Soms moet je even zoeken naar een geschikte hobby of activiteit voor je kind met ADHD. Waar wordt je kind blij van? Wat brengt rust, of net de extra prikkels die je kind nodig heeft? Waarbij raakt het energie kwijt? Waar kan je kind zijn zichzelf zijn, zonder negatieve feedback te krijgen?
Een kind met ADHD? Praktische tips voor vrije tijd
Op deze pagina
Goed om weten
- Bewegen heeft een positief effect op kinderen met ADHD ... Maar een hobby hoeft niet altijd een sport te zijn. Kinderen moeten de kans krijgen om te doen wat ze leuk vinden.
- Het is helemaal niet raar dat een kind met ADHD het ene moment wil schaken, een paar maanden later wil voetballen en daarna wil leren coderen of trompet spelen. Alles met een groot enthousiasme … voor eventjes. Nieuwe prikkels opzoeken is eigen aan kinderen met ADHD. Dat wil niet zeggen dat je kind een opgever is, ondankbaar of ongeïnteresseerd. Geef je kind toch de kans om iets nieuws te proberen.
- Weet dat een kind met ADHD het ene moment iets kan (bijvoorbeeld luisteren naar een uitleg) en het andere moment niet.
Een hobby zoeken: waar let je op?
Startpunt = interesses van je kind
Ga op zoek naar een hobby waar jouw kind interesse in heeft. Elk kind is uniek. Elk kind heeft andere, soms verrassende interesses. Ben je niet zeker wat? Probeer eens een proefles of initiatie.
Is de club of organisatie ADHD-vriendelijk?
- Structuur maar ook afwisseling tussen momenten van concentratie en vrije momenten werken meestal goed. Vraag de (sport)club waar je je kind wil inschrijven hoe hun lessen of trainingen in elkaar zitten en of ze het eventueel zien zitten om jouw kind wat meer structuur of vrije momenten aan te bieden. Ook voorspelbaarheid is belangrijk.
- Hoeveel begrip is er in de club of organisatie als je kind opduikt zonder zijn bal, trompet of de instructieblaadjes van de codeerles? Je kind ervaart op school vermoedelijk al negatieve zaken door zijn gesprek aan concentratie. Een vrijetijdsactiviteit moet leuk zijn, dus de typische ADHD-kenmerken mogen niet voor extra stress zorgen.
- Ziet de club of organisatie de positieve kanten van je kind?
Is er een goede match tussen kind en begeleider?
Een goeie klik tussen jouw kind en de begeleider of trainer is belangrijk.
- Kinderen met ADHD-symptomen hebben een volwassene nodig die hen kan helpen om hun aandacht vast te houden. Staat de begeleiding open voor extra 1-op-1 aandacht?
- Instructies en feedback voor een kind met ADHD moeten specifiek en beknopt zijn. Kinderen zijn het meest betrokken als ze goed begrijpen wat ze moeten doen. Soms moet je een uitleg een paar keer opnieuw herhalen. Je kind met ADHD heeft het soms de eerste keer niet gehoord. Daar kan het niets aan doen.
- Vraag aan de begeleiding om eenvoudige opdrachten te geven en niet te veel tegelijkertijd. Stap voor stap is belangrijk.
- Onmiddellijke positieve feedback en bevestiging zijn héél belangrijk voor kinderen met ADHD-symptomen. Een kind belonen met een kleine actie, bijvoorbeeld een sticker plakken op een beloonkaart, werkt extra motiverend.
Tip: ga vooraf eens langs in de club, de leiding of de organisatie, ga in gesprek en bespreek de specifieke noden van jouw kind. Dikwijls is er een medische fiche waarop je dat kan invullen. Grijp die kans!
Alleen of in groep?
- Kinderen met ADHD-gedrag doen het dikwijls beter als ze individuele aandacht van coaches of begeleiders krijgen. Ze moeten dan minder wachten (saaie momenten zijn vreselijk voor een kind met ADHD) en krijgen direct feedback.
- Soms hebben kinderen met ADHD moeite om in team te werken. Merk je dat je kind negatieve reacties krijgt van andere kinderen omdat het stond te dromen tijdens de voetbalmatch, of de clown uithing tijdens de toneelrepetitie? Dan is een teamactiviteit misschien niet het beste plan.
Hun tomeloze energie en drive kunnen ook een grote troef zijn. Enkele ideeën voor sporten met anderen zijn vechtsporten, gymnastiek, atletiek, zwemmen, tennis, voetbal. Een teamsport kan je kind anderzijds wel het gevoel geven erbij te horen, wat het misschien mist op school. Dat kan een flinke boost geven aan het zelfvertrouwen.
Wat vraag ik vooraf?
- Is een proefles mogelijk? Ga erop in. Dan voel je of de structuur en begeleidingsstijl bij je kind past.
- Heeft de club ervaring met kinderen met aandachtsproblemen of hyperactief/impulsief gedrag? Hoe gaan ze ermee om? (Mag je kind even een momentje bewegen, wat als het iets vergeet of niet goed gehoord heeft?)
Wat geef ik mee?
- Vul altijd de medische fiche in. Zo weet de begeleiding wat de noden van jouw kind zijn. Lees hier waarom zo'n medische fiche invullen belangrijk is.
- Moet je kind medicatie nemen tijdens de uren van de activiteit? Vraag aan de begeleiding om een timer te zetten. Zal de medicatie net uitgewerkt zijn en heeft je kind dan soms een rebound, verwittig ook dan de begeleiding.
- Moet je kind tijdens een les langer stilzitten dan het dat kan? Misschien kan een hulpmiddel helpen?
Welke aanpassingen mag ik verwachten van een club of organisatie?
Bij G-sport heb je een overzicht van alle sportclubs die zich engageren om voor personen met een beperking of aandoening aanpassingen te voorzien. ‘Autisme’ is een van de criteria, ADHD niet. Maar je kan een club altijd vragen wat ze voor jouw kind kunnen betekenen.
Hoe hou ik wisselende interesses van mijn kind binnen budget?
- Kijk of je sportkledij, een instrument of materiaal kan huren of lenen. Zeker omdat je kind mogelijk toch nog van interesse verandert.
- Soms kan je via je gemeente gratis of goedkoper sporten. Check de website van jouw gemeente.
- Als je voor je kind een zorgtoeslag ontvangt, kan je ook een EDC-kaart aanvragen, waarmee je soms korting krijgt bij vrijetijdsorganisaties.
- Sportvoordeel
- Terugbetaling vakantiekampen
- Terugbetaling aangepaste vakantiekampen
- Speelpleinwerking