Structuur is rust
Leven met dementie brengt enorm veel veranderingen met zich mee. Sommige dingen heb je niet meer (volledig) in eigen handen. Probeer orde te scheppen in de zaken die je wél onder controle hebt.
Breng structuur in je dag. Zorg ook voor genoeg rustpunten. Je kan een weekkalender opmaken en zichtbaar ophangen als geheugensteun.
Gebruik geheugensteuntjes, zoals kalenders, kaartjes op deuren en kasten, briefjes voor afspraken, boodschappenlijstjes …
Soms zeggen beelden meer dan woorden. Pictogrammen kunnen een enorme hulp zijn bij je dagelijkse activiteiten
In huis om ruimtes aan te duiden
Op en in kasten en lades om aan te geven waar alles zit.
Op een prikbord voor afspraken of je dagverloop, bijvoorbeeld een pictogram van de kapper, poetsvrouw, dokter ...
Om de verschillende stappen van een activiteit aan te duiden: tandenpoetsen, gezicht wassen, haar kammen ...
In je agenda. Zo kan je bijvoorbeeld elke dag een ander pictogram geven.
Kies je winkels. Bepaal welke winkels je nodig hebt en welke je aangenaam vindt. Zorg dat je regelmatig naar die winkels gaat. Het liefst altijd via dezelfde route. Ook dat brengt structuur en herkenbaarheid in je dag. Vraag voor het winkelen gerust iemand mee die je begeleidt.
Verzorg jezelf
Een gezonde geest in een gezond lijf: dat geldt nog altijd als je dementie hebt.
Blijf fit, beweging helpt. Je hoef geen marathon te lopen, maar zorg dat je dagelijks voldoende beweegt. Een korte wandeling, fietsen, tuinieren … kies maar. Je kan daarbij aan iemand vragen om je te begeleiden, dan kan je vaak nog heel wat zaken zelfstandig doen.
Eet voldoende en gevarieerd. Durf je water drinken uit het oog te verliezen? Maak er een geheugensteuntje voor. Heb je moeite met eten met mes en vork zonder te morsen? Ook daarvoor bestaan oplossingen. Wat dacht je van fingerfood, kleine snacks waarvoor je geen bestek nodig hebt? Of draag een keukenschort tijdens het eten en eet aan een afwasbare tafel. In onze winkels Zorg en Meer/Zorgba(a)r krijg je advies over kleine hulpmiddelen bij dementie.
Besteed aandacht aan je persoonlijke verzorging. Wassen, tandenpoetsen, naar de manicure en pedicure of kapper gaan … een goede lichaamsverzorging is belangrijk. Merk je dat het niet meer zo goed lukt alleen? Wees niet bang om hulp te vragen.
Haal herinneringen boven

Blijf herinneringen ophalen. Maak een fotoagenda met de foto’s van je (klein)kinderen, vrienden ... Of een herinneringsdoos met spullen die een speciale waarde hebben voor jou. Noteer er zoveel mogelijk informatie bij. Een overzicht, zelfs van zaken die banaal lijken, geeft een houvast. Foto’s of muziek helpen vaak om je geheugen op te frissen.
Kies je sociale kring
Bepaal wie belangrijk is voor jou en met wie je dingen wil doen. Laat die mensen weten dat jij ze voortaan graag als vast contactpunt wil hebben en bespreek hoe realistisch dat is voor beide partijen. Een vaste sociale kring waarop je kan terugvallen, brengt weer wat meer structuur en rust in je dagelijkse activiteiten.
Blijf actief
Leven met dementie wil niet zeggen dat je van de ene dag op de andere niets meer kan. Het is zelfs belangrijk om te blijven doen wat je graag doet en zelfstandig kan, maar kies realistische en haalbare activiteiten. Zo kan je een eindje gaan wandelen, iets gaan drinken met een vriend(in), je hobby uitoefenen zolang je het fijn vindt …
Zorg er wel voor dat je altijd je adres en een telefoonnummer van je naaste bij je hebt als je je woning verlaat. Of draag een alarmknop of horloge met gps-tracker, zodat je snel hulp kan inschakelen als het nodig is.