Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Goede voornemens: yes you can!

Een nieuw jaar betekent meestal ook weer nieuwe voornemens. Maar hoe zorg je ervoor dat die voornemens het ook een heel jaar overleven? Deze 5 tips helpen je op weg.

1. Concreet, realistisch, positief en meetbaar

‘Meer sporten’ of ‘afvallen’ is een vaag voornemen. Dan is de kans groot dat je het makkelijk opgeeft. ‘2 keer per week fietsen’ en ‘5 kg vermageren’ is concreet en meetbaar, en geeft je meteen een doel.

Goede voornemens maak je het best realistisch en haalbaar. In 1 maand tijd 15 kg vermageren, is niet realistisch. Jezelf in enkele weken klaarstomen voor een marathon ook niet. Hoe moeilijker je doel, hoe groter de kans dat je gedemotiveerd  raakt. ‘Gezonde tussendoortjes eten’ klinkt zachter dan ‘geen snoep meer eten’. Positief geformuleerde voornemens hebben een grotere slaagkans.

2. Dag per dag en 1 per 1

Je kan onmogelijk stoppen met roken én afvallen op hetzelfde moment. Meerdere voornemens tegelijkertijd proberen waar te maken, betekent dat er meerdere valkuilen zijn. Als je faalt bij 1 voornemen, is de kans groot dat het andere ook op het achterplan komt.

Herhaal je goede voornemen elke morgen en neem je enkel voor om het die dag vol te houden. Het zorgt ervoor dat je er elke dag bewuster mee bezig bent.

goede voornemens

3. Maak een (nood)plan

Bepaal voor jezelf hoe je je doelstellingen wil bereiken en wat je gaat doen als het even niet meezit. Hoe reageer je als iemand pizza of frietjes aanbiedt, als je gezonder wil eten? Wat als je gezelschap rookt, terwijl jij probeert te stoppen? Wat als je ziek bent op de dag waarop je normaal ging sporten?

Vertel je omgeving over je voornemens. Zo kan ze je ondersteunen en aanmoedigen. Of helpen om bepaalde valkuilen te omzeilen (door je bijvoorbeeld geen sigaret aan te bieden). We willen anderen niet teleurstellen, dus dikwijls werkt dit ook als extra motivatie.

4. Beloon jezelf

Beloof jezelf een beloning. Dat kan tellen als motivatie. Maar doe het doordacht. Jezelf belonen met een vette hap, als je wil vermageren, is uiteraard geen goed idee. Een nieuwe outfit of fiets zijn in dat geval beter.

5. Loopt het fout? probeer opnieuw

Rokers hebben gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om te stoppen. Volgens onderzoek hebben we gemiddeld 21 dagen nodig om een gewoonte aan te kweken en zelfs 6 maanden om ze volledig te integreren. Zondigen betekent dus niet het einde van je voornemen. Je kan boos zijn op jezelf, maar dat helpt je niet vooruit. Schuif je gevoelens opzij en probeer het opnieuw.

Enkele tips van onze professionals

  • “Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld, en wat wordt bedoeld en niet gezegd, gaat de meeste liefde verloren” (Khalil Gibran)

 

  • “Zorg voor jezelf en je naasten door écht naar elkaar te luisteren. Neem in belangrijke relaties de tijd om te zeggen wat je belangrijk vindt en waarom, ook al vergt dat soms moed. En luister naar de ander zonder een oordeel te vellen.”
    Sanne De Beukelaer en Daisy Nauwelaers (trainers verbindend communiceren)

 

  • “Kan je huid een boost gebruiken? Neem even tijd voor jezelf. Laat je verwennen met een aangepaste verzorging, afgestemd op je huidtype en je behoefte. Gun jezelf af en toe wat me-time.”
    Mitra Zeynalpour (pedicure en huidverzorger)

 

  • “De coronaperiode liet in veel gezinnen zien hoe samen kokerellen de familiebanden weer aanhaalde. Probeer dit gezellige ritueel te behouden. Houd het gezond en en vervang minder gezonde ingrediënten door een gezonder alternatief. Veel beter dan kant-en-klare voeding, vol additieven en verborgen dikmakers. Plan vooraf vaste dagen en/of gelegenheden in om samen de keuken in te duiken. Smakelijk!”
    Laure Brandon (diëtiste)

 

  • “Beweging zit soms in een klein hoekje. Las elke dag kleine beweegmomenten in. Wandel naar de bakker in plaats van de auto te nemen. Zet wat muziek op en dans door het huishouden. Haal tijdens je lunchpauze een frisse neus en doe stretchoefeningen. Frequent bewegen maakt je fitter, alerter en vooral gelukkiger!”
    Dimitri Vrancken (personal trainer)

 

  • “Met korte en koude dagen is de winter het moment bij uitstek om onze ‘warme ik’ te koesteren. Om ons lichaam en onze geest te voeden, in balans te brengen en een zenmoment in te lassen: een aangepaste verzorging, een verhelderend gesprek of iets sportiefs.”
    Carla Vangoidsenhoven (kanker beauty professional)