Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Wat als je leeft met geweld thuis, elke dag?

"Zelfs ‘s nachts kon ik uit mijn slaap geslagen worden."

Partnergeweld of huiselijk geweld is ingrijpend. Slachtoffers staan vaak voor een lange weg tot herstel. “Ik was een zelfstandige ‘madame’, met een grote mond en eigen wil. Toch raakte ik mezelf beetje bij beetje kwijt.” Maya (50) zocht hulp en startte een nieuw leven.

“Ik kwam uit een gebroken relatie toen ik Marc* leerde kennen. Ik had een tienerzoon en ook hij had een zoon en dochter uit een vorige relatie”, begint Maya*. “Het klikte meteen. We kochten samen een huis en maakten toekomstplannen.”

De 1ste barsten komen er wanneer de hond niet meteen luistert en Marc in blinde woede ontsteekt. “Iemand kan kwaad worden op zijn huisdier, maar dit was van een andere orde. Die woedeaanval was zo heftig dat ik er ’s nachts rillend van wakker lag.” Er komen excuses, die Maya aanvaardt. “Had ik toen geweten wat me te wachten stond ...”

Ik was niks waard

Het gaat lange tijd goed. Tot er opnieuw een kink in de kabel komt. “Mijn ex-man was vaak in het buitenland voor zijn job. Op een gegeven moment liep het niet zo vlot in het huishouden. Ik stond er vaak alleen voor met de 3 kinderen, we zaten middenin verbouwingen en de auto liet het afweten. Toen ik dat vertelde aan de telefoon, kreeg ik de volle lading: ‘typisch voor mij’ en ‘ik was écht niks waard’.”

“Op papier lijkt dat niet zo erg, maar het was als een sluimerend gif. In de praktijk werd ik al maandenlang vernederd en gekleineerd. Alleen gebeurde het mondjesmaat en pikte ik dat vreemd genoeg”, zucht Maya.

Opgesloten in de badkamer

“Was ik niet lief, gehoorzaam of behulpzaam genoeg, dan werd ik gestraft. Marc liet dan enkele dagen niets van zich horen. En hij isoleerde me bewust van mijn familie en vrienden.”

Op een dag loopt het echt fout. “Ik maakte me klaar in de badkamer toen hij binnenkwam en me toesnauwde: ‘Voor wie maak jij je mooi? Een hoer ben jij!’ Hij deed de badkamerdeur op slot en sloeg me met een washandje keihard in het gezicht.”

Eerst een plan, dan weggaan

“Toen ik langs het raam wilde ontsnappen, hield hij me tegen: ‘Als je nu weggaat, sla ik je tegen de chauffage en kunnen de kinderen je komen oprapen.’”

Maya vlucht naar haar werk en stort in. Maar opnieuw smeekt Marc om vergeving en om terug te komen. “Ik bén ook teruggegaan. Ik besefte dat ik eerst een plan moest hebben om mijn toekomst en die van mijn zoon te verzekeren. Ik kon op dat moment nergens heen en wilde niet als dakloze eindigen.”

3 tot 4 keer per dag geweld

Maar het wordt niet beter. Integendeel. Naast de psychische kleineringen volgt ook fysiek geweld. “Ik had geen moment rust meer. Zelfs ’s nachts kon ik uit mijn slaap geslagen worden. Op het einde sloeg Marc me 3 tot 4 keer per dag. Hoe minder controle hij over me had, hoe erger het werd”, weet Maya.

Op een dag vluchtte ze met haar zoon naar haar zus. “Die herkende me eerst niet. Ik ben 1 meter 67 groot en woog op dat moment nog maar 48 kilo.” Wanneer Maya even later ook een klacht bij de politie indient, hoort ze dat er al 13 aanklachten tegen haar ex-partner lopen. “Alleen werd hij nooit veroordeeld, omdat er geen ‘harde bewijzen’ waren.”

Kies voor je veiligheid

Maya moet starten van 0. “Ik had amper geld. Gelukkig kon ik met de hulp van vrienden en familie stap per stap een nieuw leven opbouwen. Ik werkte keihard en ging in therapie. Daarnaast ontdekte ik spiritualiteit en ik leerde veel over mezelf. Hoe het mogelijk was dat ik mijn kompas en zelfrespect stilaan was kwijtgeraakt.”

“Vandaag ben ik een betere versie van mezelf. Iemand die niet continu wil tevredenstellen, maar grenzen stelt. Ik ben gelukkig. Alleen hoop ik uit de grond van mijn hart dat mijn zoon herstelt van het trauma dat ook hij opliep. Dat is nog moeilijk. En verder wil ik een oproep doen aan iedereen die zich herkent in mijn situatie: zoek hulp en kies voor je eigen veiligheid en die van je kinderen. Het is het echt waard. En jij bent het waard.” 

Tip van Koen Dedoncker, stafmedewerker vzw Zijn

“Voor iedereen die psychologisch of fysiek geweld meemaakt of er getuige van is: je kan gratis en volledig anoniem bellen, mailen of chatten met hulpverleners van 1712. Daar kan je rekenen op een luisterend oor én advies. Op www.vertederdvernederd.be vind je een zelftest om psychisch geweld te leren herkennen en ernaar te handelen.” 

*Maya en Marc zijn schuilnamen