Starten met een moestuin of groentebak? Daar is de lente het ideale moment voor. Zelf groenten en kruiden kweken levert je niet alleen smaakvol lekkers op, het is ook goed voor het milieu. Je kan moestuinieren in de tuin, op je terras of balkon. Ontdek de voordelen van én tips voor eigen kweek.
6 voordelen van een eigen moestuin
1. Boordevol smaak
Een van de grootste voordelen van zelfgekweekte groenten en fruit, is dat ze vaak veel meer smaak hebben dan hun soortgenoten uit de supermarkt. Dat komt omdat je ze precies op het juiste moment kan oogsten.
2. Milieubewust
Zelf groenten kweken is beter voor onze planeet, omdat je heel wat transportkilometers én verpakkingen uitspaart. Al hoef je natuurlijk niet ál je groenten en fruit zelf te telen.
Tip: start klein en breid eventueel uit als je ervaring toeneemt en je voldoende plaats hebt. Ook op een terras of in een kleine stadstuin kan je perfect aan de slag met een groentebak bijvoorbeeld.
3. Weet wat je eet
Door zelf bezig te zijn met de groenten en fruit die op je bord komen, krijg je meer voeling met het voedsel dat je eet. Ook haal je heel wat voldoening uit het zaaien, wieden, bewateren, uitdunnen en oogsten.
Je wordt je bewuster van de natuur en van het klimaat. En omdat je weet hoelang het duurt voor een zaadje tot een volledige plant uitgroeit, zal je minder eten weggooien.
4. Samen tuinieren
Een moestuin onderhouden hoeft geen project voor jou alleen te zijn. Laat je kinderen helpen: geef ze een eigen plekje waar ze zelf bloemen of groenten zaaien. Het is een leuke manier om te leren waar ons eten vandaan komt. En wedden dat ze graag van de groenten proeven die ze zelf geplant en geoogst hebben?
Je kan ook lid worden van een samentuin of CSA-boerderij (dat staat voor Community Supported Agriculture of gemeenschapslandbouw). Zo kan je zelf oogsten bij de boer.
Vaak zijn er ook volkstuintjes in de buurt. Dat kan je navragen bij de gemeente. Zo kom je in contact met andere mensen met groene vingers en kan je tips en advies delen.
5. Minder pesticides
In je eigen tuin gebruik je veel minder, of zelfs geen, schadelijke pesticides. Al kan het wel zijn dat de bodem verontreinigd is. Dat kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je veel groenten uit volle grond eet.
Wil je er helemaal zeker van zijn dat je groenten gezond zijn? De Bodemkundige Dienst van België onderzoekt jouw tuinaarde op vervuiling. Plekjes naast een spoorweg of drukke weg zijn bijvoorbeeld niet zo geschikt voor groenteteelt. De bodem kan er schadelijke stoffen bevatten.
6. Ontspannen in beweging
Tot slot geeft een eigen moestuintje of groentebak je de nodige beweging. Want af en toe is het stevig werken. Bijvoorbeeld als je compost aanbrengt op groentebedden of sleurt met potgrond. Een boost voor je conditie in de gezonde buitenlucht.
En je zal snel merken dat met je handen in de aarde wroeten erg ontspannend is. Je kan je hoofd leegmaken en je stressniveau daalt. Niets dan voordelen, zo’n eigen moestuintje!
3 ultieme tips voor de perfecte moestuin
1. Kies je plekje
Wil je moestuinieren in volle grond? Zoek dan een geschikt plaatsje in je tuin, bij voorkeur in de zon. Kijk ook of je een kraantje of regenton in de buurt hebt, zodat je niet ver moet sjouwen met je gieter. Leg in het midden een paadje van oude tegels aan: zo geraak je makkelijk bij je groenten.
Op je terras of balkon kan je werken met grote bloempotten. Perfect om kruiden en kleine groenten, zoals basilicum, rucola, radijsjes en kerstomaatjes, te kweken.
Balkonbakken kan je over de balustrade hangen. Of kies een moestuinbak op poten. In een verhoogde vierkantemetertuin van 1 bij 1 meter kan je heel wat planten kwijt. Of wat dacht je van verticale, stapelbare plantenbakken? Ze besparen niet alleen ruimte, je kan ook makkelijk bij je planten.
2. Ga voor makkelijke soorten
Zelf groenten kweken is een fijne hobby. Maar je start het best simpel. Begin met kruiden en groenten die snel groeien en niet veel onderhoud vragen.
- Radijzen en wortelen kan je al oogsten na 6 tot 12 weken.
- Kerstomaat en courgette geven veel vruchten op een beperkte oppervlakte. Tomaatjes doen het trouwens ook goed binnen op de vensterbank.
- Kweek waterkers en kiemen binnenshuis op vochtig keukenpapier of watten. Ook leuk voor de kinderen!
- (Bos)aardbeien passen perfect in bloempotten op je terras.
- Pluksla, zoals snijbiet, rucola of zuring, kan je blijven … plukken.
- Tuinkruiden, zoals basilicum, munt en koriander, kan je als plantje kopen in een tuincentrum. Zo heb je er sneller geniet van.
- Zaai eens Oost-Indische kers. Die plant geeft de hele zomer kleurrijke, eetbare bloemen die rijk zijn aan vitamine C.
- Plant een bessenstruik met aalbessen, blauwe bessen of kruisbessen in volle grond.
3. Respecteer de zaai- en planttijden
Lees voor je begint altijd de richtlijnen voor de groenten of kruiden. Die vind je op de verpakking van de zaden. Bij vaste planten zit meestal ook een kaartje met informatie.
Daarop vind je terug wanneer je de planten het best zaait of plant, binnen of buiten, of ze liever in de zon of in de (half)schaduw staan, wat de ideale plantafstand is ... Je leest ook wanneer je kan oogsten.