Het is niet eerlijk. Sommige mensen veranderen van werk, verbouwen en voeden 3 kinderen op. Tegelijk. En ze blijven altijd even zen. Ook als hun auto in panne valt. In de regen. Met die 3 kinderen erbij... Terwijl anderen al hartkloppingen krijgen wanneer de rij aan de supermarktkassa niet vooruitgaat.
Merk jij het als stress één van je vrienden te veel wordt?
Een stressrespons van je lichaam kan je leven redden. Denk maar aan pijlsnel je stuur omgooien om een ongeval te vermijden. In een stresssituatie maak je hormonen vrij die je helpen om te reageren: je hartslag gaat omhoog en je zintuigen komen op scherp te staan. Je wordt sterker, sneller en alerter. En dat kan erg nuttig zijn, zoals vlak voor een sportwedstrijd.
Maar dit komt je vast ook bekend voor: een stressreactie van je lichaam wanneer dat géén levens heeft te redden of sportrecords moet verbreken. In de file op weg naar je werk of wanneer je je gsm thuis vergat bijvoorbeeld. Nutteloze stresspieken dus! Gelukkig zit ons lichaam slim in elkaar en komt het vanzelf weer terug in ontspannen modus.
Trop is teveel
Het kan vervelend worden wanneer er een hele dag lang té veel stresspiekjes zijn. Of wanneer een intense spanningssituatie lang duurt, zoals bij een scheiding of een ontslag. Als je lichaam en hoofd tussendoor niet voldoende op adem kunnen komen, kan stress voor problemen zorgen.
Zit iemand die je kent die in deze situatie, denk je? Hou dan deze signalen in het oog:
- angstig en gespannen
- gevoel de controle te verliezen
- minder positieve gevoelens
- huilbuien of agressie
- piekeren
- hogere bloeddruk, verstoorde hartslag
- vermoeid en duizelig
- tandenknarsen
- hoofdpijn, spierpijn, rugpijn
- nagelbijten
- stotteren
- slaap- en eetproblemen
Het hoeft niet zo te zijn, maar dit kunnen wel tekenen zijn dat iemand overspannen is.
Kan je iemand met te veel stress helpen?
Zeker! Het klinkt simpel, maar spreek de persoon gewoon aan. Misschien heeft je vriend of vriendin zelf de signalen nog niet herkend als stress. Jij kan de persoon de kans geven om in een veilig gesprek zorgen en gevoelens te delen. Die babbel op zich kan al helpen om de stress te verminderen! Twijfel je hoe dit gesprek aanpakt? Hier lees je hoe je er vol vertrouwen aan kan beginnen.
Positieve momenten zijn goud waard
Het kan veel betekenen dat je de tijd neemt om te luisteren, of om samen iets ontspannend te doen. Zo kan je eens afspreken om samen te gaan wandelen. Dat zorgt op maar liefs 3 manieren voor nieuwe zuurstof: de natuur werkt rustgevend, een portie beweging geeft energie én je helpt je vriend of vriendin om een positief moment te beleven. Dit brengt kostbare mentale rust.
Lukt het je vriend(in) niet om uit een spiraal van negatief denken te geraken? Negatieve gedachten zijn jammer genoeg de beste maatjes van stress. Als je het gevoel hebt dat je vriend(in) er echt door zit, stel dan voor om professionele hulp te zoeken. Want stressproblemen hoef je helemaal niet in je eentje op te lossen!
Stress niet om de stress!
Goed om weten: we kunnen het herstel tussen stressmomenten altijd zelf een handje helpen. 3 eenvoudige maar effectieve trucjes:
- Stel jezelf gerust: stress is een drijfkracht in je leven en je lichaam kan heel veel aan.
- Focus een paar keer per dag enkele minuten alleen op je ademhaling. Het geeft je lichaam instant rust.
- Doe dingen die je graag doet en zoek andere mensen op. Een goed gevoel over jezelf hebben en je verbonden voelen met anderen helpt.
Ook mindfulness kan een verschil maken bij stress. Het proberen waard!