De dagen zijn kort en donker, het weer is koud en nat. De winter brengt voor sommigen helaas ook … de winterblues. Je voelt je moe, lusteloos, somber en neerslachtig. Last van een winterdip? Deze 5 tips helpen je erdoor.
1. Ga naar buiten, ook als het regent
Toegegeven, die regenbui en windvlaag helpen niet om je uit je kot te lokken. Toch doen natuurlijk licht, voldoende lucht en een beetje groen wonderen voor je gemoed. Dus: kleed je warm aan, bescherm je tegen de regen en … ga naar buiten!
- Je staat op in het donker en je gaat slapen in het donker. Dat kan weleens een invloed hebben op je humeur. Profiteer dus volop van het natuurlijke licht overdag. Als je een halfuurtje per dag buitenkomt, merk je al een positief effect. Zo krijg je ook een portie vitamine D binnen.
- Lucht is levensbelangrijk. Haal dus regelmatig een frisse neus. Zit je de hele dag binnen? Verlucht de ruimte regelmatig door een raam open te zetten. Da’s niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook om virussen zoals een verkoudheid, griep of corona minder kans te geven.
- Zicht op groen is goed voor je. Je voelt je rustiger en kan je beter concentreren. Maak af en toe een wandeling in het bos of ga even naar het park. En haal groen in huis: wat dacht je van een paar kamerplanten op je vensterbank?
2. Eet groenten en fruit … én zondig
Eet gezond en gevarieerd. Zo krijgt je geluksgevoel een boost (ideaal als het buiten donker, koud en nat is) én versterk je je weerstand (wat de kans op snotneuzen en andere virussen verkleint).
- Eet veel groenten en fruit. Ze zitten boordevol vitaminen, die je immuniteit op peil houden en je een fit gevoel geven. Diëtiste Trees Peersman tipt: “Eet veel verschillende kleuren groenten en fruit. In elke kleur zitten andere vitamines.”
- Kies altijd voor volkoren: bruine rijst, quinoa, havermout, volkorenbrood, volkorenpasta … Ze bevatten trage koolhydraten, die je langdurige energie geven – zonder flauwtes of concentratiedips.
- Zit je liever met een zak chips voor tv? Of haal je troost uit deze zelfgemaakte warme chocomelk? Geen paniek, af en toe zondigen mag. Zolang je niet overdrijft. En zolang je voldoende groenten, fruit en volkorenproducten eet.
- Drink voldoende water: ongeveer 1,5 liter per dag. In de winter heb je minder dorst en loop je het risico om te weinig te drinken. Zin in iets anders? Probeer een van deze 10 recepten voor een lekker en verwarmend kopje kruidenthee.
Gezond én lekker koken in weinig tijd? Da’s makkelijk! Klik hier en ontdek meer dan 100 recepten!
3. Houd sociaal contact
Je mailt met collega’s, whatsappt met vrienden of skypet met de (klein)kinderen. Die digitale kanalen zijn erg handig om sociaal contact te houden.
Toch kunnen die digitale middelen het ware contact niet helemaal vervangen. “Verbinding is niet alleen verstandelijk, maar ook heel lijfelijk. Nabijheid, het echte voelen ... zijn essentieel om ons wezenlijk goed te voelen,” zegt psychiater Dirk de Wachter.
Breng dus tijd door met mensen die je graag ziet. Kom samen. En geniet dan ook volop van het samenzijn. Leg je gsm eens weg en wees 100 % aanwezig. Lach samen en maak plezier, maar vertel gerust ook wat je dwarszit.
4. Vertraag en ontspan
Kamp je weleens met angst, stress of onzekerheid? Dat is niet zo gek. Het zijn normale gevoelens die we nodig hebben. Maar soms blijven ze duren en zorgen ze voor een stevige overprikkeling. Dan ben je uit balans. Je kan last krijgen van slaapstoornissen, gejaagdheid of fysieke problemen zoals maagklachten, hartkloppingen, rugpijn …
De gouden tip: probeer af en toe te vertragen en te ontspannen. Bouw die tijd ook bewust in. Neem dagelijks 15 minuten de tijd om de pauzeknop in te drukken. Zet alles aan de kant en wees helemaal in het hier en nu aanwezig.
Wist je dat dat ook de basis is van mindfulness? Mindfulness is helemaal niet zo zweverig als je misschien denkt. De techniek is gebaseerd op een hoop wetenschappelijke inzichten. Mindfulnesstrainer en onderzoeker Bjorn Prins legt uit hoe het werkt.
Is mediteren niet jouw ding? Prima. Misschien word je helemaal rustig van een wandeling met de hond, een boek lezen, naar de film gaan, een brood bakken … Vind wat voor jou werkt. Doe iets wat je leuk vindt en geniet er ten volle van.
5. Blijf actief en creatief
Door het gure weer ben je sneller geneigd om gewoon thuis te blijven. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Pik een oude hobby weer op of ontdek een nieuwe interesse. Leer een exotische taal, kook eens een moeilijker recept, brei een trui … Wedden dat je er extra energie en een tevreden gevoel aan overhoudt?
Maar denk ook aan tip 1: kom regelmatig buiten. Wandel, fiets, loop, step, skate, huppel … Kies gerust hoe jij je het liefst voortbeweegt. Door voldoende te bewegen, voel je je fysiek én mentaal beter. Wist je dat je ook beter slaapt als je voldoende beweegt? Waar wacht je nog op?