Dikkedarmkanker. Elk jaar krijgen zo’n 8000 Belgen (vooral 50-plussers) de diagnose. Het goede nieuws is dat je de ziekte tijdig kan opsporen én goed kan behandelen.
1. Wat is dikkedarmkanker?
Het is een van de meest voorkomende kankers. Elk jaar krijgen zo’n 8000 Belgen (vooral 50-plussers) de diagnose. In 20 % van de gevallen is de ziekte erfelijk. Extra risicofactoren zijn overgewicht, alcoholgebruik en roken. Lees wat de symptomen van darmkanker zijn en hoe je het kan voorkomen.
2. Hoe wordt darmkanker opgespoord?
Ben je tussen 50 en 74 jaar? Dan stuurt de Vlaamse overheid om de 2 jaar een gratis stoelgangtest op. Jij bezorgt je staaltje gewoon aan het labo. Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Dat kan via MyHealthViewer.
Meer weten over de actie dikkedarmkanker? Ga naar www.bevolkingsonderzoek.be.
3. Waarom voorkomen?
In 95 % van de gevallen is het loos alarm: geen darmkanker. Je krijgt om de 2 jaar een nieuwe oproep, omdat poliepen in de darmen soms onopgemerkt blijven. Het duurt jaren voor ze uitgroeien tot een tumor, maar hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans op genezing.
4. Het resultaat wijkt af. Wat nu?
Dan laat je het best een darmonderzoek of colonoscopie uitvoeren. Een kleine camera spoort onregelmatigheden in de dikke darm op en poliepen worden weggehaald. Ons ziekenfonds betaalt het grootste deel van de kosten terug.
Wist je dat je op onze website de gemiddelde kostprijs van een colonoscopie kan opzoeken? Ontdek via onze tool wat de gemiddelde prijs van een colonoscopie in het ziekenhuis is en vergelijk de kostprijs tussen een een- en tweepersoonskamer.
5. Hoe gaat het verder?
Een afwijkend resultaat is niet per se gelijk aan darmkanker. Slechts 5 % van de geteste personen moet verder worden onderzocht. Daarvan vertoont 10 % afwijkingen. Gaat het om darmkanker, dan overloopt je arts de behandelingen.