Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Het mediterraan dieet: heerlijk en voedzaam

Inwoners uit landen langs de Middellandse zee hebben minder kans op een hartaandoening. Sindsdien is er meer aandacht voor de traditionele keuken uit Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland. Ondertussen  zijn er veel wetenschappelijke studies die aantonen dat het mediterrane dieet goed is voor de gezondheid.

Wat is het?

Het mediterraan dieet heeft geen strikte regels. Het moedigt vooral aan om bepaalde voeding meer te eten, en andere net minder.

  • VAAK: Eet vooral groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten, vis, noten, zaden en olijfolie
  • MET MATE: Mager vlees, kip, eieren, kaas en yoghurt
  • AF EN TOE: Geniet maar af en toe van rood vlees, toegevoegde suikers, geraffineerde granen, ultrabewerkte voeding en alcohol.

Vooral verse voeding dus, met veel groenten en fruit volgens het ritme van de seizoenen. Kwaliteit staat voorop, en is belangrijker dan grote hoeveelheden. Leven op de mediterrane manier betekent ook genoeg tijd nemen om te eten, en om er samen met familie van te genieten.

Door de focus te leggen op plantaardige voeding en vis, beperk je de inname van verzadigde vetzuren die vooral in dierlijke producten zitten. Terwijl je wel voldoende goede onverzadigde vetten binnen krijgt via plantaardige oliën, noten en vis.

mediterraans dieet

Vergelijking met de voedingsdriehoek

Het mediterrane dieet komt in grote lijnen overeen met de adviezen van de voedingsdriehoek.

  • Maaltijden zijn gebaseerd op volle granen zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, -brood…
  • Groenten en fruit zijn heel belangrijk: probeer dagelijks 2 stukken fruit en 300 gram groenten te eten.
  • Als je vlees eet, kies dan voor de magere variant zoals gevogelte. Ook eieren, peulvruchten en zuivelproducten zijn goede eiwitbronnen.
  • Producten uit de rode bol worden in het mediterraan dieet maar heel weinig gegeten omdat ze rijk zijn aan verzadigde vetten en suikers.

voedingsdriehoek

Voordelen

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet. Als je gezond en gevarieerd eet, is de kans groter dat je op gewicht blijft. Daarnaast verlaagt een dieet met weinige verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten, en verbetert het de insulinegevoeligheid. En op lange termijn zorgt het ervoor dat je de cognitieve functies bij het ouder worden langer behoudt, zoals aandachtig blijven of goed dingen onthouden.

Al die voordelen vergroten de kans dus dat je gezond ouder wordt én ook langer leeft. En dat met een voedingspatroon dat je een heel leven lang vol kan houden. Ontdek alvast onze heerlijke recepten boordevol groenten!    

Nadelen

Het mediterrane dieet geeft geen aanbevelingen voor portiegroottes. Voor mensen die hier moeite mee hebben, kan dat een uitdaging zijn. Het is belangrijk om bewust te eten, en goed te luisteren naar je verzadigingsgevoel. Want je kan ook bijkomen met het mediterrane dieet, als je consequent veel meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Daarnaast kan het even een aanpassing zijn als je het niet gewoon bent om met verse voeding te koken. Het vergt wat meer planning en voorbereiding. In ruil krijg je wel gezonde, en vooral heel lekkere maaltijden.