Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

8 feiten en fabels over een gezonde mond

Een gezonde mond zorgt voor een frisse adem en een stralende glimlach. Maar hoe doe je dat, je mond gelukkig houden? Begin bij het begin: onderscheid de feiten van de fabels.  

1. Zero (of light) frisdrank is veilig voor je tanden

FABEL

Jammer, maar voor je tanden is ook zero frisdrank niet gezond. Zero frisdrank bevat geen suikers maar is erg zuur en ook dat is slecht voor je tanden. Telkens als je een slok neemt, spoel je een deel van de buitenste laag van je tanden weg. Ze worden daardoor geler van kleur én gevoeliger voor allerlei prikkels, zoals koude. We noemen dit tanderosie. Drink daarom vooral water. En als je al eens een glas frisdrank drinkt, dan best bij de maaltijd.

Let op! Energiedranken, fruitsappen en klassieke frisdranken zijn zowel suikerrijk als zuur. Ze kunnen zowel tandbederf als tanderosie veroorzaken en zijn dus helemaal niet tandvriendelijk.

2. Bloedt je tandvlees bij het poetsen? Stop dan met poetsen!

FABEL

Zeker niet. Blijven poetsen is de boodschap! Bloedend tandvlees is meestal een teken dat het tandvlees ontstoken is. Omdat die ontsteking veroorzaakt wordt door micro-organismen (oa. bacteriën) in de tandplak is het nodig om de tandplak weg te halen langsheen de tandvleesranden. Geef daarom die plaatsen net extra aandacht bij het poetsen. Bloedt je tandvlees nog steeds na 2 weken zorgvuldig poetsen? Maak dan een afspraak met je tandarts of mondhygiënist.

Meer over de verschillende mondzorgexperten

3. Van roken kunnen je tanden loskomen

FEIT

Roken verhoogt het risico op loszittende tanden. Als tandplak op de tanden achterblijft, zullen bacteriën een milde ontsteking van het tandvlees uitlokken: het tandvlees ziet rood en zal makkelijk bloeden (gingivitis). In deze fase is het proces nog volledig omkeerbaar, poetsen is de boodschap.
Wanneer de ontsteking blijft bestaan, zal ook het ligament rond de tand en het onderliggende kaakbot aangetast worden en zelfs verdwijnen. Daardoor verliezen de tanden houvast en komen ze losser te zitten. Wat heeft roken daar nu mee te maken? Door het roken vernauwen de bloedvaten in je tandvlees. Dat versnelt de tandvleesontsteking en maskeert een belangrijk alarmsignaal: het bloedende tandvlees. Zo wordt het probleem te laat opgemerkt.

Stoppen met roken? Dat kan.

4. Suikervrije kauwgom? Gezond voor je mond!

FEIT

Inderdaad!  Kauwen zorgt er in eerste instantie voor dat je meer speeksel gaat aanmaken en speeksel is een superpower als het op het voorkomen van gaatjes aankomt! Speeksel zorgt er niet alleen voor dat voedingsresten worden weggespoeld, het buffert ook de zuren in de mond en bevat tal van stoffen die de tanden helpen herstellen van een aanval door zuren en speeksel helpt infectie van de slijmvliezen voorkomen.
Sommige soorten kauwgom bevatten extra ingrediënten die gaatjes helpen voorkomen. Bijvoorbeeld xylitol. Het vermindert de zuurtegraad in de tandplak en remt bacteriën af die verantwoordelijk zijn voor de vorming van gaatjes in je mond.

Kauwgom? Ja, maar dan wel suikervrij.

5. Mondspoelmiddel is de oplossing bij een slecht ruikende adem

FABEL

Boosdoeners bij een slechte adem zijn vaak bacteriën en voedselresten op de tong, tussen en op de tanden. Dit krijg je enkel onder controle door goed te poetsen, ook tussen de tanden en op de tong. Mondspoelmiddel is niet voldoende om dit weg te krijgen. Dit is je Eerste Hulp Bij Slechte Adem Stappenplan:

  1. Poets 2 keer per dag grondig en telkens gedurende minstens 2 minuten, waarvan 1 keer net voor het slapengaan.
  2. Schraap je tong dagelijks met een tongschraper. Ook bacteriën op je tong kunnen de slecht ruikende adem veroorzaken. Je kan dit soms zien als een dun wit laagje op je tong.
  3. Reinig elke dag ook tussen je tanden met flosdraad, een borsteltje voor tussen de tanden of een tandenstoker.

7 tips tegen een slechte adem

6. Alleen witte tanden zijn gezond

FABEL

Nee hoor. Iedereen is uniek. Zo verschillen tandkleur en -helderheid van persoon tot persoon. Tanden zullen met het ouder worden wat donkerder worden en kunnen verkleuren door gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of dranken (vb. koffie of thee), door roken of door een tandprobleem (vb. tandbederf). Er worden verschillende methoden en producten aangeboden om de tanden witter te maken, maar hier is wel voorzichtigheid bij geboden want die zijn niet altijd zonder gevaar.

Wil je ze witter? Vraag altijd advies aan je tandarts of mondhygiënist voor je een blekende tandpasta of ander product gebruikt.

7. Fluoride in je tandpasta is kankerverwekkend

FABEL

2 x per dag poetsen van je tanden met een tandenborstel en tandpasta is belangrijk. Hiermee borstel je de etensresten en de tandplak op en rond je tanden weg. De toevoeging van fluoride aan je tandpasta biedt een extra bescherming tegen tandbederf: het risico op cariës (gaatjes) vermindert met 25%! De hoeveelheid fluoride in tandpasta houdt geen gezondheidsrisico’s in bij correct gebruik.

Hoe zit dat met fluoride voor kindjes? 

8. Een goede mondgezondheid maakt je gelukkiger

FEIT

De mond is geen eiland in je lichaam. En dus heeft de gezondheid van je mond een invloed op je fysieke-, sociale-, mentale- en je emotionele gezondheid. Mondgezondheidsproblemen kunnen bijvoorbeeld een invloed hebben op je zelfbeeld, waardoor je je minder goed in je vel voelt. Problemen in de mond kunnen er ook voor zorgen dat je afwezig bent op school, op je werk of sociale gebeurtenissen moet missen. Kortom, goede mondgezondheid helpt dus om je gelukkiger te voelen.

Een goede mondgezondheid helpt je om te lachen, te eten, te spreken, te zoenen zonder dat je je zorgen moet maken over eventuele ongemakken in je mond.