Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

FODMAP-dieet als hulp bij het prikkelbaredarmsyndroom

Het FODMAP-dieet is ontworpen voor mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en andere gastro-intestinale aandoeningen. Het kan helpen om bepaalde symptomen te verminderen en te ontdekken welke voedingsmiddelen je niet goed verdraagt. FODMAP is altijd een tijdelijk dieet, en wordt niet aanbevolen voor mensen met een gewone, goed werkende vertering.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Eenvoudiger gezegd zijn het koolhydraten die we dagelijks eten. Sommige voedingsmiddelen bevatten 1 soort FODMAP, andere meerdere.

We vinden FODMAP's terug in deze voedingsmiddelen:

  • Oligosachariden zoals brood, pasta, broccoli, kolen, knoflook en ui, maar ook peulvruchten, pistache- en cashewnoten.
  • Disachariden: lactose-bevattende voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt, ijs, slagroom en kaas.
  • Monosachariden: fructose-bevattende voedingsmiddelen zoals appels, peren, watermeloen, mango, gedroogd fruit, fruitsap, honing…
  • Polyolen: zoetmiddelen zoals mannitol, sorbitol, isomalt, maltitiol die je vaak vindt in zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom,  gebak, voedingssupplementen, ijs en sauzen.
    Van nature bevinden zich ook polyolen in perzik, pruimen, avocado, kersen

Sommige mensen kunnen deze stoffen niet goed verteren, waardoor ze in de dikke darm terecht komen. Daar worden ze door bacteriën snel en in een grote hoeveelheid afgebroken (gefermenteerd). Die gefermenteerde FODMAP’s veroorzaken gas, en dat zorgt dan weer voor verschillende symptomen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, diarree of constipatie.

FODMAP-dieet

Wat is het FODMAP-dieet?

Het lage FODMAP-dieet is een tijdelijk, maar zeer strikt voedingsplan om uit te zoeken welke voedingsmiddelen je niet goed kan verteren. Het dieet bestaat uit 3 stappen en volg je altijd best onder begeleiding van een diëtist.

Fase 1 is de eliminatiefase. Alle voedingsmiddelen die veel FODMAP’s  bevatten, worden voor 4 tot 8 weken volledig uit het voedingspatroon geschrapt.

Fase 2 is de herintroductiefase. Deze fase duurt 8 tot 12 weken. Door bepaalde voedingsmiddelen opnieuw te eten, kan er gekeken worden of ze symptomen veroorzaken of niet. Er kan ook gekeken worden vanaf welke hoeveelheid de symptomen ontstaan. Zo leer je je persoonlijke triggers en tolerantiegrenzen kennen.

Fase 3 is de stabilisatiefase. Tijdens deze laatste fase wordt de hoeveelheid en het type FODMAP afgestemd op je persoonlijke tolerantie. Persoonlijke triggers blijf je beter beperkt eten, terwijl voeding die wel verdragen wordt, geleidelijk aan terug op het menu mag komen. Zo vergroot je de variatie en flexibiliteit van wat je kan eten.

Voordelen

Het FODMAP-dieet is een effectieve manier om de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom te verminderen. De belangrijkste voordelen zijn een betere darmgezondheid en vooral ook een verhoging van de levenskwaliteit.

Heb je PDS en overweeg je een FODMAP-dieet te volgen? Laat je begeleiden door een diëtist. Veel voedingsproducten die veel FODMAP’s bevatten, behoren tot een gezond eetpatroon. Als je die voedingsmiddelen onterecht schrapt, bestaat de kans dat je een tekort krijgt aan belangrijke voedingsstoffen. Een diëtist kan je hierbij helpen.

Nadelen

Lang niet iedereen is even gevoelig voor FODMAP’s. Het dieet volgen zonder begeleiding van een diëtist, kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het schrappen van vezels kan zorgen voor een minder gunstige darmflora. En door het beperken van je voeding, kan er een tekort ontstaan aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

Conclusie

Het FODMAP-dieet is een heel beperkend dieet dat veel van je vraagt. Voor mensen met PDS kan het helpen om symptomen te verlichten. Maar voor mensen met een normale vertering wordt het afgeraden.