Het paleodieet is een voedingspatroon gebaseerd op de eetgewoonten van onze voorouders uit de prehistorie. Het wordt ook wel ‘het oerdieet’ genoemd. Volgens de aanhangers van het dieet zouden onze genen nog steeds afgesteld zijn op de voeding uit de periode voordat er landbouw en veeteelt was. Nochtans wijst onderzoek uit dat onze darmflora mee is geëvolueerd en eigenlijk zelfs niet meer is uitgerust voor het voedsel uit de steentijd.
Het paleodieet focust op het eten van onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden. Voeding die onze voorouders als jagers-verzamelaars ook konden eten: vlees en vis na een succesvolle jacht, en groenten, fruit, noten en zaden die geoogst werden in de natuur.
Bewerkte voedingsproducten zoals suiker en geraffineerde oliën worden zoveel mogelijk vermeden. En ook voeding die pas beschikbaar werd na het ontstaan van de kleinschalige landbouw wordt geschrapt. Dat betekent geen granen, aardappelen, zuivel en peulvruchten.
De nadruk ligt dus op het eten van vetten (via natuurlijke olie en vlees) en eiwitten, terwijl je koolhydraten grotendeels vermijdt.
Voordelen
Het volgen van het dieet kan op korte termijn leiden tot gewichtsverlies. Maar er zijn ook heel wat nadelen aan verbonden.
Nadelen
Het paleodieet kan leiden tot tekorten door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen.
- Koolhydraten zoals volkoren graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Nochtans zijn het de belangrijkste energieleveranciers van ons lichaam. Bij gebrek aan koolhydraten kan je je moe en lusteloos voelen. Koolhydraten leveren trouwens meer dan alleen energie. Ze bevatten ook nuttige voedingsstoffen zoals vezels, plantaardige eiwitten, vitamines (B-vitamines) en mineralen (jodium).
- Zuivelproducten zoals melk, kaas of yoghurt vermijden kan zorgen voor een tekort aan calcium, terwijl calcium net belangrijk is voor je botten. Calciumverrijkte sojaproducten kunnen hier een oplossing bieden, maar ook die worden in het paleodieet niet gegeten omdat het bewerkte voedingsmiddelen zijn. Andere bronnen van calcium zijn groenten en noten, maar dat volstaat meestal niet.
De focus van het dieet ligt op het eten van vetten. En hoewel vetten zeker hun plaats hebben in een gezond eetpatroon, is de vetinname bij het paleodieet meestal te hoog. Er is bijvoorbeeld geen limiet voor vlees, terwijl de verzadigde vetten kunnen zorgen voor een hoge cholesterol. Zo verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt een hoge consumptie van rood vlees ook gelinkt aan een hoger risico op darmkanker. Kies dus eerder voor wit vlees zoals kalkoen of kip. Of eet vooral onverzadigde vetten zoals in olijven, noten, zaden en (half)vette vis.
Conclusie
De nadelen van het paleodieet wegen niet op tegen de voordelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Overweeg je om het dieet te volgen? Vraag dan raad aan een diëtist of arts zodat je er zeker van bent dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wil je gezond afvallen? Dan kijk je best nog altijd naar de aanbevelingen van de voedingsdriehoek!