Je 1ste sollicitatiegesprek, check! Maar hoe moet je je gedragen? Hoe moet je je kleden? Tja, dat hangt heel erg af van de job waarnaar je solliciteert, dus een eenduidig antwoord hierop bestaat niet. Maar er zijn wel enkele vragen die bijna altijd de revue passeren tijdens het 1ste gesprek, en dat voor eender welke functie. Daarop kan je je dus wel perfect voorbereiden. Zo maak jij het beste van elke sollicitatiekans!
1. Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
Een klassieke openingszin! Maar als je erop voorbereid bent (hoera voor het lezen van deze blog!), kan je het antwoord wel helemaal naar je hand zetten. Hoe? Door je kwaliteiten te 'verkopen' met het oog op de noden van het bedrijf. In de vacaturetekst vind je hiervoor een schat aan informatie. De vacature ontleden en vervolgens jezelf op basis daarvan kaderen is dus de boodschap!
2. Waar wil je staan binnen 5 jaar?
“Hola, ik ben nog maar net afgestudeerd” is misschien je 1ste reactie. Na een opleiding van 3 à 5 jaar lijkt alwéér 5 jaar vooruit moeten plannen een hele opgave. Maar bedrijven vinden het belangrijk dat hun werknemers enig carrièreperspectief hebben. Geen inspiratie? Vraag raad aan iemand die het beroep waarvoor jij solliciteert al uitoefent. Zo krijg je beter zicht op je toekomst in deze job!
3. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Ons advies: kies troeven waarvan je weet dat ze belangrijk zijn in de job waarop je mikt én haal concrete voorbeelden aan om te bewijzen dat je ook effectief over deze skills beschikt. En je minpunten dan? Zorg ervoor dat ze je niet de das omdoen: bereid dit antwoord goed voor! Anders flap je er zomaar iets uit, en dat kan riskant zijn ... Toon je bovendien bereid om eraan te werken, dan vallen die minpuntjes waarschijnlijk best mee.
4. Wat zijn je loonverwachtingen?
Of je nu nieuw bent op de jobmarkt of al wat sollicitaties achter de rug hebt: ie-de-reen haat deze vraag. Gelukkig komt hij meestal pas tijdens het 2de gesprek naar boven (oef) of althans wanneer blijkt dat de recruiter effectief interesse in je heeft. Opnieuw zal je dus vooraf wat research moeten verrichten: zoek online de gebruikelijke lonen op voor jouw sector en zorg ervoor dat je zowel een bruto- als nettobedrag in gedachten hebt. PS: vergeet de extralegale voordelen niet mee te tellen!
5. Bonusvraag: heb jíj nog vragen?
Uh-oh, paniek! Je was natuurlijk alleen maar voorbereid op vragen beantwoorden, niet op zelf vragen stellen … Nochtans is dit voor heel wat interviewers dé vaste afsluiter. En ze hebben liever wel dan niet dat je ook echt 1 of meerdere vragen stelt. Over de werkuren of werkcultuur, over je voorganger, over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure … Zo kom je geïnteresseerd over. En dat zien werkgevers graag.