Je kind begint voor het eerst zinnen van 2 woorden te maken vanaf de leeftijd van 18 maanden. Maar zoals bij alles heeft elk kind zijn eigen tempo en zullen sommige kindjes wat later zijn. Als ouder kan je je kind helpen en stimuleren. Wij geven enkele tips!
Wanneer begint een kind zinnen te vormen?
De eerste tweewoordzinnen worden gemiddeld rond de leeftijd van 18 maanden gebruikt, alhoewel sommige kinderen ermee wachten tot 28 maanden. Dit gaat meestal gepaard met een ware woordenschatexplosie van 50 naar 600 woorden op 2 jaar tijd.
De eenwoordfase en de tweewoordfase vloeien in elkaar over. Deze tweewoordzinnen hebben reeds een duidelijke betekenis, die je als volwassenen kan afleiden uit de context. Het kind spreekt met zijn tweewoordzinnen over dingen die het kent of die het ziet (gebeuren).
Hoe kan je de taalontwikkeling van je kind stimuleren?
Om het leren van de tweewoordzinnen bij je kind te stimuleren is het belangrijk dat je de zin herhaalt. Zo leert het kind na verloop van tijd meerwoordzinnen maken, maar nog belangrijker is dat het dan ook duidelijk wordt of je het kind goed begrepen hebt.
Bijvoorbeeld:
K: Sijs lees.
V: Wil Gijs nog vlees?
K: Sijs lees.
V: Wil Gijs nog vlees?
K: Kran Lees.
V: Ah, Gijs wil lezen?
K: Ja
Verbeter de fouten van je kind niet door het foutieve woord nadrukkelijk correct te herhalen, maar gebruik het systeem van terugkaatsen. Zegt je kind bijvoorbeeld "Beertje been breekt", antwoord dan met “Heeft jouw beertje zijn been gebroken?”. Op deze manier frustreer je je kind niet en voelt het zich veilig genoeg om met taal te experimenteren. Door herhaling leert je kind de correcte grammatica.
Belangrijk bij de taalverwerving van je kind is dat je voldoende taal aanbiedt. Dit kan door:
- In dagdagelijkse situaties te benoemen wat je ziet of doet
- Voor te lezen
- Kinderrijmpjes
- Liedjes zingen
Gebruik geen vereenvoudigde taal als je met je peuter praat, gebruik korte maar volledige zinnen (niet “Kijk!”, maar “Kijk wat een mooie hond!”), articuleer goed en praat rustig. Op deze manier leert je kind het best.
Maak je je zorgen over de taalontwikkeling van je kindje? In dit blogartikel lees je wanneer een bezoek aan een logopedist nuttig kan zijn.