Snelle ontbijtjes om mee te nemen of brunchgerechtjes waar je veel tijd en liefde in kan steken? Met deze 7 ontbijten is variatie gegarandeerd.
1. Mango smoothiebowl
Wat heb je nodig voor 2 porties?
- 200 ml amandel- of kokos-melkalternatief
- 400 g Griekse yoghurt (0% vet)
- 300 g (bevroren) mango
- Toppings naar keuze: fruit (banaan, aardbei, mango, blauwe bessen…), muesli of granola (2 el), kokosvlokken, chiazaad,…
Wil je dat jouw bowl iets zoeter is? Je kan altijd 1 elagavesiroop of honing toevoegen voor die zoetere smaak.
Hoe maak je het?
- Doe de kokosmelk, Griekse yoghurt en de mango in een blender en mix tot een glad geheel.
- Serveer in een kom en versier met je toppings naar keuze.
- Voor een ijskoude smoothiebowl gebruik je best bevroren fruit.
Je kan hier eindeloos mee variëren en kan elke soort fruit gebruiken. Denk maar aan vers fruit, diepvriesfruit of seizoensfruit dat in promotie is in de winkel.
2. Amandelbanaanpannenkoekjes
Wat heb je nodig?
- 30g amandelmeel
- ½ banaan
- 1 ei
- Olijfolie
Hoe maak je het?
Meng het amandelmeel, de banaan en het ei in de blender tot een glad mengsel. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en schep met een eetlepel 6 hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes 3 minuten bruin en gaar aan beide kanten. Draai ze voorzichtig om.
3. Chiapudding met frambozen
Chiazaad is een bron van antioxidanten, vezels, eiwitten, omga-3-vetzuren, ijzer, calcium, zink en magnesium. Het bekendste positieve gezondheidseffect is dat dat ze de stoelgang verbeteren. Maar beperk je dagelijkse portie chiazaad tot maar tot een handje vol of 25g.
Wat heb je nodig voor 2 porties?
- 250ml melk of een plantaardig alternatief
- 125g frambozen (vers of uit diepvries)
- 4 el chiazaad
- 1 el agavesiroop[
- 250g yoghurt (Griekse, natuur of plantaardige)
Hoe maak je het?
- Voeg de melk of het plantaardig alternatief, de frambozen en de agavesiroop allemaal samen in een blender en mix tot een glad geheel.
- Doe het mengsel in een kom en roer er de chiazaadjes onder.
- Laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven voor je het serveert.
- Verdeel de yoghurt over 2 potjes en giet de chiapudding hierover.
Tip: heb je graag een crunchy bite? Werk dan af met granola of muesli als topping.
Weinig tijd ’s morgens? De perfecte chiapudding, maak je de avond voordien en laat je een nachtje in de koelkast staan. ’s Ochtends heb je dan een snel en lekker ontbijt.
4. Hartige onbijtmuffins
Wat heb je nodig voor 6 stuks voor 2 personen?
- 4 eieren
- Scheutje halfvolle melk
- 50g geraspte jongs kaas 30+
- 1 handvol verse spinazie
- 4 kerstomaatjes
- 75g champignons
- Peper en zout
Hoe maak je het?
- Klop de eieren los en kruid met peper en zout.
- Vet een muffinvorm in met olie of gebruik papieren vormpjes.
- Verdeel de geraspte kaas, kerstomaatjes, spinazie en champignons over 6 vormpjes.
- Verdeel het eimengsel erover.
- Bak 15 min in een oven van 190°.
Als de ontbijtmuffins klaar zijn, laat je ze nog 5 minuten afkoelen. Nadien kan je ze lekker opeten met een volkoren pistolet of boterham.
5. Volkorenbrood met zelfgemaakte jam
Geen zin in confituur? Ga dan voor een zelfgemaakte notenpasta, deze zit vol met goede vetten!
Wat heb je nodig?
- 500 gram dievriesframbozen (Je kunt de frambozen in dit recept ook vervangen door ander fruit. Experimenteer!)
- 200 gram suiker
- 2 eetlepels citroensap
Hoe maak je het?
Laat het fruit ontdooien in een pan. Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken. Na 5 á 10 minuten pureer je de jam glad met een staafmixer. Trek vervolgens met een lepeltje een streep door de jam. Als de streep blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg. Giet in potjes en laat afkoelen.
Als de potjes goed schoon en afgesloten zijn, dan kun je het prima een paar weken bewaren in de koelkast!
6. Overnight oats
Havervlokken zitten boordevol eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Ga daarom eens voor overnight oats!
Tip: het is ook een heerlijk tussendoortje!
Wat heb je nodig voor 2 porties?
- 80 g volkoren havervlokken
- 100 g Griekse yoghurt (0% vet)
- 250 ml melk of een plantaardig alternatief
- 2 el agavesiroop voor de zoetheid
- Toppings: naar keuze
Hoe maak je het?
- Doe de havervlokken, Griekse yoghurt, melk en agavesiroop in een kom en roer tot een geheel.
- Dek af en laat een nachtje in de koelkast staan.
- Bij het serveren ’s morgens werk je af met toppings naar keuze
Handig! Je maakt je havermout al in de avond, zodat je in de ochtend enkel nog je toppings moet toevoegen. Je ontbijt is snel klaar! Je kan hier helemaal je eigen twist aan geven. Je kan afwerken met granola, muesli of met vers fruit. Wil je het wat zoeter hebben, kan je cacaopoeder of chocoladestukjes toevoegen.
Maak je het in een meeneempotje? Dan ben je ’s morgens in 1-2-3 klaar om te vertrekken met een gezond ontbijtje op zak!
7. Bananenbrood
Liggen er te rijpe bananen in de fruitmand om nog zo te eten? Maak dan een bananenbrood. Lekker en je hoeft deze bananen niet te verspillen. Win-win!
Wat heb je nodig?
- 4 rijpe bananen
- 3 eieren
- 3 el honing
- 180 g speltmeel
- 10 g (= 2 kl) bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
Hoe maak je het?
- Plet 3 bananen, voeg de eieren toe en mix tot een geheel.
- Voeg het speltmeel, de honing, het bakpoeder en de vanillesuiker toe en meng je alles tot je een mooi geheel krijgt. Je kan hiervoor een mixer of blender gebruiken.
- Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
- Snijd de laatste banaan in de lengte doormidden, en leg deze bovenop het beslag
- Verwarm de oven voor op 180° en laat het bananenbrood 45 min bakken.
Wil je graag een verwenversie? Dan kan je aan het beslag 20 gr cacaopoeder of 100 g chocoladestukjes toevoegen. Als ontbijt kan je 1 snede (ongeveer 100 g) eten.
Fijne dag!