Er zijn oplichters aan het werk die via valse mails en telefoons proberen je gegevens te achterhalen en te misbruiken.
Lees onze tips en laat je niet misleiden door phishing.

Is een burn-out het gevolg van té hard werken?

"Leg jezelf geen maatschappelijke druk op, maar durf te bepalen wat voor jou belangrijk is."

Burn-out. Het is zo’n onderwerp waarover velen een mening verkondigen, maar weinigen weten hoe de vork écht in de steel zit. Klinisch psycholoog Luc Van Dessel, expert in HR en talent management, helpt enkele misverstanden de wereld uit. Hij geeft 3 concrete tips om de kans op een burn-out te verkleinen. 

Bestaat er zoiets als te veel werken?

Luc: “Burn-out is een werkgerelateerde aandoening, dat klopt. Maar het gaat niet alleen over het aantal uren dat je werkt. Ongeacht hoeveel je werkt, komt het erop aan om jouw energiebronnen en werkeisen in balans te brengen. En die balans verschilt van mens tot mens.”

Wat is een burn-out precies?

Luc: “Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting. Die overbelasting leidt tot uitputting en het gevoel geen grip meer te hebben op de situatie. Je krijgt een opeenstapeling van mentale en fysieke uitputtingsverschijnselen. Bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn
  • Slecht slapen
  • Vermoeidheid
  • Vergeetachtgheid
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaar zijn
  • Heel onzeker worden
  • Jezelf distantiëren van je werk
  • Negatief denken

Vaak is jobonzekerheid of onduidelijkheid op het werk een oorzaak. Over hoe lang een burn-out precies duurt is er veel discussie. Maar één ding is zeker: je hebt een burn-out wanneer de uitputting zo groot is dat je niet meer in staat bent om te werken. Het is aan de huisarts om de diagnose van ‘burn-out’ te stellen.” 

Wat zijn jouw gouden tips om een burn-out te voorkomen?

1. Hou van je job

Luc: “Volgens een onderzoek van Securex* ervaart 2 op de 3 Belgische werknemers negatieve stress op het werk. Dat is véél en kan een trigger vormen voor een burn-out. Want je job graag doen, een goede sfeer tussen collega’s en een goede baas zijn cruciale factoren om een burn-out te voorkomen. Wanneer je te veel stress ervaart op het werk is het belangrijk om een keuze te durven maken, want anders beslist de burn-out voor jou!”

“Die keuze kan zijn om aan jobcrafting te doen. Dat is een manier om je job meer naar jouw hand te zetten. Lijst eens op: welke taken doe ik graag en wat zijn echte energievreters? Probeer daarna het gesprek aan te gaan met je manager of HR-verantwoordelijke om te zien of een herverdeling van je taken mogelijk is zodat je meer energiegevers in je takenpakket krijgt. Je kan op je werk zelf vaak méér veranderen dan je denkt. Krijg je geen gehoor, dan is het soms onvermijdelijk om een drastischere keuze te maken, bijvoorbeeld om van werk te veranderen.”

2. Leef gezond

Luc: “Daarnaast is goed voor jezelf zorgen een belangrijke randvoorwaarde. Wanneer je gezond leeft, goed slaapt en voldoende beweegt, ben je fysiek gezond. En dat is een heel belangrijke stap in de preventie van een burn-out.”

3. Verzorg je mentale gezondheid

“Je mentale gezondheid moet je ook bewaken”, gaat Luc verder. “Onze jobs zijn overal veeleisender geworden. Daarnaast neemt de druk ook toe op ons privéleven. We willen onszelf voortdurend ontplooien, er perfect uitzien op sociale media … Maar moet dat wel?

Hoe kan je er dan precies voor zorgen dat je niet bezwijkt onder die druk?

Luc: "Zoek op tijd hulp. Praat erover met je huisarts, vrienden en familie of kaart het aan op het werk. Maar hou er rekening mee dat velen een mening hebben over burn-out die zelden klopt. Daarom is het zo belangrijk om met een arts te spreken wanneer je klachten ernstig zijn."

Kortom: is een burn-out het gevolg van te hard werken?

Luc: “Een burn-out is niet alleen het gevolg van te hard werken. Het heeft ook te maken met je job graag doen én je lichamelijke en mentale gezondheid bewaken. Heb je bijkomende professionele psychologische ondersteuning nodig? Dan kan je daarvoor in bepaalde situaties een terugbetaling krijgen.”

Wie is Luc Van Dessel?

Psycholoog Luc Van Dessel is gespecialiseerd in HR en talent management. Hij helpt werknemers tijdens hun herstel uit een burn-out en begeleidt werkgevers bij het opstellen van hun preventiebeleid voor burn-out. 

* Securex, (2015). Stress & burn-out, Dreiging voor werknemers… én werkgevers?