Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

We slapen allemaal anders: een kijkje in 4 slaapkamers

"Ook je kamergenoten hebben een invloed op je slaap"

Niets zo belangrijk voor een gezond lichaam als goed slapen. Daarbij is niet alleen de kwaliteit van je bed belangrijk. “Ook je kamergenoten hebben een invloed op je slaap”, zegt slaapexperte Annelies Smolders. Zij neemt de bedgewoonten van 4 slapers onder de loep.

Sarahs kinderen delen een slaapkamer 

“Ook als we 4 kamers hebben, slapen de kinderen nog samen”

Sommige kindjes slapen samen op 1 kamer.

“Onze 3 oudste kinderen liggen op 1 kamer en de jongste slaapt bij ons”, zegt Sarah, mama van Ellie (7), Flore (5), Otte (2) en Bas (7 weken). “Vooral om praktische redenen: er zijn maar 2 slaapkamers. In het najaar verhuizen we naar een appartement met 4 kamers, maar zelfs dan zullen de kinderen nog een paar jaar samen slapen. We willen de andere ruimtes gebruiken als logeer- en speelkamer.”

“De kinderen zijn het gewoon om een kamer te delen. Ze sliepen allemaal eerst een jaar of 2 bij ons voor ze naar de gemeenschappelijke kamer verhuisden. Daar hebben ze wel elk hun eigen bed.”

“Soms slapen ze goed, soms hebben ze een moeilijke nacht. Vooral Flore en Otte hebben weleens aandacht nodig. Of ze hebben slecht gedroomd, of ze moeten drinken ... Dan maken ze elkaar soms wakker. Ze gaan ook allemaal op een ander uur naar bed, wat de situatie niet helemaal ideaal maakt.”

“Bas slaapt voorlopig bij ons. Ik geef borstvoeding en dat is makkelijker. Ik voed hem al liggend en we vallen meestal samen in slaap. Tom en ik hebben daardoor minder privacy, maar gelukkig worden baby’s niet zo snel wakker. En er zijn andere plaatsen dan een bed hè.” (lacht)

Tip van slaapexperte Annelies:

  • “Het beste is natuurlijk om alle kinderen in een aparte kamer te leggen, dan zijn er minder storende factoren. Positief is wel dat samen slapen ook een rustgevend gevoel geeft aan het kind: het ligt niet alleen in een donkere kamer. Stop je het ene kind in als het andere al slaapt, let dan op dat je zo min mogelijk licht en geluid maakt, want dat zijn grote vijanden van slaap.”
  • “Als je baby bij jou in bed slaapt, doe dat dan maximaal tot hij/zij 3 maanden is. Anders word je als ouder het mentale slaappilletje van je kind en kan het minder goed inslapen zonder jouw aanwezigheid.”

Carolien en Olivier slapen apart 

“Ons intieme leven? We hebben een goede zetel”

Sommige koppels slapen bewust apart.

“Mijn man en ik slapen al 13 jaar apart. Wij zeggen slaapwel in de badkamer”, lacht Carolien (34). “Olivier was vroeger dj en daardoor had hij een heel ander slaapritme. Ondertussen draait hij niet meer, maar we zijn wel altijd apart blijven slapen.”

“Daardoor is de kwaliteit van onze nachtrust veel beter”, gaat Olivier (48) verder. “Doordat mijn bioritme na 15 jaar als dj aangetast is, ben ik een moeilijke slaper. Ik woel wat af in bed, maar nu val ik mijn vrouw daar tenminste niet mee lastig. En omgekeerd maakt zij mij niet wakker als haar wekker ‘s ochtends vroeg afgaat.” “Maar op vakantie slapen we wél samen, want dan hebben we hetzelfde ritme”, zegt Carolien.

“Dan is het eens zo plezant om een bed te delen. Of dit geen gevolgen heeft voor ons intieme leven? Nee, als je goed uitgeslapen bent, heb je sowieso meer aandacht voor elkaar. We hebben ook geen kinderen, dus we hoeven ons niet te beperken tot de slaapkamer. En we hebben een goede zetel.” (lacht)

“Ik heb dat nooit als storend ervaren voor onze relatie. Vooral anderen vinden het raar.”

Tip van slaapexperte Annelies: 

“Goede slapers kunnen bij iedereen slapen, maar het is niet ongewoon dat koppels apart slapen. Soms zijn ze zelfs blij dat 1 van de kinderen op kot gaat, zodat er een bed vrijkomt. De redenen zijn divers: snurken, partners die in shiften werken en elkaar niet willen storen ... Ook de menopauze kan een rol spelen, want dan heeft de vrouw het meestal veel te warm in bed. Er zijn zelfs koppels die gescheiden slapen, omdat de ene het raam open wil en de andere niet.”

“Sommige echtparen vrezen dan voor hun seksleven, maar als je doodmoe bent, is dat óók het 1ste wat erbij inschiet. Zorg ten minste dat je goed slaapt, dan kan je ‘s ochtends of ‘s avonds nog bij elkaar gaan liggen.”

Aïsha slaapt met haar zoontje op de zetel

“Ik hoop dat hij ooit op zijn eigen kamer kan slapen”

Moeder met zoontje op zetel.

