Burn-out. Het is zo’n onderwerp waarover velen een mening verkondigen, maar weinigen weten hoe de vork écht in de steel zit. Klinisch psycholoog Luc Van Dessel, expert in HR en talent management, helpt enkele misverstanden de wereld uit. Hij geeft 3 concrete tips om de kans op een burn-out te verkleinen.
Bestaat er zoiets als te veel werken?
Luc: “Burn-out is een werkgerelateerde aandoening, dat klopt. Maar het gaat niet alleen over het aantal uren dat je werkt. Ongeacht hoeveel je werkt, komt het erop aan om jouw energiebronnen en werkeisen in balans te brengen. En die balans verschilt van mens tot mens.”
Wat is een burn-out precies?
Luc: “Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting. Die overbelasting leidt tot uitputting en het gevoel geen grip meer te hebben op de situatie. Je krijgt een opeenstapeling van mentale en fysieke uitputtingsverschijnselen. Bijvoorbeeld:
- Hoofdpijn
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Vergeetachtgheid
- Concentratieproblemen
- Prikkelbaar zijn
- Heel onzeker worden
- Jezelf distantiëren van je werk
- Negatief denken
Vaak is jobonzekerheid of onduidelijkheid op het werk een oorzaak. Over hoe lang een burn-out precies duurt is er veel discussie. Maar één ding is zeker: je hebt een burn-out wanneer de uitputting zo groot is dat je niet meer in staat bent om te werken. Het is aan de huisarts om de diagnose van ‘burn-out’ te stellen.”