Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Carmen (56) volgde groepssessies mindfulness: “Het helpt als je voelt dat je niet de enige bent”

"Naar je emoties kijken is confronterend, maar zo leer je jezelf beter kennen"

Carmen (56) is een goedlachse vrouw. Ze houdt van wandelen met haar hond Nestor en van creatief bloemschikken. Maar ze weet ook wat het is om overweldigd te worden door emoties, stress en zorgen. Daarvoor zocht ze hulp in groepssessies.

“Ik zat vast in piekergedachten. Ik was vermoeid en had weinig energie. Ik kon me moeilijk concentreren, vergat vaak dingen en leefde op automatische piloot. Mijn gedachten namen het compleet over”, vertelt Carmen.

Groepssessie? Geen drempel

Tijd voor rust in haar hoofd. Want ze was stilaan vergeten om voor zichzelf te zorgen. “Ik ging op zoek naar een manier om beter om te gaan met alle stress. Zo kwam ik terecht bij een cursus mindfulness via Solidaris.” 

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is mindfulness niet alleen weggelegd voor zweverige mensen met veel tijd. “Het waren 6 sessies, dat is overzichtelijk. Je hoeft niet meteen een engagement voor 6 maanden aan te gaan.” 

“Dat het samen met anderen gebeurde, was ook geen drempel. Het voelde net minder ‘zwaar’ dan in therapie gaan. Ik vond het verrijkend om er met andere mensen in te stappen.”

“Stilstaan bij je gedachten is de eerste stap”

Leren stilstaan

Hoe concreet zijn groepssessies? Krijg je er vooral theoretische uitleg of tips om mee aan de slag te gaan? “De sessies zijn erg laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen en meteen toepasbaar”, benadrukt Carmen.

“Via eenvoudige oefeningen leerde ik echt stilstaan. Met ademhalingsoefeningen of bewustwording bij kleine, dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld je handen met volle aandacht wassen: voel het water, ruik de zeep, ervaar hoe zacht de handdoek is.”

“Ik leerde yogatechnieken. Die lieten me grenzen opzoeken, maar zonder me het gevoel te geven dat ik moest presteren. Daar draait het niet om, wel om luisteren naar je lichaam.”

“Je wordt aangemoedigd om thuis de kleine oefeningen die je leerde toe te passen. Je kiest zelf waar en wanneer je dat wil doen. Na elke sessie kregen we begeleidende audio-oefeningen doorgestuurd.”

Eenvoudige oefeningen en piekermomenten controleren

Bij stress en onzekerheid kan mindfulness helpen om weer tot jezelf te komen. En dat was precies wat Carmen nodig had. Ze stond ook stil bij wat ze denkt en voelt.

“Ik weet nu dat mijn gedachten geen feiten zijn. Ik leerde mijn emoties en reacties (her)kennen. Via simpele oefeningen begrijp en controleer ik piekermomenten beter.”

“We zijn zo gewoon om altijd maar door te gaan. Alles wat we doen in ons leven is vanzelfsprekend. Maar door de sessies leerde ik opnieuw met een soort verwondering kijken naar wat er rond me gebeurt. Ik ervaar weer écht, omdat ik rust toelaat.”

Carmen met paraplu

©Karel Duerinckx

Emoties herkennen

“Het is belangrijk om te beseffen dat je gedachten niet per se feiten zijn. Ook daarvoor kreeg ik tips en oefeningen mee, die me lieten stoppen – letterlijk zelfs – nadenken en nadien bewust kiezen.”

“Het is oké wat je voelt en dat je soms veel tegelijk voelt. Meditatie kan je helpen om je emoties te leren kennen en herkennen. We leerden begrijpen waarom we in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageren. Dat is soms confronterend, maar het is enkel door naar jezelf en je reacties te kijken dat je jezelf beter leert kennen.”

Groepssessies: gemoedelijk en met ondersteuning

“In de groep deelden we ervaringen, maar niemand werd verplicht om iets te zeggen. En wat je zegt in de groep, wordt niet gedeeld daarbuiten. Het is fijn om te voelen dat je niet de enige bent met zorgen en onzekerheden”, weet Carmen. 

“Hetgeen je bij jezelf herkent, zie je ook bij anderen. Je leert dat ieder een eigen waarheid en visie heeft. En dat is oké.”

“Je hoort hoe anderen omgaan met zaken, hoe zij tips toepassen. Dat is herkenbaar en vertrouwd. Je leert van elkaar, in een gemoedelijke sfeer mét ondersteuning van een psycholoog. Die plaatst alles in een ruimer kader en geeft verduidelijking als het nodig is.”

“Het is oké wat je voelt én dat je soms veel tegelijk voelt”

Van groepssessie naar dagelijkse leven

Carmen blijft toepassen wat ze leerde tijdens de sessies mindfulness. Om haar piekeren te beheersen en niet weer op automatische piloot te gaan leven. 

“Ik probeer een paar keer per week yogaoefeningen te doen voor ik de dag start. Dat lukt niet altijd even goed, want de ene week is het al drukker dan de andere. Maar ik voel dat de dag vlotter gaat als ik die ochtend op mijn yogamatje ging zitten.”

“En ik gebruik de audio-oefeningen die we kregen. Ademhalings- of meditatietechnieken toepassen helpt me. De stapmeditatie die ik leerde in de groepssessies, doe ik soms als ik ga wandelen met mijn hond.”

Mildheid verspreiden

“De sessies zijn eigenlijk een beginpunt. Daarna is het aan jou om de vaardigheden die je geleerd hebt toe te passen in je eigen leven. Mindfulness heeft pas nut als je ermee aan de slag gaat in je dagelijkse doen en laten.” 

“Ik ben liever geworden voor mezelf en laat die mildheid zich verspreiden door mijn leven. Het klinkt misschien wollig, maar zo gaan de aapjes – zo noem ik mijn piekergedachten – minder snel aan het dansen in mijn hoofd”, lacht Carmen.

Spreek erover - ouderen