Aïsha (29) doet aan co-sleeping met haar 5-jarige zoontje in de woonkamer. “Ismaël heeft autisme en is vaak wakker ’s nachts. Rond 2-3 uur is hij superactief”, zegt ze.

“Voordien sliep ik samen met mijn 3 kinderen. Ismaël wilde bij mij zijn, Ikram (2) kreeg borstvoeding en Ibrahim (8) was bang om alleen te liggen. Zo belandden we met 4 op 1 kamer. Maar Ibrahims nachtrust werd te hard verstoord. Toen de school zei dat hij overdag moe was en minder presteerde, ging er een alarmbelletje af. Ibrahim is net een pienter en alert kereltje. Sindsdien lig ik op de zetel met Ismaël.”

“Mijn man vindt het niet leuk dat we niet samen in bed liggen. (lacht) Maar hij moet om 4.30 uur op voor het werk, zijn rust is belangrijk. Ook Ibrahim en Ismaël missen elkaar wel. Ik? Tja, er zijn nachten waarin ik maar 2 uur slaap. Ik ben doodop. Op sommige dagen vind ik kracht, en dan zijn er andere ... Mijn reactie- en concentratievermogen lijden eronder. Als ik moe ben, word ik onrustig en angstig. Zelfs wanneer ik eens kan gaan liggen, vind ik geen rust.”

“Ik hoop dat Ismaël ooit op zijn kamertje slaapt. Maar hij is klein en heeft het moeilijk. Op een dag zal het beter gaan. Nu ben ik er voor hem. Maar als ik in mijn eigen bed zou liggen, zou ik een klik moeten maken. Zo zonder mijn kleine man.”

Tip van slaapexperte Annelies: 

“Wat Aïsha doet, is begrijpelijk. Ze is een té goede ouder, maar deze aanpak is onhoudbaar. Elke mens wordt om het uur kort wakker, maar leert om zichzelf weer in slaap te sussen. Hier weet het kind dat hij net dan aandacht krijgt.”

“Het klinkt hard, maar iedereen moet in z’n eigen bed. Het is moeilijk, maar als je 10 dagen doorbijt, kan het opgelost zijn. Schakel eventueel ook hulp in van een professional. Besteed aandacht aan het inslaapmoment en leer je kind doorslapen. Ja, ook bij een kind met autisme werkt dit. Elk kind dat te weinig slaapt, vertoont trouwens gedragsproblemen. Meer nog, slaaptekort kan een diagnose verergeren.”

Steve slaapt in de daklozenopvang

“Ik slaap overal en ben niet gehecht aan een bed”

Steve is dakloos, maar kan in een opvangcentrum slapen.

“Ik heb geen vaste verblijfplaats. Door omstandigheden ben ik dakloos”, vertelt Limburger Steve (41). “Ik heb het geluk gehad dat er een plaats vrijkwam in de langdurige opvang van het CAW in Hasselt. Ik heb een apart kamertje met een bed en ik slaap er uitstekend.”

“Maar eerlijk? Ik kan overal slapen. Ik hecht niet aan een eigen bed. In het vliegtuig, de auto, de trein ... Ik sluit mijn ogen en ik ben vertrokken. Ik heb geen medicatie of andere middeltjes nodig.”

“Ik heb een tijdje in Portugal gewoond en daar overnachtte ik op straat. Eerst op een bank in het park, maar om 6 uur ‘s ochtends gingen de sproeiers aan. Later sliep ik in het portaal van de bank – met mijn bankkaart kon ik binnen. Het licht bleef aan, maar dat was toch iets comfortabeler. Ik ben nooit bang geweest op straat, omdat ik de andere daklozen kende. Wij hielpen elkaar.”

“Ik heb ondertussen al op 19 verschillende plekken gewoond, nergens heb ik last van slapeloosheid. Ik heb altijd een onzeker bestaan geleid, maar ik lig niet wakker van stress of angst. Zelfs toen ik op straat sliep, wist ik dat alles weer in orde zou komen. Ik heb vertrouwen in het leven, daardoor slaap ik goed, denk ik. (lacht) Hoe ouder ik word, hoe minder slaap ik nodig heb, merk ik. 6 uurtjes zijn genoeg.”

Tip van slaapexperte Annelies:

“Steve is een uitzondering. Mensen die ‘s nachts onbewust waken, omdat ze zich in een onveilige situatie bevinden, zoals daklozen, zijn vaak slechte slapers. Ook mensen bij wie ooit al werd ingebroken of die hun kinderen willen horen thuiskomen van een fuif zijn geoefend in hun waakpatroon. Zij moeten opnieuw leren om hun slaap te verdiepen.”

“Hoe? 1 optie is om tijdelijk zó laat te gaan slapen, dat je als een blok inslaapt en doorslaapt. Na 2 weken conditionering komt de slaap vanzelf. Oordopjes en een slaapmasker kunnen ook helpen.”

Wie is Annelies Smolders?

Psychologe en slaapspecialiste Annelies Smolders schreef het boek ‘Start to Sleep’, waarin ze uitlegt hoe je zelf je slaapproblemen kan aanpakken. Via haar online slaaptraining ‘start to sleep’ geeft ze ook slaaptherapie aan slechte slapers.