Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Van de ene op de andere dag thuis: Bart (51) voelde zijn burn-out niet aankomen

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het was het beste wat mij op dat moment kon overkomen."

Na een reeks herstructureringen op het werk, voelde muziekjournalist Bart (51) zich niet meer thuis op de werkvloer. Na 30 jaar in het vak kwam hij in een burn-out terecht. Zijn herstel duurde 1,5 jaar. Vandaag heeft hij weer een project dat hem energie geeft: een muzikale B&B die hij samen met zijn vriendin uitbaat in hartje Antwerpen.

Bart was 30 jaar lang muziekjournalist bij een Vlaamse krant. Hij leefde én werkte in recordtempo. “Ik was bijna nooit thuis. Overdag een interview en ’s avonds met het vliegtuig naar New York voor een concert. Ik vlamde van opdracht naar opdracht.”

Het was aanvankelijk een droom voor Bart. “Muziek was en is mijn passie. Ik was blij dat ik er geld mee kon verdienen. Het was een heerlijk leven.” Tot er plots barstjes kwamen in het ideale werkleven van de journalist.

Negatieve werkomgeving

“We kregen nieuwe bazen met een heel andere visie”, vertelt hij. “Wat ik belangrijk vond, was geen prioriteit meer. Deadlines werden nog strakker en ik kreeg te horen dat ik ‘onmogelijk’ was om mee samen te werken.”

“Er waren besparingen en uiteindelijk werd onze dienst opgedoekt. Ik kwam op een andere redactie terecht. Ik voelde me niet meer gewaardeerd. De voldoening en het plezier waren weg. Ze hadden mij uitgeperst als een citroen.”

Hard verdict  

Hoewel Bart zich niet meer goed voelde op zijn werk, hield hij toch nog lange tijd vol. Dagelijks ging hij naar de redactie. Tot zijn vriendin plots iets opmerkte.

“Zij had net een cursus over burn-out gevolgd. Op een bepaald moment gaf ze me een vragenlijst. Alle symptomen van een burn-out kwamen overeen met hoe ik me voelde. Ik had het zelf niet door. Tot de resultaten voor mij lagen. Ik schrok daar heel erg van.”

“Toen barstte de bom. Ik ging naar de dokter en die bevestigde mijn burn-out. Het verdict was hard, maar kwam geen seconde te vroeg, besef ik nu. Ik mocht 6 weken niet meer naar het werk.”

Portretfoto van Bart Steenhaut

Bart Steenhaut

Juiste begeleiding is cruciaal

Die 6 weken waren uiteindelijk nog maar een begin. Bart was in totaal 1,5 jaar thuis om te herstellen van zijn burn-out. Een periode waarin hij zichzelf moest heruitvinden. “Ik was helemaal op, zowel fysiek als mentaal. Ik kon niets meer.” Stap per stap vond Bart de weg naar hulp.

“Ik kon mijn verhaal kwijt bij een erg goede arbeidsarts. Die luisterde echt naar mij. Hij stuurde me vervolgens door naar een psycholoog.” Maar ook de huisarts hielp Bart bij zijn herstel. En hij volgde enkele cursussen in zijn weg terug naar de arbeidsmarkt.

"Ik moest leren om rust in te lassen"

“Ik herinner me een consultatie bij de psycholoog. Ze vroeg me plots om te zwijgen. Ik ben namelijk iemand die nogal veel praat”, lacht Bart. “Ik moest 10 minuten naar mijn lichaam luisteren. Plots kreeg ik overal pijn. Fysieke pijn die ik jarenlang had onderdrukt. Ik begreep toen dat de situatie ernstig was. En dat ik aan mijn herstel moest werken.”

De pauzeknop indrukken

“Ik moest leren om rust in te lassen. Leren om niets te doen. Om gewoon eens op een terrasje te zitten. Dat is iets wat ik vroeger niet kon. Maar het was ‘van moeten’. Stap per stap werkte ik aan mijn herstel. Ik ben altijd positief gebleven, ik wist dat ik uit mijn burn-out zou geraken.”

“Of ik me zorgen maakte over het financiële luik? Niet echt. Toen ik 17 jaar was, ben ik weggegaan van huis. Ik heb geleerd om met weinig rond te komen”, aldus Bart.

Een nieuwe start met een B&B

Op een bepaald moment kwam er in de straat van Bart een woning te koop. Samen met zijn vriendin besloot hij om het pand te kopen. Ze wilden er een bed and breakfast (B&B) beginnen. Maar geen gewone B&B. De passie van Bart moest in dit project tot leven komen: muziek!

“Door de muzikale B&B is mijn herstel in een stroomversnelling geraakt”

“Door de muzikale B&B raakte mijn herstel in een stroomversnelling. Ik wist dat ik iets met muziek wilde blijven doen, maar niet in welke vorm. Het pand presenteerde zich en onze plannen kregen vorm. Ik kon mijn schouders weer onder een project zetten. Dat gaf me energie. Ik vond weer plezier. Ja, ik heb echt geluk dat ik gevonden heb wat bij mij past.”

Levenskwaliteit boven alles

“Ik kies nu bewust voor levenskwaliteit, rust, minder stress”

“Mijn burn-out heeft mijn ogen geopend. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het was het beste wat mij op dat moment kon overkomen. Ik kies nu bewust voor levenskwaliteit, rust, minder stress. Die beslissing heb ik weloverwogen genomen. En dat raad ik ook anderen aan: durf beslissingen te nemen, denk meer aan jezelf en doe wat voor jou goed aanvoelt.”