Een hygiënisch bed en een frisse slaapkamer komen je nachtrust alleen maar ten goede. Maar hoe houd je het proper en creëer je een gezond slaapklimaat? Hoe vaak ververs je het beddengoed? En hoe bescherm je je matras?
Sommige zaken neem je dagelijks of wekelijks onder handen in de slaapkamer, andere kunnen wat langer wachten. Tips voor een goede bedhygiëne.
(Ver)luchten
Wakker? Regel nummer 1: verlucht de slaapkamer door de ramen open te zetten. Doe dat zeker een kwartier, langer mag ook. Wist je dat een slecht verluchte slaapkamer heel wat gezondheidsklachten kan veroorzaken? Daarom is het geen slecht idee om ook ’s nachts het raam open te laten staan (op een kiertje).
Je slaapkamer verwarmen? Niet doen. Je zweet minder en je bed blijft frisser. Een temperatuur van 16-18 graden is ideaal.
Wist je dat je moet verluchten én ventileren? Lees hier onze 15 tips om de lucht in je huis gezond te houden.
Bed opmaken? Hoeft niet!
Opstaan en meteen weer het bed toedekken, heel wat mensen doen het ’s ochtends. Toch is het hygiënisch gezien niet de beste keuze. Als je de lakens of het dekbed aan het voeteinde laat liggen, krijgt je matras en onderlaken de kans om goed te luchten.
’s Nachts wordt je beddengoed namelijk warm en vochtig – ja, ook als je niet echt zweet. Door de matras en de lakens te laten luchten, zorg je ervoor dat bacteriën minder makkelijk in je bed kruipen.
Wat je beter wél goed opruimt: je kleren. Je kan je outfit tijdens de nacht gerust laten hangen om wat te luchten, maar verzamel geen berg vuile was in je slaapkamer. Het wordt al snel een speeltuin voor huisstofmijten.
Hoe vaak ververs je het beddengoed?
Toegegeven, de lakens op je bed vervangen is een lastige klus. Vooral dat donsdeken weer in het verse overtrek krijgen, toch? Stel het toch niet uit, want je lakens worden al onhygiënisch als je ze tussen de 2 en 3 weken op je bed laat liggen.
Even tellen … Dat wil zeggen dat je elke 2 weken je lakens, kussenslopen en dekbedovertrek moet wassen. Sommigen raden zelfs aan om dat wekelijks te doen. Vooral voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën is dat erg belangrijk. Je beddengoed was je op 60 graden.
Vergeet geen matrasbeschermer te leggen en was die ook af en toe. Dat hoeft wel niet wekelijks. 1 keer om de 4 tot 6 maanden is oké. Je dekbed en kussen(s) stop je in de wasmachine als ze vuil zijn. Werp voor de zekerheid een blik op het etiket met de wasvoorschriften.
Goede matras en hoofdkussen: wereld van verschil
Wil je gezond slapen, dan investeer je het best ook in een matras en hoofdkussen van goede kwaliteit. Laat je gerust adviseren in een slaapwinkel of in een van onze medische shops. Een degelijk kussen ondersteunt je nekwervels goed. Stop het ook in een kussenhoes die je kussen beschermt – een beetje vergelijkbaar met de functie van een matrasbeschermer – voor je er de kussensloop over trekt. Vergeet die hoes ook niet tijdig te wassen.
Op zoek naar een goed hoofdkussen of matras? Laat je adviseren.
Een matras stop je natuurlijk niet in de was. Maar ze verzamelt na een tijdje wel wat stof en vuil. Een tip: laat de stofzuiger regelmatig langskomen. Haal hem over de hele matras, boven- en onderkant. Af en toe schoonmaken met water en azijn is ook een goed idee. En niet vergeten te ‘flippen’: draai je matras elke 3 tot 4 maanden om. Na 10 jaar is het tijd voor een nieuw exemplaar.
Zo maak je het huisstofmijt moeilijk
Je ziet het niet, maar je slaapkamer is het uitverkoren terrein van huisstofmijten. Je matras, kussen, vloerbekleding … huisstofmijten zijn er gek op. Met deze tips kan je ze toch ontmoedigen:
- Verluchten, verluchten en nog eens verluchten. Want huisstofmijten zijn dol op vochtige, warme plekjes.
- Maak je slaapkamer wekelijks goed schoon.
- Verwijs vuile was meteen naar de wasmand (die in een andere ruimte staat). Wist je trouwens dat je huidschilfers verliest als je je kleren aan- en uittrekt? Een favoriete snack voor huisstofmijten. Je kleedt je dus het best om in de badkamer, niet in je slaapkamer.
- Kan je de kleerkast op andere plaats in huis zetten dan in je slaapkamer? Top, doen! Als je die extra ruimte niet hebt, zorg er dan zeker voor dat je geen open kledingrekken of -kasten zet.
- Vermijd tapijt in je slaapkamer.
- Houd huisdieren weg, want dierenharen zijn erg in trek bij huisstofmijten.
- Zeker voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt: trek een speciale hoes tegen de beestjes over je matras.
- Was de gordijnen ongeveer 2 keer per jaar.
- Knuffeldieren, je kinderen hebben ze graag bij zich in bed. Maar eigenlijk is dat geen al te best idee. Probeer die pluchen vriendjes zoveel mogelijk weg te houden uit de slaapkamer. En degenen die toch mee onder de wol kruipen, was je regelmatig, als het kan op 60 graden.
Slapen met een huisdier?
Hoe graag je je kat of hond ook knuffelt, huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer en het bed. Niet alleen voor mensen met allergie(ën) of astma is het geen aanrader, ook voor andere personen is het niet de meest hygiënische keuze.
Huisdieren zijn vaak niet ‘alleen’, maar dragen in hun vacht, onder hun poten en in de mond bacteriën mee die je ziek kunnen maken. Een bed vol kleine dierenhaartjes is ook niet appetijtelijk.
Bovendien is de kans groot dat je geen ongestoorde nacht tegemoet gaat. Een kat is bijvoorbeeld een nachtdier en wordt gegarandeerd wakker in het midden van de nacht. En jij waarschijnlijk ook.