Steeds meer mensen proberen vegetarisch of veganistisch te eten. Dat is niet gek, want het is veelzijdig, lekker én goed voor je gezondheid. Diëtiste Evelyne Mertens, vrijwilliger bij ProVeg, geeft eenvoudige tips voor een plantaardig menu.
Is plantaardig hetzelfde als vegetarisch?
Vegetarisch en plantaardig eten worden al eens met elkaar verward. “Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde”, legt Evelyne uit.
“Vegetarisch eten betekent dat je geen vlees, vis of gevogelte eet. Plantaardig of veganistisch eten gaat een stapje verder en vermijdt alle producten die afkomstig zijn van dieren. Denk aan melk en kaas, eieren, gelatine of honing.
“Vegetarisch eten betekent dat je geen vlees, vis of gevogelte eet. Veganistisch eten wil zeggen dat je alle producten die afkomstig zijn van dieren vermijdt”
Waarom is plantaardig eten goed?
“Er zijn doorgaans 3 redenen om plantaardig te eten”, weet Evelyne. “De 1ste reden is dierenwelzijn. De productie van vlees, kaas en melk veroorzaakt heel veel dierenleed.”
“Een 2de reden is je gezondheid. Wie veel rood en bewerkt vlees eet, heeft meer kans op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook zuivel bevat meer verzadigde vetten, dus daar eet je het best niet te veel van. Plantaardig voedsel is beter voor je gezondheid dan elke dag vlees op het menu, omdat je meer vitaminen, vezels en onverzadigde vetten eet. Dat vermindert de kans op overgewicht en bepaalde aandoeningen.”
“De 3de en laatste reden is het klimaat. Veeteelt is belastend voor ons milieu. Als je plantaardig eet, heb je een kleinere ecologische voetafdruk. De meeste mensen die daarvoor kiezen, combineren meerdere redenen. Recent schreef Sofie Mulders er het boek 'Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd' over. Daarin neemt ze je mee in haar keuze voor plantaardige voeding, heel interessant.”
Koelkast vol kleur
“Plantaardig eten is veel meer dan een blad sla op je bord leggen”, weet Evelyne. “Wie plantaardig eet, vervangt vlees door meer groenten en fruit, maar ook door granen, bonen, erwten, linzen, pinda’s, noten en vleesvervangers. Je kan nog altijd heel gevarieerd eten.”
“Ik raad aan om je koelkast te vullen met kleur. Rode groenten zitten boordevol vitamine C. Groene groenten bevatten calcium en ijzer. Essentiële vetten vind je in avocado’s, noten en zaden. Vul je bord met alle kleuren om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen.”
Plantaardig koken is makkelijker dan je denkt
“Plantaardig koken is makkelijk”, knikt Evelyne. “Warme maaltijden bevatten meestal koolhydraten (bijvoorbeeld pasta of aardappelen), groenten en vlees. Om plantaardig te eten, vervang je vlees door een vleesvervanger, zoals tempeh, tofu of seitan. Die bestaan intussen in allerlei soorten.”
“Vlees vervangen is de 1ste stap naar een plantaardig eetpatroon. Vaak eten we al plantaardig zonder het te beseffen. Neem bijvoorbeeld room of yoghurt van een niet-dierlijk merk. Veel mensen gebruiken het omdat het lekker is, maar ze weten niet dat het ook plantaardig is.”
“Overschakelen naar plantaardig eten is een proces, waarbij je experimenteert met nieuwe producten en smaken. Het kan wennen zijn om bepaalde dingen niet meer te eten. Voor bijna elk dierlijk product bestaat een alternatief, maar de smaak kan verschillen. Plantaardige melk of kaas smaken bijvoorbeeld anders, maar ze zijn niet minder lekker.”
“Vlees vervangen is de 1ste stap naar een plantaardig eetpatroon”
Vegetarisch en vegan: goedkoper dan vlees
“Het is ook helemaal niet duur”, benadrukt Evelyne. “Je vindt plantaardige alternatieven in elke prijsklasse. Groenten zijn trouwens een stuk goedkoper dan vlees, dat merk je snel aan de kassa.”
Inspiratie nodig om plantaardig te koken? “Bestel vegan maaltijdboxen om nieuwe recepten te ontdekken. Dat is iets prijziger, maar zo ontdek je nieuwe ingrediënten. Zoek ook eens online naar vegetarische of vegan recepten die je lekker vindt. Zo krijg je de smaak te pakken.”
Vind hier lekkere plantaardige recepten
Plantaardig eten versus veganisme
“Er is ook een verschil tussen plantaardig eten en veganistisch leven. Veganisten vermijden dierlijke producten in hun volledige levensstijl. Ze dragen geen wol of leder en gebruiken geen producten die getest zijn op dieren.”
“Plantaardig eten kan een deel zijn van veganisme, maar je moet geen veganist zijn om plantaardig te eten. Er zijn heel wat mensen die plantaardig eten en toch wol dragen. Je kiest zelf wat je wel en niet doet.”
“Het belangrijkste is dat je doet waarbij je jezelf goed voelt”, besluit Evelyne. “Zelfs als je 1 keer per week plantaardig eet, draag je je steentje bij. En het is nog lekker ook!”