Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

"Geen druppel op een hete plaat": hoe Magalie (30) bijdraagt aan solidariteit en gerechtigheid

Magalie (30) schrijft brieven. Niet zomaar, maar uit solidariteit. Als briefschrijver voor Amnesty International Vlaanderen, zet Magalie zich in voor de mensenrechten, mét resultaat.

Vele brieven maken het verschil 

“Wij hebben een schrijfgroepje waarmee we elke maand proberen samen te komen om brieven te schrijven voor mensen die opgesloten zitten. Meestal schrijven we 15 tot 20 brieven op een avond en elke maand behandelen we 4 andere cases. Zo hebben we bijvoorbeeld een jongen uit Nigeria vrij gekregen die veroordeeld was tot de doodstraf omdat hij onder andere 3 gsm’s had gestolen. Dankzij onze brieven kreeg hij gratie. Vorig jaar kwam hij naar België en heb ik hem ontmoet. Dat gaf een heel warm gevoel.”

“Nog een zaak die me is bijgebleven, is die van Pierre Claver Mbonimpa, een Burundese mensenrechtenactivist. Hij was bezig aan een dossier over de Burundese veiligheidsdiensten toen hij werd opgepakt. Onder alle internationale druk is hij vrijgelaten, maar op een avond werd hij toch neergeschoten. Gelukkig raakte hij uiteindelijk in België om zich te laten verzorgen.”

“Die verhalen tonen aan dat onze brieven zeker iets doen. Het is natuurlijk niet 1 brief die het verschil maakt, wel het feit dat we met zovelen van over heel de wereld schrijven. Naar Congo sturen we bijvoorbeeld niet alleen brieven, maar ook mails, omdat de post er veel te lang over doet. De Congolese ministeries veranderen daarom heel vaak van mailadres. Anders worden ze overstelpt met mails.” (lacht)

Vele kleintjes maken in dit geval dus écht een grote. We doen ook acties via Facebook en Twitter, maar een handgeschreven brief maakt toch nog meer indruk. Een e-mail is gewoon knippen en plakken, hé.”

Magalie doet mee aan schrijfacties voor solidariteit

Schrijf-ze-VRIJdag

De campagne van Amnesty International om onterecht opgesloten of vervolgde mensen vrij te krijgen, ken je wellicht van Schrijf-ze-VRIJdag. Op die dag zetten meer dan 100.000 leerlingen zich in voor de mensenrechten. Op school en daarbuiten schrijven ze brieven en mails voor gerechtigheid.

En dat werkt. Gemiddeld 1 op de 4 schrijfacties helpt iemands leven te verbeteren. Geen enkele regering zit te wachten op negatieve publiciteit; ze houden er niet van als burgers van over de hele wereld over hun schouder meekijken naar het onrecht dat ze aanrichten. Druk zetten wérkt.

Ontdek de succesverhalen op de website van Amnesty International

Engageren én plezier beleven

“Word ik door mijn engagement een beter mens? Geen idee. Maar ik voel me wel nuttig", vertelt Magalie. "Er schuilt een idealist in mij die de wereld toch een klein beetje wil veranderen. Het kost uiteindelijk geen grote inspanningen. Onze schrijfavonden houden we bijvoorbeeld op café, waar we lachen en kletsen.”

“Ik heb ook niet het gevoel dat dit een druppel op een hete plaat is. We schrijven niet alleen brieven naar overheden, ook naar de gevangenen zelf. En zij hebben ontzettend veel aan onze solidariteitsboodschappen. Zo weten ze dat ze niet vergeten zijn.”

Verhalen over solidariteit

Solidariteit: 1 woord, maar eindeloos veel manieren om het vorm te geven. Solidair ben je niet alleen met vrienden en familie, maar ook met mensen die je niet kent.

Lees ook de verhalen van Julie, Taner en Joke, die zich elk op hun manier belangeloos inzetten voor anderen. Zowel voor mensen die ze liefhebben als voor mensen die ze nog nooit ontmoet hebben. Omdat ze weten dat hun kleine inspanning een groot verschil maakt.

Lees ook:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 27 oktober 2020 en werd op 15 januari 2024 geüpdatet.