organisatie met een maatschappelijk doel, omdat ik een job wilde die me trots maakt. Ik wil voor mensen werken. In vorige jobs was ik vooral bezig met productprocessen of logistiek en dat gaf me minder voldoening."

"Op onze dienst werken zoveel mensen met verschillende achtergronden, geaardheden en karakters samen, in een open cultuur, waar iedereen zichzelf kan zijn. Er wordt hard gewerkt, ik werk even hard als in de privé. Maar niet meer op onmogelijke momenten. Ik hoef niet structureel over te werken of buiten de uren te werken, behalve dan bij een release die buiten de kantooruren moet gebeuren."

"Mijn work-life-balans zit beter nu. Ik mag regelmatig thuiswerken en ik ben elke vrijdagnamiddag vrij. Da’s heel waardevol en geeft me tijd om te werken aan mijn eigen welzijn. Ik was een tijdje thuis. Mijn collega’s zaten toen echt met me in. Daarna wou ik 4/5 gaan werken en dat kon heel snel. Ik mocht zelfs, in overleg met het team, mijn vrije dag kiezen. Die flexibiliteit van mijn werkgever vind ik heel waardevol."