Als ouder ben je bezorgd over je kind op school. Dat is normaal. Een goede communicatie tussen school en ouders is belangrijk als je kind ADHD-kenmerken, of een andere zorgnood heeft. Deze 10 tips voor een gesprek met de school van je kind zetten je op weg.
1. Bespreek vooraf met je kind hoe het op school gaat
Vraag voordat je in gesprek gaat met de school aan je kind hoe het naar school gaan ervaart. Is het het leuk of saai, makkelijk of moeilijk ...? Kreeg je kind een rapport? Vraag dan ook wat het er zelf van vindt en wat misschien beter kan. Dit helpt je als ouder om een beter beeld te vormen en na te denken over de noodzaak van het gesprek.
2. Wacht niet te lang om een afspraak te maken
Heb je na het gesprek met je kind nog vragen of onzekerheden, dan kan een gesprek met de school jullie misschien helpen om een oplossing te vinden. Je hoeft niet te wachten tot het eerstvolgende oudercontact. Het eerste aanspreekpunt is de leerkracht van je kind. Sommige scholen betrekken het kind of de zorgleerkracht bij het gesprek. Vraag vooraf na hoe dit op jouw school gaat.
3. Bereid je voor
Denk vooraf na over wat je wil bereiken met je gesprek. Maak een lijstje met wat je wil vragen of bespreken, zodat je niks vergeet. Besef ook als ouder dat de thuissituatie nuttige en belangrijke informatie heeft voor de leerkracht van je kind. Sommige kinderen gedragen zich thuis anders dan op school.
3. Erken de professionaliteit van de school
Stel je open en begripvol op, zowel jij als de leerkracht willen dat jouw kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Weet dat de meeste leerkrachten doen wat ze kunnen, maar soms beperkte middelen hebben. Luister tijdens het gesprek aandachtig naar wat de leerkracht vertelt. Je kan vragen stellen en af toe de informatie die je hoort over jouw kind even kort samenvatten, zodat jullie zeker op dezelfde golflengte zitten. Gedraagt je kind zich op school anders dan thuis? Probeer dan samen een verklaring te vinden waarom. Vraag concrete voorbeelden: “Wanneer is mijn kind precies drukker?”.
Er zijn heel wat aanpassingen die een school kan nemen voor een kind met ADHD-kenmerken. De leerkracht van je kind is verantwoordelijk op school, en jij thuis. Het beste resultaat heb je als je het ziet als een teaminspanning.
Loopt de samenwerking met je gesprekspartner toch moeilijk? Probeer dan via een andere weg (zie tip 10).
5. Formuleer bezorgdheden in concreet gedrag
Breng aan de hand van je voorbereiding jouw bezorgdheden in kaart. Omschrijf het zo concreet mogelijk aan de leerkracht.
6. Zoek samen naar een oplossing
Er is geen juiste of foute manier om naar een oplossing te zoeken, maar samen bereik je meer. Discussiëren helpt niet en vertraagt het proces alleen maar. Probeer dus naar elkaar te luisteren en stap voor stap samen een oplossing te bedenken. Op www.adhd-traject.be vinden leerkrachten heel veel tips over hoe ze kunnen omgaan met een kind met ADHD-gedrag.
7. Vraag naar opvolging
Spreek samen af wie wat gaat doen en tegen wanneer. Zet het op papier. Neem het ook goed door met je kind. Bekijk regelmatig met alle partijen of de afspraken nog voldoende zijn.
8. Werken met een rapporteerkaart
Je kan een dagelijkse rapporteerkaart tussen leerkracht en ouders gebruiken om de inzet op school op te volgen. Het gebruik hiervan bij ADHD is wetenschappelijk onderzocht en heeft positieve resultaten. Hoe gaat het in z’n werk?
- Leerkrachten, kind en ouders kiezen samen 1 of een paar (niet te veel, hou het haalbaar!) werkpunten.
- Via de rapporteerkaart wordt elke avond verslag uitgebracht over de geleverde inspanningen op school.
- Als ouder kan je thuis een beloningssysteem installeren, gekoppeld aan die inzet op school.
9. Blijf ook live in gesprek
Misschien overleg je vanaf nu best wat vaker live om sneller in te spelen op wat je kind nodig heeft. Maak daar afspraken rond: informeel aan de schoolpoort? Of liever een afspraak maken? Jullie zijn partners in het creëren van een optimaal leerklimaat voor het kind.
10. Als je geen perspectief krijgt
Heb je het gevoel dat je bezorgdheden niet ernstig genomen worden? Of ben je niet akkoord met de oplossing? Bespreek dit dan met iemand anders. Je kan naast de leerkracht van je kind ook de graadcoördinator, zorgcoördinator of de CLB-medewerker aanspreken. Maar ook de directie is zeker een optie.