Jongeren tot en met 23 jaar waarbij een eetstoornis werd vastgesteld, kunnen sinds 1 februari 2024 een zorgtraject volgen. Een zorgteam dichtbij huis, met een gespecialiseerd diëtist en psycholoog, maakt een persoonlijk behandelplan op. De patiënt hoeft niets te betalen.
Voor wie?
Een zorgtraject eetstoornissen kan worden opgestart voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar
- met een diagnose Anorexia Nervosa, Binge eating disorder of Bulimia Nervosa
- die niet in een ziekenhuis opgenomen zijn
- die nood hebben aan een multidisciplinaire behandeling met naast de behandelende arts minstens ook 1 van deze zorgverleners: een gespecialiseerde diëtist, een klinisch psycholoog, een kinderarts, een kinder- of jongerenpsychiater, een psychiater en/of een huisarts.
Wat?
Het zorgtraject eetstoornissen wordt opgestart door de behandelende arts. Binnen dat zorgtraject heeft de patiënt recht op:
- de opmaak en opvolging van een behandelplan door de behandelende arts
- een multidisciplinair overleg over het behandelplan
- verwijzing naar een gespecialiseerde diëtist (15 sessies)
- verwijzing naar eerstelijnspsychologische behandeling door een klinisch psycholoog.
Het zorgtraject eetstoornissen loopt 12 maanden. Het eindigt als de eetstoornis onder controle is of wanneer er 6 maanden geen contacten meer zijn geweest tussen de jongere en de betrokken zorgverleners.
Hoeveel?
De patiënt betaalt geen remgeld en geen supplementen voor de specifieke consulten die binnen het zorgtraject eetstoornissen vallen. Er kan wel remgeld aangerekend worden als het gaat om een consult waarvoor al een terugbetaling voorzien is, zoals een raadpleging bij een arts.