Schoonmaken is bewegen en bewegen is gezond. Toch is het niet zo simpel. Wie regelmatig thuis poetst of professioneel poetst, kan hinder ondervinden. Klachten aan spieren en gewrichten en zelfs risico op longziektes door schoonmaakproducten te gebruiken. Benieuwd naar manieren om deze problemen te voorkomen of te beperken? Ontdek hier 15 tips om veiliger te poetsen.
Poetsen = bewegen
Maak je regelmatig je huis schoon? Of werk je hard om het huis van anderen proper te houden? Proficiat! Niet alleen je omgeving zal je dankbaar zijn, maar ook je eigen lichaam. Want schoonmaken is bewegen. En bewegen is goed voor je lichaam. Ramen lappen bijvoorbeeld valt volgens de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven onder matig intensief bewegen.
Lees meer over de voordelen van bewegen en over de bewegingsdriehoek.
Gezonde houding
Wanneer je regelmatig schoonmaakt of wanneer het je job is, is het belangrijk om een paar dingen in de gaten te houden. Want wanneer je regelmatig een verkeerde houding aanneemt of een beweging meerdere keren per dag uitvoert, kan dat pijn geven aan je spieren en gewrichten.
Met deze 7 tips ga je rug- en polsvriendelijk aan de slag:
1. Sta zo dicht mogelijk
Soms strek je jezelf uit om in alle hoekjes te kunnen komen. Bijvoorbeeld als je ramen wast of spinnenwebben weg wil. Dat uitrekken is belastend voor je rug. Ga daarom altijd zo dicht mogelijk staan bij datgene wat je moet poetsen. Of gebruik een trapladder als je de ramen wast.
2. Zoek steun
Wanneer je toch moet strekken, zorg dan dat je met je hand of knie steunt. Door te steunen verdeel je de belasting en moet je rug niet alles oplossen. Ga bijvoorbeeld op 1 knie bij het poetsen van het toilet of bij het stofzuigen van moeilijk bereikbare plekken. Leg eventueel iets zachts zoals een poetsdoek onder je knie.
3. Been in de lucht
Wanneer je moet strekken om de andere kant van een tafel te poetsen, steun dan met je linkerhand op de tafel (of met je rechterhand als je linkshandig bent) en til je rechterbeen (of linkerbeen) lichtjes op naar achteren. Zo wordt je rug minder belast. En het ziet er nog extra elegant uit ook!
4. Zoek de juiste hoogte
Zorg dat de strijkplank een vuist lager dan je navel staat wanneer je strijkt. Zo voorkom je dat je je ellebogen en schouders moet opheffen. Maak bij het stofzuigen de stofzuigerslang zo lang mogelijk en houd de slang dicht bij je lichaam, zodat je niet voorover hoeft te buigen. Buig je toch voorover? Doe dan een stapje naar voren. Ook voor het dweilen geldt dat je best rechtop blijft staan, dweil daarom altijd voor de voeten langs.
5. Ga door je knieën
Moet je iets oprapen? Doe dat niet met gestrekte benen en een gebogen rug. Veel beter: ga door je knieën en beweeg met een rechte rug naar beneden.
6. Gebruik hulpmiddelen
Met hulpmiddelen bereik je alle hoeken en kanten zonder je rug te belasten. Denk bijvoorbeeld aan een trapladder of een telescopische staaf om de bovenkant van de ramen te poetsen of spinnenwebben van de plafonds te halen.
Meer rugvriendelijke tips voor huishoudelijke klusjes vind je hier.
7. Let op je polsen
Als je vaak een doek uitwringt, kan dat last geven aan je polsen. Bij sommige huishoudhulpen kan dat zelfs leiden tot het carpaletunnelsyndroom (CTS). Dat zijn klachten in de pols die ontstaan door een beknelling van een zenuw. Er zijn 2 manieren om een doek uit te wringen die je pols minder belasten:
- Methode 1: met gekruiste en gestrekte armen
Plooi het uit te wringen doekje in tweeën. Neem het in je handen met de duimen naar boven. Draai je handen onder elkaar naar binnen zodat je uiteindelijk met gekruiste en gestrekte armen knijpt. Bekijk het filmpje van methode 1. - Methode 2: met de vuisten boven elkaar
Plooi het doekje in tweeën. Neem het vast met je handen onder elkaar. Knijp in het doekje en duw je ellebogen naar voren alsof je aan een pepermolen draait. Bekijk het filmpje van methode 2.
Kuisproducten
Uit onderzoek blijkt dat huishoudhulpen een groter risico hebben op longziektes. Poetsproducten blijken een van de oorzaken te zijn. Ook kunnen schoonmaakproducten een storende invloed hebben op je hormonen. Er is geen reden tot paniek. Maar als je hormoonverstorende producten makkelijk kan vermijden, doe je dat het best.
Deze 8 tips helpen je daarbij:
8. Ventileer
Zet het raam open wanneer je poetst.
9. Gebruik geen luchtverfrissende sprays
Die heb je helemaal niet nodig.
10. Producten in een spuitflacon? Eerst op een doek
Gebruik je een product in een spuitflacon? Spuit op een doek, niet in de lucht. Als je bijvoorbeeld een zuur product (zoals een kalkverwijderaar) in een spuitflacon gebruikt, kan het zijn dat je zure druppeltjes inademt. Dat is irriterend voor de luchtwegen. Zeker als je dat dagelijks gebruikt.
11. Gebruik handschoenen
Gebruik handschoenen en spoel de handschoenen goed af met water als je ze uitdoet. Was daarna je handen.
12. Gebruik de juiste hoeveelheid product
De juiste hoeveelheid vind je op het etiket. Verdunnen? Eerst water in de emmer, dan pas het product.
13. Vermijd poetsmiddelen met parfum, kleurstoffen of oplosmiddelen
Kies voor ecolabels of natuurlijke middelen. Wist je dat citroensap en azijn bijvoorbeeld superhandige en veilige kuisproducten zijn?
14. Gebruik lauwwarm water
Gebruik lauwwarm water in combinatie met een kuisproduct, in plaats van heet water. Zo voorkom je dat het middel verdampt. Bij verdamping kunnen er schadelijke dampen vrijkomen.
15. Vraag een lijst van veilige huishoudproducten
Maak je professioneel schoon? Vraag je werkgever om een lijst met goedgekeurde en veilige huishoudproducten aan de klanten te geven.
Extra fijn als je in een schoon huis bent, zonder dat je gezondheid eronder hoeft te lijden. Toch?
Heb je geen tijd of zin om zelf te poetsen, of lukt het niet meer? Wij staan voor je klaar