Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Van chaos naar houvast: hoe een ergotherapeut een gezin met een kind met ADHD kan helpen

"Voor mijn zoon was het verschil merkbaar: van dagelijkse discussies bij het huiswerk naar rust en structuur. En ik begreep eindelijk waarom. - Mama Oscar (12 j)"

Vertoont jouw kind druk, impulsief of onoplettend gedrag? Dan kunnen dagelijkse activiteiten zoals huiswerk maken, naar school gaan of samen eten soms moeilijk zijn… Als ouder voel je je soms machteloos of uitgeput als je kind ADHD-kenmerken vertoont. Herkenbaar? Ergotherapie kan ondersteuning bieden. 

Op deze pagina

Wat is ergotherapie?

Ergotherapeuten doen géén diagnosestelling van ADHD, maar maken wel een uitgebreide analyse van het functioneren van jouw kind. Ze brengen sterktes en moeilijkheden in kaart via observaties, vragenlijsten en gesprekken, zowel met je kind als met jou als ouder en eventueel met de leerkracht. 

Een ergotherapeut ondersteunt om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Thuis, op school en bij hobby’s. De ergotherapeut vertrekt van jouw specifieke vragen en van wat bij jullie moeilijk loopt. De dagelijkse routines? Omgaan met prikkels? De aandacht erbij houden? … Hij of zij werkt altijd in overleg en met respect voor jullie tempo en situatie, zodat oplossingen echt passen bij jullie gezin.

Voor wie en waar? 

Voor elk kind met moeilijkheden in het dagelijks handelen, ook zonder officiële diagnose.

Het grootste voordeel? Ergotherapie kan gewoon bij jouw thuis doorgaan. Dat is niet alleen praktisch, maar ook zeer waardevol. De ergotherapeut ziet je kind in zijn of haar eigen leefwereld en kan heel gericht tips geven die meteen toepasbaar zijn. Eigen bureautje of wordt huiswerk aan de eettafel gemaakt? De tips zijn op maat. Ook jij als ouder wordt actief betrokken en krijgt praktische tips om je kind te ondersteunen.

Natuurlijk hoeft niet alle therapie aan huis gebeuren. Sommige ergotherapeuten hebben een eigen praktijkruimte waar kinderen en ouders naartoe komen. Dat is vaak handig als er nood is aan meer rust, specifiek oefenmateriaal of als de ouder of het kind zich daar meer comfortabel bij voelt. Dat wordt samen besproken. 

Wat kan ergotherapie betekenen voor een kind met ADHD? 

Bij kinderen met ADHD draait het niet alleen om druk, impulsief of onoplettend of dromerig gedrag. Vaak zijn er ook problemen met de executieve functies. Dat zijn de vaardigheden van je brein om bijvoorbeeld te plannen en organiseren, vol te houden, flexibel te reageren of met prikkels om te gaan. 

Structuur brengen in de dag

Een ergotherapeut helpt om samen meer routine te krijgen van ochtend tot avond. Denk aan visuele dagschema’s, een weekplanner, stappenplannen voor huiswerk of voorbereiding op schooltoetsen. Geen chaos meer, maar een duidelijke structuur. Een goede planning stem je best af op de vaardigheden van je kind en op het moment van de dag. Als je dat niet doet, werkt de planning minder goed. Wees ook realistisch in wat je van je kind verwacht. Kinderen met ADHD zijn vaak wat later dan leeftijdsgenoten in het ontwikkelen van deze vaardigheden.

"Je leent als ouder je brein uit aan je kind." (Ergotherapeut Marieke Coussens)

Een rustige omgeving maken

Thuis aan schoolwerk beginnen zonder discussie? De ergotherapeut bekijkt samen met jou hoe de thuisomgeving rustiger en werkbaarder kan worden. Denk aan tips voor werkplekorganisatie, prikkelvermindering of hulpmiddelen zoals een wiebelkussen of een noise-cancelling hoofdtelefoon.

Leer hier meer tips om de concentratie van je kind te verhogen.

Kind en ouder sterker maken

Begrijpen wat ADHD betekent, helpt zowel je kind als jou als ouder om beter met de uitdagingen om te gaan. De ergotherapeut helpt je kind om meer te leren over hoe zijn of haar brein werkt en wat kan helpen om dingen makkelijker te maken. Ook jij als ouder krijgt inzicht, handvaten en tips om gepast te reageren en structuur te bieden. 

Advies rond hulpmiddelen 

Soms maken kleine hulpmiddelen een groot verschil in het dagelijks functioneren van je kind. Denk aan een wiebelkussen voor extra bewegingsvrijheid tijdens het huiswerk, een timer om tijdsbesef te versterken, of pictogrammen en dagschema’s voor meer structuur. Een ergotherapeut kan helpen om de juiste hulpmiddelen op maat van je kind te kiezen en correct te gebruiken, zowel thuis als op school.

Samenwerking met school of andere hulpverleners

De school speelt een grote rol in de ontwikkeling van je kind. Je kind brengt er veel tijd door, dus het is belangrijk dat leerkrachten goed weten wat er speelt. Heb je zorgen over je kind? Of is er een vermoeden of een diagnose van ADHD? Laat dit dan zeker weten aan de school. Zo kunnen leerkrachten beter inspelen op de noden van je kind. 

Lees enkele concrete tips om in gesprek te gaan met de school.

Hoe pakt een ergotherapeut het aan?

Deze stappen worden meestal doorlopen: 

  1. Samen doelen kiezen
    In een eerste gesprek bekijkt de ergotherapeut wat er bij jullie goed gaat en waar het moeilijk loopt. Samen met het kind en de ouders worden duidelijke en haalbare doelen gekozen. Denk aan: vlotter in slaap vallen of minder ruzie maken met broer of zus.
  2. Een behandelplan
    Op basis van de doelen maakt de ergotherapeut een plan op jullie maat. Daarbij wordt gekeken naar het hele plaatje: het kind, de omgeving en de activiteiten die belangrijk zijn voor het kind.
  3. Oefenen in de echte omgeving
    De ergotherapeut gaat aan de slag met oefeningen en opdrachten die passen bij het kind. Dit gebeurt vaak in de thuisomgeving of op school, zodat het kind leert omgaan met situaties die hij of zij dagelijks tegenkomt. Ouders krijgen tips en mogen mee oefenen.
  4. Werkt het niet goed? Bijsturen!
    Het proces is flexibel. Als iets niet werkt, wordt het plan bijgestuurd. Samen wordt gekeken wat beter kan. Elke stap wordt geëvalueerd, van kennismaking tot afsluiting.
  5. Groei vieren
    Na een tijd wordt geëvalueerd of de doelen bereikt zijn. Soms zijn kleine aanpassingen al genoeg om een groot verschil te maken op de stress in je gezin. En dat mag gevierd worden, want elk stapje vooruit is waardevol.

Een kind dat beter weet wat er van hem of haar verwacht wordt, functioneert rustiger en zelfverzekerder. Ouders voelen zich gesteund, het dagelijks leven wordt voorspelbaarder en aangenamer. Ook broers of zussen profiteren mee van de nieuw gevonden rust.

Waar vind je een ergotherapeut? 

Heb je vragen of vermoed je dat jouw kind ondersteuning nodig heeft? Je hoeft niet te wachten op een officiële diagnose om hulp in te schakelen. 


Vind een ergotherapeut bij jou in de buurt