Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

ADHD bij kinderen behandelen met medicatie

Is medicatie altijd nodig bij ADHD? Zeker niet. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat ook maatregelen zonder medicatie een positief effect hebben. Meer nog. Als je eerst een niet-medicamenteuze behandeling start, is de kans 2 keer zo klein dat je kind nadien (ook) nog medicatie moet nemen. 

Soms is ook medicatie nodig, boven op de maatregelen zonder medicatie. Ze gaan dan hand in hand. Het is bewezen dat het positieve effect van ADHD-medicatie groter is als de geneesmiddelen gecombineerd worden met psycho-educatie voor ouders en leerkrachten en ouder- en/of leerkrachtentrainingen

Behandelen met medicatie

Medicatie opstarten bij ADHD is een ingrijpende beslissing. Wat moet je weten?

  • Alleen een arts-specialist met expertise in ADHD: een kinderpsychiater of kinderneuroloog, kan beslissen om medicatie op te starten. 
  • De beslissing wordt altijd genomen in overleg met de ouders en het kind.
  • Elk kind is anders, dus ook de medicatie is maatwerk. Je kan het niet vergelijken met andere kinderen. Misschien heeft je kind ook nog een andere aandoening zoals ASS, of lijdt het aan slaapproblemen of allergieën, is het eerder erg mager of lijdt het aan overgewicht, zijn er ziektes of risico’s om rekening mee te houden …? 
  • Je kind wordt medisch onderzocht voordat medicatie voorgeschreven wordt.
  • Medicatie mag alleen voorgeschreven worden als je kind minstens 6 jaar oud is. 
  • ADHD-medicatie start altijd in combinatie met psychosociale behandelingen. De positieve resultaten van de medicatie zijn groter in combinatie met andere maatregelen. De dosis kan daardoor zelfs soms lager gehouden worden.
  • De dosering van de medicatie is precisiewerk. Wat voor één kind een ideale dosis is, is dat niet voor een ander. Het verandert ook met de tijd en de leeftijd. De arts volgt dit nauw op en stuurt bij  als dat nodig is. Je arts houdt bij de keuze voor een type ADHD-medicatie of een concreet middel rekening met eventuele andere aandoeningen van het kind.
  • Medicatie kan heel vervelende bijwerkingen hebben zoals een sterk verminderde eetlust of slaapproblemen. Dat kan een reden zijn voor de arts om over te schakelen op een ander middel of een andere dosis.
  • Het is niet aangewezen om andere geneesmiddelen te nemen om de nevenwerkingen van ADHD-medicatie op te vangen.
  • Zodra jullie de optimale balans van maximaal effect met minimale nevenwerkingen bereiken, kan je huisarts instaan voor driemaandelijkse controle van effect van de medicatie, de nevenwerkingen, controle van lengte, gewicht, bloeddruk en pols. 
  • Om de 6 à 12 maanden is een evaluatie van de behandeling nodig door een kinder- en jeugdpsychiater of –neuroloog. Het is niet omdat je kind op een bepaald ogenblik goed geholpen is met een bepaald middel of dosis dat dit in de loop der tijd niet kan veranderen.
  • Niet elk ADHD-geneesmiddel wordt terugbetaald. Voor terugbetaling van ADHD-geneesmiddelen is een akkoord nodig van de adviserend arts van je ziekenfonds.