Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Kan je nog sporten met diabetes? Nikolaas bewijst van wel!

"Suikerwaarden sterk verbeterd en 40 kilogram lichter"

Kan je sporten met diabetes? Het antwoord is duidelijk: zeker. Het is zelfs goed! Toen Nikolaas (46) enkele jaren geleden de diagnose van diabetes type 2 kreeg, besloot hij om zijn levensstijl te veranderen. Hij begon elke dag te bewegen, paste zijn eetpatroon aan en stopte met alcohol te drinken. Vandaag voelt hij zich beter dan ooit. Ook diabetesexpert dokter Joke Marlier benadrukt hoe belangrijk beweging is in de behandeling van diabetes.

“Ik ging naar de huisarts voor een bloedafname omdat ik de griep had”, begint Nikolaas (46). “De dag erna belde hij me op. Hij wilde de bloedresultaten niet via de telefoon bespreken, maar vroeg me om meteen langs te komen. Toen wist ik dat het niet goed zat.”

Diabetes type 2

“De dokter vertelde me dat het suikergehalte in mijn bloed veel te hoog was. Ik had diabetes type 2. Suikerziekte … Het was 5 voor 12, hoog tijd om iets te doen.”

“Hij verwees me door naar een endocrinoloog, een specialist-arts die zich toelegt op de behandeling van diabetes. Die vertelde me opnieuw dat ik te zwaar was en heel ongezond leefde. Daardoor kon mijn gezondheid in het gedrang komen. Ik kon op korte termijn zelfs in het ziekenhuis belanden. Dat was echt schrikken.”

“Ik moest gezonder eten en meer bewegen en sporten om af te vallen en mijn suikergehalte te doen dalen. Ik besefte dat het menens was en toen maakte ik de klik.”

Afbeelding van getuige Nikolaas al fietsend

Foto © Stijn Wils

Stoppen met drinken en gezonder eetpatroon

Nikolaas besloot om zijn leven radicaal om te gooien. Onder strikte begeleiding van een team van artsen en een diëtist paste hij zijn eetpatroon aan. Dat was niet eenvoudig, maar het lukte.

“Het was wennen, want ik genoot wel van een lekkere hamburger met frieten. Geleidelijk aan begon ik meer vis, salades en volkorenbrood te eten. Dat kan me nu echt smaken”, knikt hij. “Daarnaast vermijd ik uiteraard chips en koekjes. En ik drink geen alcohol meer.”

Meer sporten en bewegen

“Ik bewoog ook veel te weinig”, gaat Nikolaas verder. “Dus ik begon elke dag te bewegen. Ik koos voor de fiets in plaats van de brommer om me te verplaatsen. In het begin was het niet gemakkelijk, want ik had er weinig zin in en was snel buiten adem. Maar hoe vaker ik het deed, hoe meer mijn uithouding verbeterde. Dat motiveerde me enorm.”

Ik koos voor de fiets in plaats van de brommer. Niet makkelijk aanvankelijk, maar mijn uithouding verbeterde snel

Binnen het jaar waren Nikolaas’ suikerwaarden sterk verbeterd. In 2 jaar tijd viel hij ruim 40 kilo af. “De artsen hielpen me enorm en bleven me aanmoedigen. Ze zeiden dat ik een voorbeeld was voor andere mensen met diabetes.”

Dodentocht?

Vandaag verplaatst Nikolaas zich bijna alleen maar met de fiets. “Ik fiets zo’n 20 tot 25 kilometer per dag. Mijn benen zijn mijn motor. Vaak ga ik zelfs sneller dan mensen met een elektrische fiets”, lacht hij.

“Tijdens het weekend fiets ik naar de kust om te wandelen in de natuur. Daar kom ik tot rust. Ik geniet ervan en zou het niet meer kunnen missen.” En als hij de bus neemt, koppelt Nikolaas dat aan een wandeling. “Er is een bushalte vlak bij mijn huis, maar ik stap pas 4 haltes verder op. Dat is een halfuurtje wandelen.”

Sinds een aantal jaar is Nikolaas ook lid van een wandelclub. Volgend jaar wil hij deelnemen aan de Nacht van Vlaanderen, waar hij 42 kilometer wil stappen. “Ik ben al goed aan het trainen en bouw rustig op. Intussen wandel ik gemakkelijk 16 kilometer. Over een paar jaar neem ik misschien deel aan de Dodentocht, de bekende wandeltocht van 100 kilometer. Toekomstmuziek, maar wie weet?”

Mensen met diabetes inspireren

Sinds hij elke dag beweegt, voelt Nikolaas zich veel beter. “Ik voel me gelukkiger en zelfzekerder”, glimlacht hij. “Ik ben blij dat ik de weg naar een actieve levensstijl heb gevonden. Ook mijn omgeving merkt dat op. Ik ben rustiger en positiever.”

“Door het sporten heb ik mijn suikerwaarden beter onder controle en voel ik me veel gezonder. Daarom wil ik andere mensen met suikerziekte aanmoedigen en inspireren om te sporten.”

Diabetesexpert Joke Marlier: “Bewegen is belangrijk bij diabetes”

Dr. Joke Marlier, endocrinoloog en diabetesexpert bij UZ Gent: “Beweging is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met suikerziekte. De behandeling voor diabetes type 2 bestaat uit beweging, aangepaste voeding en medicatie. Met de juiste voeding en beweging kan je lichaam herstellen en heb je minder of geen medicatie nodig. Bewegen kan ook complicaties als hart- en vaatziekten of hoge cholesterol voorkomen.”

Afbeelding van diabetesexpert Dr. Joke Marlier

Dr. Joke Marlier, endocrinoloog en diabetesexpert

Welke sport bij diabetes type 2?

“Elke vorm van lichaamsbeweging is goed: fietsen, wandelen, lopen of zwemmen. Zelfs elektrisch fietsen is een vorm van beweging, zolang je nog stevig trapt. We raden aan om minstens 150 minuten per week te bewegen en maximaal 2 dagen tussen trainingsmomenten te laten.”

“Houd er wel rekening mee dat niet elke beweging telt. Onder lichaamsbeweging verstaan we een activiteit waarbij je hartslag stijgt en je sneller gaat ademen, maar niet buiten ademt bent.”

“Heb je diabetes en wil je beginnen sporten? De Beweegwijzer toont je welke sport het best bij je past”

Samen sporten

“Vaak kunnen mensen zichzelf moeilijk motiveren om te sporten. Denk daarom na over de obstakels die je tegenhouden: schaam je je over je lichaam of heb je te weinig tijd? Daarna is het belangrijk om de drempels te overwinnen.”

“Meestal is tijd het grootste probleem. Dan raden we aan om een schema op te stellen: plan een sportsessie voor of na je werkdag en neem er bewust tijd voor. Ook samen sporten helpt, want het is leuker en je zal minder snel je afspraak afzeggen.”

“Hoe vaker je beweegt, hoe makkelijker het zal gaan. Kies een sport die je leuk vindt, want dan zal je er echt van genieten. Heb je diabetes en wil je graag beginnen sporten? Raadpleeg dan de Beweegwijzer om te ontdekken welke sport het best bij je past.”