Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Tabacoloog: “Stoppen met roken begint met roken moeilijk maken”

"Stoppen met roken is een kwestie van aanpak."

Hoe vaak ben jij al gestopt met roken? Veel verstokte rokers willen voorgoed stoppen met roken, maar de lokroep van de sigaret is vaak sterker. Tabacologe Christine Plets begeleidt al meer dan 14 jaar rokers tijdens hun rookstopproces en deelt enkele cruciale tips.

Is stoppen met roken een kwestie van karakter?

Christine: “Dat is een hardnekkig cliché. Roken is zowel een fysieke als psychologische verslaving. Het is dus niét alleen een kwestie van karakter, maar een kwestie van aanpak!”

Stel: je hebt het voornemen gemaakt om te stoppen met roken. Waarop moet je dan letten?

1. Kick af van nicotine

Christine: “Eerst en vooral moet je de fysieke verslaving aanpakken: nicotine. Er bestaan geen wondermiddelen om lichamelijke afkickverschijnselen tegen te werken, maar er is wel rookstopmedicatie en die wordt grotendeels terugbetaald. Zo kan je in de loop van 5 jaar 3 keer een kuur van 3 maanden deels terugbetaald krijgen. Er zijn ook nicotinevervangers zoals nicotinepleisters, sprays, tabletten ... maar die worden niet terugbetaald.

2. Maak roken moeilijk

Christine: “Daarnaast moet je ook het automatisme doorbreken. Dat kan je doen door technieken van bewust roken in te bouwen. Bijvoorbeeld een sigaret uitstellen of maar half oproken. Alleen roken in plaats van in gezelschap … Je moet niet plots stoppen met roken, maar het steeds moeilijker maken om te roken. Zo zie je dat mensen bijna de helft van hun sigaretten kunnen missen. Dat automatisme doorbreken is een heel belangrijke stap bij mensen die bijvoorbeeld heel klokvast roken. Wanneer je zonder nadenken elke dag om 10 uur samen met collega’s rookt, of ’s avonds voor het slapengaan.”

Dat automatisme doorbreken is voor veel rokers toch extreem lastig?

Christine: “Natuurlijk, maar verslavingsprikkels worden goed verdoofd door rookstopmedicatie of nicotinevervangers. Zulke prikkels treden ook maar even op. In het begin komen ze misschien 10 keer per dag en duren ze een aantal minuten. Na 2 weken tot 1 maand duurt zo’n prikkel amper nog 1 minuut.”

3. Vraag psychologische hulp

Christine: “Het 3de en laatste aspect dat je moet aanpakken is het psychologische. Een tabacoloog kan jou leren omgaan met stress, tips geven over gezonde voeding – want veel rokers maken zich zorgen over hun gewicht als ze stoppen – leren omgaan met emoties … Wanneer er ernstige psychologische problemen meespelen, verwijzen we natuurlijk door naar een psycholoog.”

Als je dan gestopt bent met roken, heb je dan nog héél je leven zin in een sigaret?

Christine: “Dat is een hardnekkige fabel! Mensen die blijven hangen in dat gevoel van gemis, kunnen vaak nog erg naar een sigaret verlangen. Je moet echt klaar zijn om te stoppen met roken. Daarom is die psychologische hulp zo belangrijk. Jouw verlangen zal gaandeweg verminderen. Maar je blijft wel levenslang verslaafd. Zodra je 1 sigaret rookt, kan je hervallen. Net daarom is het zo belangrijk om bewust te stoppen met roken.”

Wie is Christine Plets?

Christine Plets is tabacoloog. Daarnaast is ze verantwoordelijke bij Tabakstop. Zelf is ze al meer dan 30 jaar een ex-roker en het is dan ook haar missie om zoveel mogelijk anderen te helpen om voorgoed te stoppen met roken.