De dagen worden korter en kouder. De winter is een donkere periode en staat daardoor niet zo hoog op het lijstje van favoriete seizoenen. Maar de feestdagen brengen leven en gezelligheid! Of toch als je na een feestdiner niet in de zetel moet ploffen door een opgeblazen maag of een sluimerend schuldgevoel.
Goede voornemens starten niet altijd in januari. Veel mensen nemen zich stellig voor dat ze zich ‘dit jaar niet zullen overeten’, om op het einde van de feestweek te beseffen dat ze zich toch te buiten gegaan zijn aan kroketten, roomsaus en bûche. Met zoveel lekkers op tafel is het ook niet gemakkelijk natuurlijk! Met onze tips heb je extra handvaten om het dit jaar toch opnieuw te proberen. Succes!
Tips voor gezonde(re) feestdagen
- Overdaad schaadt, maar voor groenten geldt dit niet. Voorzie dus niet te veel gerechten die zwaar op de maag liggen zoals gefrituurd eten of hapjes met bladerdeeg. Kies eerder voor zaken die licht verteerbaar zijn, en dan zijn groenten of fruit ideaal. Qua hapjes kan je bijvoorbeeld een fijn soepje maken, of kiezen voor volkoren toastjes met kruidige groentedips. En een glaasje met fijngesneden groene appel en rode biet, afgewerkt met dille valt ook altijd in de smaak!
- Voor veel mensen hoort een glaasje wijn of cava bij een feest. En dat is helemaal oké. Wil je het wat gezond houden? Drink dan minder alcohol door na elk glaasje een glas water te drinken. Heb je dorst? Kies dan voor water en niet voor een frisdrank of fruitsap. Zo vermijd je een hele hoop suiker.
- Lange tijd aan tafel zitten kan gezellig zijn, maar de beentjes strekken en wat frisse lucht inademen is dat ook! Plan bijvoorbeeld een wandeling in tussen het hoofdgerecht en het dessert. Het is een ideale manier voor de kinderen om hun energie kwijt te spelen, en het doet je eten zakken.
- Tussen kerst en nieuw is meestal een hele drukke periode. Het blijft zelden bij 1 feest. Dan kan het moeilijk zijn om tijd te maken voor je andere hobby’s. Probeer het toch in te plannen en blijf tussendoor bewegen of sporten. Je lijf zal je dankbaar zijn. En geef toe, even een momentje voor jezelf tijdens deze drukke periode doet toch deugd?
- Hou je niet van het gevoel dat je jezelf overeet? Dat is gemakkelijker te vermijden als je niet te veel honger hebt. Ga dus niet met een lege maag naar een familiefeest. Eet vooraf al een lekkere tas soep bijvoorbeeld. Zo vermijd je dat je jezelf op de hapjes smijt. Het kan ook helpen om een kleiner bord te gebruiken, want dan schep je automatisch minder op. Heb je de keuze? Vermijd dan buffetformules voor je feestdis, want dat vergroot het risico op overeten.
- Wees niet alleen lief voor je lijf, maar ook voor de planeet en probeer eens een volledig plantaardig menu te maken. De plantaardige recepten hieronder zijn een meer dan waardige vervanger voor de traditionele kalkoen!
Een plantaardig feestmenu
Hapjes
Groenten (zoals wortel of bloemkool), volkoren toast of bruschetta met dips
Op zoek naar extra inspiratie voor dips? Ontdek hier 5 andere recepten waaronder een heerlijke rodebietenspread en een spread van pittige radijsjes.
Toast van zoete aardappel met humus en augurk
Was de zoete aardappel goed en dep droog. Snij in plakjes van ongeveer 0,5 – 1 cm dik. Je kan de zoete aardappel ofwel een paar keer in de broodrooster steken, ofwel in 10 minuten garen op de grill of in een voorverwarmde oven. Besmeer met je spread naar keuze en versier met augurkjes, kiemgroenten, gehakte walnoten…
Gevulde champignons met salsa verde
Maak de champignons schoon en haal de steeltjes eruit. Bak de champignons een paar minuten langs elke kant. Breng op smaak met peper en zout. Maak de salsa verde door alles grof te mixen: groene kruiden naar keuze zoals peterselie, koriander of basilicum, een teentje look, voldoende olijfolie, kappertjes en een scheutje citroensap. Breng op smaak met peper en zout. Vul de champignons ermee, en werk eventueel af met pijnboompitten.
Popcorn met pindakaas
Voor iedereen die houdt van zoute popcorn, is dit hemels. Maak popcorn zoals anders. Warm ondertussen pindakaas op au bain-marie. Meng de lopende pindakaas met de popcorn en laat even afkoelen.
Voorgerecht of soep
Een soepje is licht en levert een goede portie groenten. Ideaal dus als voorgerecht. Deze soepen vallen altijd in de smaak:
- Soep van rode linzen
- Pompoensoep met koriander
- Preisoep met sojascheuten
- Bospaddenstoelensoep
- Mexicaanse soep
- Zoete aardappel-wortelsoep met kruidige kikkererwten
Liever iets anders dan soep als voorgerecht? Er bestaan een hele hoop eenvoudige en lekkere recepten.
- Carpaccio van groenten (zoals rode of gele biet, koolrabi, rammenas…)
Snij de kort gekookte rode of gele biet in flinterdunne schijfjes met een mandoline. Besprenkel met olijfolie en kruid met zwarte peper en grof zeezout. Werk af met wat geroosterde pijnboompitten en wat rucola. Ook lekker met een beetje balsamico. - Springrolls gevuld met knapperige groentjes
- Plantaardige mini quiches
- Tartaar van rode biet
Hoofdgerecht
- Feestelijke gevulde pompoen
- Pasta met paddenstoelen en pompoen, gegaard in bockbier
- Vegan Wellington
- Quinoa met zoete aardappelen, krokante oesterzwammen en hazelnoten
- Pompoentaart met spinazie en champignons
Feestelijke bijgerechten
Dessertinspiratie
- Crumble van seizoensfruit zoals appeltjes
- Gegrild fruit zoals ananas of perziken met ahornsiroop en gehakte noten
- Rijstpap
- Chocolade-hazelnoottaart
Nog meer dessertinspiratie vind je in onze blog 'Fruitige desserts'!